SAMFUND

Fodbold-boss: Spring ud sammen!

Der har været flere kampagner mod homofobi i engelsk fodbold. Blandt har spillerne ved fere lejligheder spillet med regnbuefarvede snørrebånd.

Der er mandlige homoseksuelle fodboldspillere i de europæiske ligaer, men nærmest ingen er sprunget ud. Nu kommer formanden for det Engelske Fodboldforbund med en mulig løsning: Spring ud sammen!

Hvordan springer man ud som homoseksuel, hvis man er en højt profileret fodboldstjerne, der dagligt lægger ører til alt fra dårlige bøssevittigheder til hadefulde sange på stadions?

Spring ud sammen!

Det har formanden for det engelske fodboldforbund The Football Association (FA), Greg Clarke, tænkt over.

”Spring ud sammen!” Sådan lyder Greg Clarkes opfordringen nu. Sidste år sagde Greg Clarke ellers, at han ville fraråde, at homoseksuelle sprang ud, fordi det ville medføre alt for mange tilsvininger fra tilskuerne.

Men efter at have genovervejet sin opfordring har han fået en ny ide, som han uddyber i et interview med The Times:

”Jeg har foreslået, at hvis der er en gruppe af topspillere, som gerne vil springe ud, hvorfor så ikke synkronisere det, så en mand ikke skal springe ud alene. Premier League, Football League og FA kunne gøre det i begyndelsen af turneringen. Det er der, hvor alle stadig tror, at det bliver deres sæson, solen skinner, og tilskuerne er glade.”

”Jeg har spurgt det homoseksuelle fællesskab: ”Hvordan kan vi give mest mulig støtte og sørge for at folk får den fornødne støtte, hvis de gerne vil være åbne om deres seksualitet?” Jeg har talt med 15 homoseksuelle sportsfolk i løbet af de sidste fire uger for at høre deres synspunkter, heriblandt fodboldspillere.

Det er svært at finde nogen, der repræsenterer homoseksuelle topspillere, fordi nogle af dem har det fint med deres seksualitet, de vil bare ikke have at andre kender til den. Og jeg vil ikke være den, der siger ‘I er nødt til at komme ud af skabet’. Det er ikke okay. Folk er forsigtige, for der en ensrettet vej. Når man først er ude af skabet, er der ingen vej tilbage,” konstaterer Greg Clarke.

Ed Conell fra Gay Football Supporters Network bakker op om FA-bossens idé, men han tvivler på, at det kommer til at ske:

”Det er en god ide at få spillerne til at stå frem sammen, men indtil ‘homo-vittighederne’ blandt både spillere og fans stadig er der, så kommer det ikke til at ske,« siger Ed Conell.

Mindst tre homoseksuelle topfodboldspillere i England

Redaktøren for det britiske LGBTQ-medie Gay Star New fortalte i august til Out & About, at de havde kontakt til tre navngivne britiske topspillere i Premier Leauge, deriblandt en landsholdsspiller. De tre var villige til at stå samlet frem og lade sig interviewe. Det skulle være sket i september, men er endnu ikke sket.

Vi ved også fra kilder i det danske fodboldmiljø, at der findes homoseksuelle danske topspillere. De har dog indtil videre valgt ikke at stå offentligt frem.

VM i fodbold 2018 afvikles i Rusland. Et land så homofobisk, at det fra højeste sted overvejer, at forbyde computerfodboldspillet FIFA 2017, da man kan vælge regnbuefarvede fodboldtrøjer.