SAMFUND

Frank Jensen: Tolerance og frisind under pres

Overborgmester Frank Jensen (S) har deltaget i samtlige prideparade i sin tid som overborgmester.
Foto: Ulla Munch-Petersen

Københavns Overborgmester Frank Jensen (S) har netop deltaget i sin ottende prideparade i København. Før paraden mødte vi ham til en snak om pride, tolerance og frisind samt hans fortid med fest og farver på byens LGBTQ-barer.

Historien om den aalborgensiske socialdemokrat der i 2010 bliver overborgmester i København er fortalt mange gange. Men før han satte sig til rette i det imposante kontor med udsigt over Rådhuspladsen, var han medlem af Folketinget, og deltog i de mange debatter omkring indførelse af registreret partnerskab.

Hård kamp for registreret partnerskab

”Jeg var med i Folketinget, da vi i 1989 lavede den første lov om registreret partnerskab, og kan huske de mange debatter. Mange partier stemte imod, men i dag er vi heldigvis et andet sted, hvor flere og flere politiske partier i Danmark ser det som naturligt, at to af samme køn kan indgå ægteskab”, siger Frank Jensen til Out & About.

”Det var nogle meget stærke diskussioner vi havde dengang, og mange, inklusiv den nuværende formand for Folketinget, (Pia Kjærsgaard (DF), red.) var indædt imod, at vi gik denne vej. De advarede mod kirkelige vielser og adoption, men de positive skridt er taget, og de understreger, at Danmark er, og skal være, et foregangsland for tolerance og frisind”, siger Frank Jensen, og tilføjer beklagende:

”Men jeg erkender også, at temaet er under pres, og at der er grupper og miljøer i vores samfund, hvor vi stadig væk har brug for at lægge et pres for at holde fast i vores frisind og tolerance.”

Det er Copenhagen Pride der bestemmer

– Hvad er din holdning til den aktuelle debat om hvorvidt Copenhagen Prides rute skal gå via Nørrebro eller Vesterbro?

”Jeg synes, det er Copenhagen Pride der som arrangør skal træffe den beslutning. Men der må ikke være steder i den by, som jeg står i spidsen for, hvor man ikke tør hæve prideflaget og gå i parade. Men jeg overlader til arrangørerne at lægge ruten, det er ikke mit ansvar eller beslutning.”

– Men kan du se et formål med at lægge ruten via Nørrebro for at sende et signal til miljøer dér, som ikke er så åbensindede?

”Jeg vil til enhver tid hæve regnbueflaget, hvor jeg kommer i byen, og der må ikke være steder hvor regnbueflaget ikke kan vises. Men det er andre, der træffer beslutningen om ruten, ikke mig.

En RET at være den man er

– Din partifælle Lars Aslan Rasmussen har markeret sig markant i den offentlige debat med et krav om paradestart på Nørrebro.

”Nu er hverken Lars Aslan Rasmussen eller jeg arrangører, og Lars Aslan Rasmussen må sige hvad han vil. Jeg vil som overborgmester ikke kritisere arrangørerne for den rute de lægger. Men jeg vil også sige, at som princip og som holdning, så MÅ der ikke være steder i København, hvor arrangører af noget der knytter sig til homoseksuelle og transkønnedes sikkerhed og tryghed ikke kan færdes. Det er deres RET, at være den de er, og elske den de elsker.”

Foreningen Sabaah har sagt, at debatten om paraderuten er forstyrrende i deres arbejde, som foregår 365 dage om året, hvor de er ude på skoler og netværk for netop at påvirke disse ikke så åbensindede miljøer.

– Hvordan vurderer du Sabaahs indsats sat op mod, hvad en stor buldrende parade vil betyde på Nørrebro?

”Det tror jeg ikke, jeg er i stand til at svare på, og det er Børne- og Ungeborgmesteren der har ansvaret på dette område. Men vi understøtter alle de foreninger, der arbejder med dette tema.”

Tolerance og frisind under pres

– Hvad er dit syn på Copenhagen Pride?

”Jeg er glad for, at vi i København nu i mange år har holdt et festfyrværkeri af en fest for frisind og tolerance på Rådhuspladsen”, lægger overborgmesteren ud, og uddyber:

”Det er min ottende prideparade jeg deltager i, og den er et symbol på tolerance og frisind. Det glæder mig at køre gennem byen op til priden, og se hvor mange regnbueflag der hænger på firmadomiciler og foreninger”, siger Frank Jensen inden han bliver fast i stemmen og fortsætter:

”Men der er dobbelt side af dette her. Samtidig med at vi oplever en meget større tilslutning til priden i København, så oplever vi også, at tolerance og frisind er under pres. Der er nogle grupper i Danmark, hvor det at være homoseksuel eller transkønnet, stadig er noget man vrænger af. Derfor er det hamrende nødvendigt, at vi holder hele grundlaget for priden og ægteskab mellem to af samme køn højt på vores dagsorden”.

Ved lørdagens parade havde Frank Jensen blandt andre følgeskab af Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen og Pernille Rosenkrantz-Theil.

– Udover at være en politisk manifestation at deltage i priden, betyder priden så noget personligt for dig?

”Helt klart. Jeg er jo selv far til to voksne drenge nu, og har børnebørn og så videre. Derfor betyder det rigtig meget for mig at vise dem, at vi skal have respekt for folk der har en anden seksualitet. Det er noget jeg har diskuteret rigtig meget med dem i deres opvækst, også da vi indførte registreret partnerskab som det første sted i verden, hvilket jeg er stolt af”.

Festede på homobarer med Torben Lund

Det er nok de færreste der ved, at 56-årige Frank Jensen som ung gik meget i byen i det københavnske homo-natteliv. Det skete med den homoseksuelle partifælle tidligere sundhedsminister Torben Lund, der af mange betegnes som Frank Jensens politiske mentor.

– Du har altid haft et tæt forhold til Torben Lund, og vi har ladet os fortælle, at I tog nogle gode byture i homo-nattelivet i København tilbage i slutfirserne og 90’erne. Hvordan var det?

”Jeg har altid kun haft gode oplevelser ved at komme i miljøet. Der har selvfølgelig efterfølgende været sådan lidt ”Hvad Søren var det? Hvorfor kom Frank der? Han er måske lidt til den anden side?” Men det er jo kun kvikke og sjove bemærkninger, og det har jeg altid bare taget med et smil.”, fortæller Frank Jensen smilende.

”Jeg har mange homoseksuelle venner, og har altid haft et frisind i forhold til folks seksualitet. Jeg kommer stadig på homosteder, hvor folk har defineret en særlig fri omgangsform. Vi har jo også Oscar lige ovre på Regnbuepladsen, hvor jeg kommer med kollegaer og medarbejdere fra Rådhuset. Så jeg kender rigtig mange steder, hvor homoseksuelle kan lide at komme, og det er også nogle rare steder for os der ikke er homoseksuelle.”

Interviewet er foretaget i ugen op til Copenhagen Pride Parade, som efterfølgende blev skæmmet af flere hatecrimes. Derfor er disse ikke omtalt i interviewet.