KULTUR

Fodboldboss: Hvor er homoerne?

Manchester Uniteds mangeårige stjernespiller Paul Scholes har netop scocet et afgørende drømmemål mod ærkerivalerne fra Manchester City i 2010. Det fik holdkammeraten Gary Neville til at give ham et ordentlig smækkys i begejstring. Billedet har opnået noget nær ikonisk status i England blandt Manchester Uniteds tilhængere. Men da ingen af de to tilsyneladende er homoseksuelle er spørgsmålet; Hvordan ville fodboldverdenen reagere, hvis to åbent homoseksuelle spillere gjorde det samme?

Formanden for Det Engelske Fodboldforbund (FA), Greg Clarke, er ikke tilfreds med situationen for mandlige homoseksuelle topfodboldspillere i England. De vil nemlig ikke tale med ham.

Tirsdag fortæller Greg Clarke til det engelske medie The Telegraph, at det ikke er lykkedes for forbundet at få nogen homoseksuelle professionelle spillere til at stå frem.

”Vi har endnu ikke vundet de homoseksuelle professionelle fodboldspilleres tillid. Jeg har set atletikudøvere, svømmere og mange andre, som gerne vil tale om det”, siger Clarke.

”Jeg har ikke fundet en eneste professionel fodboldspiller, som har været villig til at møde mig til en kop kaffe. Ikke en eneste. Hvis de ikke er trygge ved at have den samtale, så siger det ikke noget godt om fodbold”.

FA har tidligere på året meldt ud, at de ville opmuntre homoseksuelle fodboldspillere på topniveau til at springe ud, så man kan skabe et miljø, hvor man kan være tryg ved sin seksualitet.

Greg Clarke fortæller, at han har talt med mange homoseksuelle fodboldspillere på semiprofessionelt niveau, og at det ikke har været noget problem at få dem i tale. Men de homoseksuelle spillere der måtte være i den absolutte top af engelsk fodbold kan han ikke få i tale.

”Jeg vil ikke gætte på, hvad det skyldes. De føler sig tydeligvis ikke trygge ved at tale om det”. Men hos kvinderne viser sig et andet billede, fortæller Greg Clarke:

”Jeg var til kvindernes pokalfinale. Der var homoseksuelle, der var heteroseksuelle, og det hele var helt afslappet. Jeg havde en fantastisk oplevelse, og der var ingen fordømmelse”.

I 2014 sprang den tidligere tyske fodboldspiller Thomas Hitzlsperger ud som homoseksuel. Han står noteret for at have spillet 52 landskampe for Tyskland.

Han har optrådt for store klubber som engelske Aston Villa, tyske Stuttgart og italienske Lazio, og er dermed den hidtil mest prominente fodboldspiller, der åbent har erkendt at være homoseksuel.

 

Læs også: Fodbold-boss: Spring ud sammen!