En ordentlig rusketur i medierne

Som barbestyrer på Jailhouse CPH optræder Niels Holm i uniform på sit arbejde som en del af barens fængselskoncept. På Sigmunds instagram-profil fremgår i øvrigt, at Sigmund har været en flittig gæst på Jailhouse. Foto: Theis Nybo // out&about

Niels Holm er Danish Rainbow Awards’ presseansvarlige, og han fik en ordentlig rusketur i medierne, da ’Sigmundsagen’ rasede.

Søndag den 3. marts lægger Out & About lægger en artikel online med overskriften ”Sigmund fratages AXGIL-nominering efter udfald på Instagram”. Artiklen deles på Facebook, og det er fra starten tydeligt, at den vækker opsigt. Kommentarerne begynder at komme, og læsertallene er så høje, at oaonline.dk i perioder går ned. Et par timer senere opfanger BT og Ekstra Bladets netaviser historien, og så ruller lavinen for alvor.

Telefonen går amok

Hos Danish Rainbow Awards presseansvarlige, Niels Holm, ringer telefonen. Det er Ekstra Bladet, som vil have uddybet den kortfattede kommentar, han er citeret for i Out & Abouts artikel.

Kort efter er der bud fra TV2, som vil have ham som gæst i Go’ aften Danmark sammen med Sigmund.

”Det er ret overvældende, og jeg må kaste alt andet til side for at tage mig af pressen. Jeg var ret uforberedt, for jeg havde ikke fået at vide, at artiklen ville komme den dag”, fortæller Niels Holm et par uger efter, hvor der er faldet ro over sagen.

I Go’ aften Danmark-studiet er stemningen forholdsvis afslappet. Sigmund gentager sin undskyldning fra Out & Abouts artikel, og Niels Holm gentager, at Sigmund ikke får en nominering i år, og heller ikke kommer til at optræde ved Danish Rainbow Awards.

When they go low…

I de følgende dage er Sigmund meget aktiv på de sociale medier, mens Niels Holm er helt stille.

Sigmund bliver i flere opslag ved med at kommentere på sagen, og bruger også din person et par gange. Blandt andet i opslaget, som ses her på siden. Men du reagerer ikke på de sociale medier. Hvorfor?

”Jeg så først Sigmunds opslag på Out & Abouts redaktionsmøde om onsdagen, og som du sikkert husker, så grinede jeg højt, da jeg så det. Det er godt set af ham, at jeg i et splitsekund lige sidder og kigger på min hånd. Jeg tager det som humor.”

Men andre er mere grove i deres kommentarer, og du får nogle ordentlige svinere flere steder på Facebook. Påvirker det dig ikke?
”When they go low, we go high… nej det gør det faktisk ikke. Jeg fokuserer på at forklare, hvordan sagen hænger sammen, og de argumenter vi har fra Danish Rainbow Awards’ side.”

Ugens hykler!

Sagens lavpunkt set udefra må være et valg mellem Ekstra Bladets kåring af Niels Holm som Ugens hykler, og Radio24/7 der trak deres journalistiske niveau gennem sølet. De spørger blandt andet; ”Har du nogensinde haft en generaliserende eller dårlig tone i dit liv?”, og Niels Holm svarer hurtigt ”Helt sikkert”.

Derefter stiller de spørgsmålstegn ved, hvorfor han så selv kan deltage.

Fik de dig op i en krog med de spørgsmål?
”Det var lidt på afveje vil jeg mene. Der er en voldsom forskel på at være et kendt menneske med stor fokus på sig som Sigmund, der udtaler sig ekskluderende, og så at være en småkedelig bøsse som mig, der normalt ikke gør meget opmærksom på sig selv”.

Hvorfor er der forskel?
”Fordi du ikke kan kalde dig influencer uden at tage ansvar, og du kan ikke bare sige undskyld efterfulgt af et ”Men jeg vil have lov at sige, hvad jeg vil”. Det er ikke en undskyldning, og det er ikke at tage ansvar for den indflydelse man har.

En voldsom oplevelse

Du virker ikke som om en uges tæsk i pressen har fået dig ned med nakken?
”Nej det har det ikke. Men det har været en voldsom oplevelse, for det er en massiv interesse pludselig at blive udsat for, men ubehageligt var det ikke”.

Gjorde du det godt?
”Det synes jeg. Men jeg kan godt høre at der er situationer, hvor jeg er presset. Men jeg vil ikke kalde det en katastrofe”.

Hvad har du og Danish Rainbow Awards lært af sagen?
”Det er vigtigt at definere sine værdier, og stå fast på dem, og være klar i sin kommunikation omkring dem. Vi KAN ikke acceptere eksklusion af andre grupper, og skal vi vælge mellem, at invitere dem der bliver ekskluderet af andre, eller dem der er den ekskluderende part, så vil vi altid vælge den ekskluderede part. Vi vil som en minoritet aldrig honorere en mobber”, siger Niels Holm og tilføjer, at han som privatperson også er begyndt at tænke mere over, hvordan han formulerer sig.

 


Om Niels Holm
Niels Holm er næstformand i Rainbow Business Denmark, som er eneejer af firmaet Rainbow Media Denmark der udgiver Out & About og Copenhagen Gay Guide. Her er Niels Holm direktør, og dermed den direkte chef for Out & Abouts redaktør.

Niels Holm er derudover presseansvarlig for Danish Rainbow Awards der arrangeres af Rainbow Business Denmark.

Det er aftalt mellem Niels Holm og Out & Abouts redaktør, at dette interview ikke må være under indflydelse af den indbyrdes rollefordeling.

Ved siden af ovenstående frivillige arbejde er Niels Holm barbestyrer på Jailhouse CPH.


Sagen kort
Den 18. februar lagde sangeren Sigmund en story på Instagram, hvor han udtalte sig generaliserende, ekskluderende og negativt om flygtninge og indvandrere og bydelen Nørrebro.

Out & About blev opmærksom på videoen, og da Sigmund fremgik som nomineret i kategorien ’Årets LGBT-person’ i materiale vi havde fået tilsendt, valgte vi at bede Danish Rainbow Awards om en kommentar.

Konsekvensen blev, at Danish Rainbow Awards besluttede at fjerne Sigmunds nominering fra listen, og aflyse den planlagte optræden. Disse konsekvenser var ikke offentligt kendt da artiklen blev offentliggjort den 3. marts.