Dansk HOMO-Historie

Europride’96 i København (1996)

I forbindelse med Europride’96 i København, udkom det daværende PAN-bladet med en dagsavis på engelsk under navnet ”PANZINE”, avisen der var på 4 sider fortalte om dagens begivenheder og indeholdt programmer over hvad der skete i byen og i pride town. Avisen blev produceret om natten af frivillige og udkom om formiddagen.
Foto: Bert Svalebølle

Der har været afholdt mindre gay pride i Fælledparken i 1970’erne og 1980’erne, men den første store pride-parade i København fandt sted i 1996, da København var Europæisk Kulturby og hjemsted for den fælleseuropæiske Europride.

København var den 4. i rækken af Europride-arrangementer, den første blev afholdt i London i 1992.

Paraderuten gik fra Frederiksberg Runddel ad Vesterbrogade og sluttede på Rådhuspladsen.

Video: YouTube/Thomas Andersen

De homoseksuelles markering

Ideen med at markere de homoseksuelles eksistens tager udgangspunkt i en hændelse i New York i 1969.

Det amerikanske politi chikanerede jævnligt de homoseksuelle, bl.a. ved at gennemføre razziaer på værtshuse og andre tilholdssteder, hvor bøsser og lesbiske holdt til, men den 27. juni 1969, hvor politi gennemførte en razzia mod baren The Stonewall Inn i Christopher Street i New York, ville bøsserne ikke længere finde sig i chikanerne og gik til modstand.

Det hele endte med, at politiet barrikaderede sig inde i baren, da rygtet om modstanden bredte sig og der samledes flere og flere bøsser og lesbiske uden for baren.

Efter tre dages protester gav politiet op og trak sig tilbage. Og siden da er dagen blevet et symbol på bøssernes og de lesbiskes kamp mod undertrykkelse.

Europride’96 have store problemer med at skaffe sponsorer, da der stadig var berøringsangst over for homoseksuelle, og nogle virksomheder og virksomhedsledere var nervøse for, at deres produkter bliver associeret med bøsser og lesbiske.

Formålet med at afholde pride er dels at være et udstillingsvindue udadtil, så den øvrige befolkning kan se, at vi bøsserne og lesbiske er der, og at vi er mange. Men også at være en festival for homoseksuelle, som så kunne udveksle erfaringer og inspiration i det videre arbejde for større accept.

Europride’96 i København havde også en Pride Town

Israels Plads i København danner rammen om et af Europride ’96s største arrangementer. Halvdelen af pladsen var under Europride homoseksuelt territori¬um, skabt for og af Europrides deltagere.
Foto: Bert Svalebølle
Alle var velkomne til at fylde Pride Town op med alverdens påhit: Musik, dans, teater, modeshows og striptease, genbrugsbyttemarked, kæledyrsparade, mas¬sage, astrologi, poesi, taler og kys og kram – der var altså plads til mas¬ser af aktiviteter, og det hele var gratis, når man først havde betalt entre til pladsen.
Foto: Bert Svalebølle

PrideTown lå på Israels Plads, lige op ad H. C. Ørstedsparken, det var et indhegnet område med cafeer, barer, udstillinger, workshops, boder og m.m.

Village People til Europride’96

Som afslutning på Europride’96, optrådte den amerikanske gruppe Village People i Forum til festen efter den store Pride-Parade.

Men trods et forventet deltagerantal på 30.000 og tilmeldinger fra MTV, Channel Four, spansk finsk, norsk og chilensk TV, samt 1.200 bøsser og lesbiske med Oslofærgen, så var det svært at trække sponsorer. I flg. Michael Nord der var koordinator for Europride’96, så var mange virksomheder bange for at få deres image knyttet sammen med homoseksualitet.

Men da bryggeriet Tuborg i sidste øjeblik alligevel valgte at være lidt med i form at logo på det officielle dog-tag, så var der åbnet op for at en række mindre firmaer også pludselig turde.

I flg. Michael Nord fra Copenhagen Pride Association, så blev Europride’96 besøgt af knapt 20.000 homoseksuelle, især fra de skandinaviske lande.

Betalingsstandsning

Europride’96 fik sent i forløbet akutte likviditetsproblemer og Kulturby’96 og Københavns Kommune hjalp med at stable en bankgaranti på benene, så man kunne stille bankgarantier overfor de firmaer, hvor dette var et krav.

Men Europride’96 gik kort efter afviklingen i betalingsstandsning, med et underskud på knapt en million kroner, der især ramte mindre leverandører.

I flg. Michael Nord fra Copenhagen Pride Association, der stod bag festivalen, så skyldes det hovedsageligt for få betalende gæster til de kulturelle arrangementer, der blev afholdt unde det 10 dages lange arrangement, men også de manglende sponsorpenge, som arrangørerne havde kalkuleret med, kunne mærkes.

De lykkedes kun af skaffe en halv million sponsor-kroner af de 1,5 million man havde budgetteret med.

Det samlede budget var på 4-5 millioner, og da man valgte at gå i betalingsstandsning, manglede man at afregne leverandører for ca. 1,6 millioner og med kun omkring 700.000 i kassen, så var der et minus på knapt en million.

Men trods de stor økonomiske problemer, så håbede Copenhagen Pride Association at de igen året efter kunne lave et lignende arrangement – dog i mindre målestok. Det ville især være kulturarrangementer man ville skære ned på og udelukkende koncentrere sig om fest og farver.

Ny forening bag priden

Men sådan gik det nu ikke og 1997 bød ikke på et pride-optog gennem byen!

Men det lykkedes den nystiftede forening, Copenhagen Mermaid Pride, at stable en stationær kulturfestival i Ørstedsparken på benene. Foreningen der var blevet stiftet i april 1997, kunne derfor den 13.-15. juni i 1997, afholde den første Copenhagen Mermaid Pride.

Copenhagen Mermaid Pride i Ørstedsparken 1997.
Foto: Bert Svalebølle

Copenhagen Mermaid Pride havde til målsætning at fastholde en årlig pride i København og det må man sige er lykkedes.

 

Læs også: Pridens historie i Danmark