SAMFUND

AIDS-Fondet kræver svar fra Grindr

AIDS-Fondets direktør Andreas Gylling Æbelø.
Foto: Karin Meldgaard Henriksen

Afsløringen af Grindrs videresalg af oplysninger om hiv-status vækker vrede i AIDS-Fondet. ”Grindr burde jo være en allieret for miljøet, og lige nu risikerer de at modarbejde den åbenhed, som vi gerne vil have, siger Andreas Gylling Æbelø.

AIDS-Fondet er ”stærkt foruroligede” over, at Grindr videresælger personlige oplysninger om sine brugere, heriblandt om deres hiv-status og seksuelle præferencer, som Out & About onsdag kunne fortælle.

”Det risikerer at reducere den åbenhed, som vi ellers gerne vil have mere af, også i forhold til hiv-status,” siger AIDS-Fondets direktør, Andreas Gyllling Æbelø.

”I forvejen kræver det jo for langt de fleste alvorlige overvejelser, før man vil fortælle om sin hiv-status, hvis man er hiv-positiv. Hvis man i tillæg til det skal have en overvejelse om, hvordan det her kan blive brugt, så kan det være med til at afholde folk fra at være åbne,” siger AIDS-Fondets direktør.

”Der var ellers begyndt at ske en positiv udvikling på de her apps, hvor flere taler om hiv-status, og hvor flere taler om treatment as prevention som endelig er begyndt at vinde frem som en sikker sex-praksis, man kan være åben om.”

 

AIDS-Fondet: Grindr burde være en alliereret

Som konsekvens af afsløringen af Grindrs videresalg af personlige brugeroplysninger som hiv-status, stopper AIDS-Fondet sin annoncering på Grindr.

”Vi stopper annonceringen, indtil vi har fået igangsat en dialog med Grindr,” siger Andreas Gylling Æbelø.

”Jeg er helt afklaret med, at vi selvfølgelig er en lille spiller for en global aktør som Grindr. Derfor må vi også gå i dialog med andre. Vi vil tage kontakt til Datatilsynet for at undersøge, hvad der er op og ned i det her, fordi det her er så sensitivt og vigtigt.”

”Grindr burde jo være en allieret for miljøet, og lige nu risikerer de at modarbejde den åbenhed, som vi gerne vil have.”

Farligt i lande, hvor homoseksualitet er strafbart

Afsløringen af Grindrs lemfældige adgang med brugernes personlige oplysninger kom frem 14. marts i et TV-program fra det svenske public service-udbyder SVT.

SVT afslørede også, at Grindr sender brugernes beskeder ukrypteret, hvilket AIDS-Fondets direktør betegner som ”potentielt forbundet med stor risiko.”

”AIDS-Fondet arbejder også internationalt, i flere afrikanske og østeuropæiske lande, og derfor vil vi have en dialog med nogle af de LGBTI-partnerorganisationer, vi arbejder sammen med i disse lande,” siger Andreas Gylling Æbelø.

I flere af de afrikanske lande er homoseksualitet strafbart og kan give mange års fængsel.

”I forvejen oplever man i de lande, at det med datasikkerhed er enormt skrøbeligt og sårbart. I nogle afrikanske lande er homoseksuelle, transkønnede og sexarbejdere bange for, at de risikerer at blive outet til myndighederne af personalet på sundhedsklinikkerne. Nogle af de muligheder man har for at mødes, er jo på mobilen, og hvis man så heller ikke kan være sikker der, så er det et stort problem.”