Filmen ”Smukke Dreng” (1993)

Nick og Ralf, spillet af Christian Tafdrup og Stig Hoffmeyer.
Foto: Henrik Ploug

Den første danske film om trækkerdrenge, ”Bundfald”, er fra 1957. Og i 1993 kom så ”Smukke Dreng”, der havde den dengang 13-årige Christian Tafdrup i hovedrollen som Nick, mens sangeren Dicte spiller den lidt ældre trækkerdreng René, der udgiver sig for at være en dreng for at kunne begå sig i det seje miljø.

Filmen Bundfald havde til formål at advare ungdommen om den fare, som i følge tabloidpressen i 50’erne bestod i, at homoseksuelle forførte drenge og unge mænd til at blive prostituerede.

Men med filmen Smukke Dreng ville man mere fordomsfrit skildre trækkerdrenge-miljøet i København i starten af 90’erne – et miljø der næppe var synlig i ret manges hverdags billede. Alligevel blev filmen af anmeldere omtalt som en moderne udgave af 50’ernes Bundfald.

Smukke Dreng var Zentropas første film. Filmen havde et lille budget, og Ålen (Peter Aalbæk Jensen) spillede selv med i en lille rolle som hardcore læder-bøsse.

Et mere råt miljø

Handlingen foregår i det københavnske trækkerdrenge-miljø i starten af 1990’erne.

Trækkerdrenge-miljøet var blevet mere råt: Nu var mange af trækkerdrengene også på stoffer, mens det tidligere blot var hash og sprut, der var deres laster.

Men hiv og aids og havde også gjort sit indtog i trækkerdrenge-miljøet, og mange af kunderne var blevet bange for at have kontakt med trækkerdrengene. Denne side af trækkerdrenge-miljøet går filmen let henover, ligesom den ikke helt viser, hvor råt trækkerdrenge-miljøet i virkeligheden var.

Selv om det var et råt miljø, så var der et stærkt sammenhold i de forskellige grupper af trækkerdrenge. Hvis en kunde behandlede en af drengene groft, så holdt gruppen sammen og forsøgte at finde kunden og give ham en lærestreg. I klippet herunder ser vi, hvordan Nicks gruppe jagter en kunde i Ørstedsparken, efter at kunden havde været voldelig over for en af de andre drenge i gruppen.

Stukket hjemmefra

I filmen følger vi den 13-årige Nick, der er stukket af hjemmefra. Fra forstæderne er han taget til København, hvor han på Hovedbanegården møder en gruppe af drenge, der ernærer sig ved prostitution.

Nick møder en midaldrende mand, Ralf (spillet af Stig Hoffmeyer): Han er universitetslektor i astronomi, og da Nick også interesserer sig for astronomi, opstår der hurtigt et fællesskab mellem dem. Nick flytter ind hos Ralf, som tilbyder ham bolig og mad til gengæld for sex.

Konen dukker pludselig op

Men da Ralfs kone pludselig vender tilbage fra en ferie, bliver Nick smidt på gaden. Efter et kort ophold hos sin mor i forstæderne, flytter han ind hos René. René egentlig er en pige, men giver sig ud for at være trækkerdreng for at kunne være en del af det, hun opfatter som er sejt miljø.

Men da konen forlader Ralf, forsøger han igen at optage samværet med Nick. Og da han finder ud af, at Nick er sammen med René, bliver han jaloux på René og giver René tærsk.

Da Nick finder ud af, at det er Ralf, der har overfaldet René, opsøger han sammen med gruppen Ralf på hans arbejde. Men da Ralf stikker af, kaster Nick en sten efter ham, som rammer Ralf i hovedet. Ralf bliver slået bevidstløs og falder ud over et trappegelænder og flere etager ned på et stengulv, hvor han dør.

En kontroversiel sexcene

De seneste årtiers pædofilipanik og kropforskrækkelse har gjort, at børn og unges seksualitet i dag er et så stort tabu, at sexscenen med den 13-årige Nick og den næsten dobbelt så gamle René ville nok have skabt større debat og forargelse i dag, end den gjorde i starten af 1990’erne.

Film er instrueret af Carsten Sønder i 1993, med støtte af Sundhedsstyrelsens AIDS-pulje.

Har du ikke set filmen, kan den anbefales. Selv om filmen ikke helt viser, hvor barskt trækkerdrenge-miljøet var, så giver den alligevel et indblik i 90’ernes drenge-prostitution.

 

Smukke Dreng 1993 kan blandt andet købes på gucca.dk