Første åbne homoseksuelle statsoverhoved

San Marino har med Paolo Rondelli fået verdens første åbne homoseksuelle statsoverhoved.

Den 58-årige Paolo Rondelli er de næste seks måneder statsoverhoved for den lille europæiske stat San Marino. Dermed kan han kalde sig verdens første åbne homoseksuelle statsoverhoved.

Både Island, Irland og Luxembourg har tidligere haft åbne homoseksuelle regeringsledere, men det er første, at et land får en åben homoseksuel statsoverhoved.

Den 58-årige Rondelli har tidligere været LGBT+ aktivist og gennem mange år var han miniputstaten San Marinos ambassadør i USA.

I San Marino bliver statsoverhovedet valgt af landets parlament og de vælges for seks måneder af gangen. Embedet som statsoverhoved er overvejende repræsentativ.

San Marino anses for at være den ældste republik i verden. Landets første forfatning er fra 1263. Den lille enklave er omgivet af Italien har omkring 33.000 indbyggere.

Homoseksualitet er ikke strafbart i San Marino og siden 2008 er LGBT+ personer ved lov beskyttet mod diskrimination og hadforbrydelser. Siden 2018 har par af samme køn kunnet indgå registreret partnerskab. Året efter stemte mere end 70 procent af vælgerne i den lille stat for at inkludere ”seksuel orientering” under forfatningens beskyttelse mod diskrimination.

Mere om San Marino finder ud her.

Læs også: Grindr lancerer første komedieserie