ANMELDELSER

Det store stilehæfte

Foto: Henrik-Ohsten-Rasmussen

Olaf Johannesen og Jens Albinus leverer stort spil i nådesløs fortælling, der både fascinerer og vækker rædsel.

”Vi kommer fra den store by. Vi har rejst hele natten. Vores mor har røde øjne. Hun bærer en stor papkasse og vi to har hver sin lille kuffert med tøj, samt fars store ordbog som vi giver til hinanden når vi bliver trætte i armene.”

Sådan åbner Agota Kristofs roman ’Det store stilehæfte’. To drenge ankommer til deres bedstemors hus langt ude på landet, hvor de skal placeres, fordi deres mor ikke længere kan skaffe mad til dem i byen. Der er krig. Deres far er ved fronten, og ingen ved om han er død eller levende. Drengene udvikler sig til gode strateger og mestre i manipulation, alt i mens de både psykisk og fysisk hærder sig selv på de mest modbydelige måder for at kunne eliminere deres fortabthed og deres længsel efter forældre og kærlighed.

Det store stilehæfte udkom i 1986, er oversat til mere end 30 sprog og Kristof modtog i 1986 The European Prize of Literature for netop denne bog.

På scenen folder skuespiller og teaterdirektør, Jens Albinus, sin egen bearbejdelse af det lille mesterværk ud sammen med Olaf Johannesen. Jens Albinus står også selv for instruktionen, og han lader forestillingens fortælling ske i vi-form. Ligesom romanen. Hermed får han skabt et indblik i brødrenes dybe afhængighed af hinanden, der langsomt skærer sig ind i sjælen og bliver både anonymt, koldt og dybt rørende. Det er imponerende, hvor enkelt det kan iscenesættes og alligevel gøre så stort et indtryk.

’Det store stilehæfte’ er således ikke kun en fejdende god forestilling. Den er også et studie i menneskets mørkeste kroge. En grusom fortælling der fascinerer og vækker rædsel på en og samme tid.

 

Det store stilehæfte / Husets Teater / Spiller frem til den 28. marts 2020 / Instruktion og bearbejdelse: Jens Albinus / Medvirkende: Olaf Johannesen og Jens Albinus.