DR sender homo ud af kagedyst: Kagen var for feminin
Homoseksuelle Gunnar Weis Reinhardt blev onsdag aften sendt ud af DR programmet ’Den store bagedyst’. Hvorfor? Fordi hans afsluttende mesterværk-kage ikke var maskulint i dommernes øjne.
I onsdagens udgave af ’Den store bagedyst’ var temaet ’mandehørm’. Deltagerne skulle i den sidste udfordring bage en kage til en mandepolterabend.
Men ifølge dommerne Mette Blomsterberg og Jan Friis-Mikkelsen havde Gunnar ”misforstået” opgaven. Hans lyserøde hjerteformede kage med champagnesmag var pyntet med fondant, og små fødder der stak ud fra et tæppe på toppen.
Ifølge dommer Mette Blomsterberg var kagen mere en dåbskage.
Derfor blev Gunnar dybest set sendt ud af konkurrencen, da hans kage ikke passede ind i dommernes heteronormative fortolkning af ’mandlighed’ og ’maskulinitet’.
De andre deltagere havde lavet kager der blandt andet var formet som en kvindebagdel, en cigaræske og en øltønde.
Med til historien hører, at Gunnar havde vundet den hemmelige udfordring.
I den første opgave skulle deltagerne bage ’et maskulint grovbrød’, og deltagerne brugte i den anledning ingredienser som øl, rom og bacon. Alt sammen med den begrundelse, at det er ’maskulint’.
I den del af konkurrencen valgte Gunnar, at bage et flettet brød som mindede ham om gode år på efterskole. Den faldt heller ikke helt i dommernes smag.
Gunnar Weis Reinhardt udtalte onsdag til DR, at han har svært ved at forstå dommernes beslutning.
“Jeg var virkelig overrasket, og det kunne jeg mærke på andre, at de også var”, sagde Gunnar, der ville haft haft nemmere ved at følge dommernes beslutning, hvis han havde lavet en kæmpe fejl, eller hans kage var styrtet sammen.
Stærke reaktioner
At Gunnar blev stemt på baggrund af sin ’ikke-maskuline’ kage har affødt skarpe reaktioner på de sociale medier.
Asger Sand Paludan-Müller skriver blandt andet:
”I dag blev jeg dog MEGET skuffet over dagens afsnit, som jeg synes var yderst sexistisk og kønsstereotypt, ligesom jeg synes at det grænser sig op af homofobi af Gunnar røg ud. Som mand er jeg dybt krænket over den måde noget “mandigt” defineres i afsnittet, det hører nærmere hjemme i 50’erne end i 2016.
Jeg synes det er meget vigtigt at DR som public service kanal er sig bevidste at man kan være “mand” på flere forskellige måder, og den klassiske maskuline manderolle kan virke krænkende for mange. Det bliver så kun endnu værre når man har nogle homoseksuelle mænd i programmet, som bliver bedt om at lave en mandig kage, og så laver noget de selv synes er fedt, for så at få at vide at det er sørme ikke mandigt nok. Desværre Gunnar – DR har vurderet at du ikke er en mand, uanset hvad du så selv måtte mene.”
Mette Blomsterberg afviser kritikken:
”Gunnar må gerne være uenig i vores vurdering af, om kagen udstrålede og smagte af ‘mandehørm’. Men i sidste ende er det jo vores vurdering og mening som dommere, der tæller”.