SAMFUND

En ung sort homoseksuel mands kamp om at føle sig værdsat

Det er den 30 -årige åbne homoseksuelle skuespiller Jeremy Pope, der spiller hovedrollen som Ellis French i Elegance Brattons instruktørdebut “The Inspection”.  Foto: The Inspection/ Scanbox

Out & About har fået en snak med den biografaktuelle instruktør Elegance Bratton om hans selvbiografiske debutfilm “The Inspection”, hvor vi følger en ung sort homoseksuel mands kamp mod fordomme og for at føle sig værdsat.

I den amerikanske instruktør Elegance Brattons debutfilm ”The Inspection” som i denne uge får dansk biografpremiere følger vi en ung sort, homoseksuel mands kamp for en bedre fremtid. Efter ti år på gaden lader han sig indrullere i den amerikanske hærs benhårde marinekorps for at slippe væk fra det håbløse liv på gaden. Fast besluttet på at gennemføre træningen som marinesoldat, må Ellis dog ikke kun kæmpe med sig selv, men også mod et system, der ikke vil ham.

Filmen er baseret på instruktøren Elegance Brattons egen livshistorie. Det første man undres over er dog Brattons noget usædvanlige fornavn.

”Min mor påstod altid, at da jeg blev født og fik det obligatorisk klask i numsen, så græd jeg ikke. Jeg gispede blot og kiggede tilbage på hende. Min mor syntes jeg var den mest ”elegante” ting hun nogensinde havde set”, fortæller Bratton om, hvordan han fik sit noget usædvanlige navn.

Det usædvanlige navn har fået mange til at antage, at han er homoseksuel.

”Og det endda før jeg overhovedet selv vidste, hvad det betød at være homoseksuel”, fortæller Bratton videre.

Smidt ud da han er seksten år

Da Bratton fylder seksten år smider moderen ham ud af deres hjem i New Jersey for at være homoseksuel.

Her efter følger ti hårde år som hjemløs indtil han i 2005 under den amerikanske hærs kontroversielle ”Don´t ask, Dont tell” æra melder sig som marinesoldat.

At Bratton valgte militærvejen skyldtes i høj grad, at han ville bevise over for sin fremmedgjorte mor, som døde i 2020, at han var “en mand”, at han var værdig som menneske.

“Jeg voksede op i en relativt religiøst hjem”, fortæller Bratton.

”Biblen var tæt forbundet med min identitet. Jeg voksede op i med den tro, at jeg var en ”vederstyggelighed”, fordi jeg var homoseksuel. Længe prøvede jeg at skjule det, så godt jeg kunne”, tilføjer Bratton.

”Da jeg sprang ud, blev det ikke bedre. Det blev faktisk meget, meget værre. Og til sidst sluttede jeg mig til marinekorpset. Det var her jeg for allerførste gang af min træningsinstruktør fik at vide, at mit liv havde værdi ”.

At skrive filmens manuskript var noget af en terapeutisk oplevelse for Elegance Bratton. Foto: Michael Rowe

En terapeutisk oplevelse

Selvom filmen er baseret på Brattons eget liv er det ikke alle scener Bratton selv har oplevet.

”I modsætning til French blev Bratton ikke afsløret som homoseksuel i det fælles brusebad i kasernebarakken. Han gjorde heller aldrig seksuelle tilnærmelser over for den assisterende øvelsesinstruktør.

”Det virkelige liv udspiller sig sjældent som i en film. Jeg har brugt min kreative ret og har skrevet nogle scener ind for at understrege nogle af de vigtige pointer i filmen”, fortæller Bratton ærligt.

Filmen, der blev optaget på kun nitten dage var samtidig en terapeutisk oplevelse for Bratton. Blandt andet er moderens lejlighed blevet genskabt helt nøjagtig til filmen. Den lejlighed som Bratton som sekstenårig bliver smidt ud af.

“Da jeg skrev manuskriptet til filmen dukkede mange glemte episoder op i min hukommelse. Episoder jeg havde fortrængt eller troede jeg havde fået bearbejdet”, fortæller Bratton om processen med at skrive filmen.

Specielt stolt er han over, at han fik skuespilleren Jeremy Pope til at spille hovedrollen som Ellis French.

“Det var meget vigtigt for mig, at den rolle blev spillet af en åben homoseksuel skuespiller”, fortæller Bratton.

Pope, der blandt andet er kendt fra kult-serien Pose blev da også nomineret til en Golden Globe for hans portræt af Ellis French i filmen.

The Inspection kan ses i biograferne landet over lige nu. Spilletider finder du her.

Læs også: Formørket kvindesyn på Sprogø