Det danske homo-miljø boykottede Trump-administrationen

I protest over Donald Trumps LGBT-politik meldte flere af de store organisationer i 2018 afbud til den årlige pride-reception på den amerikanske ambassade.
Det var fire organisationer, der meldte afbud til den amerikanske ambassadør Carla Sands pride-reception: Copenhagen Pride, LGBT Danmark, Sabaah og Pan Idræt.
Invitationen blev i år ikke som tidligere udsendt i samarbejde med Copenhagen Pride, men af den amerikanske ambassade, med de britiske, canadiske og australske ambassadører som medværter. Receptionen foregik som tidligere i haven til den amerikanske ambassadørbolig i Charlottenlund. Modtagerne af indbydelserne var som de tidligere år repræsentanter for organisationer og enkeltpersoner i LGBT-miljøet.
Copenhagen Pride var de første til at sende afbud til receptionen, der ellers netop var en hyldest til Copenhagen Pride. Dette blev meddelt de fire arrangerende ambassadører i et brev underskrevet af Copenhagen Prides forperson, Lars Henriksen, der mente, at hans tilstedeværelse ved receptionen ville være en blåstempling af Trump-regeringens politik.
Viser ikke stolthed og mangfoldighed
Men er det ikke netop ved denne slags arrangementer, man skal tydeliggøre sine holdninger, fremfor at krybe i flyverskjul? Især når der var tre andre nationer, der var medværter. Lader man Trumps politik stå ubesvaret hen ved ikke deltage, og ville det måske ikke have gavnet både det danske og amerikanske LGBT-miljø, hvis vore repræsentanter fra LGBT-miljøet havde deltaget og vist vores stolthed og mangfoldighed?
Hele ideen med at afholde pride er jo netop at vise flaget, også der hvor man ikke er enig. Hvis vi bøsser og lesbiske, der i 1970’erne og 1980’erne ikke havde vist, hvem vi var og hvad vi stod for, blandt andet ved at protestere og møde op der, hvor vi ikke var enige, så var vi nok ikke kommet dertil, hvor vi er i dag.
Miljøet splittet
En undersøgelse på XQ28.dk viser da også, at miljøet er splittet i, om man skal deltage eller ej. Hele 55% mener, man bør sige ja til at deltage i pride-receptionen, og 45% mener, man bør sige nej. (15/8-2018)
LGBT Danmark, Sabaah og Pan Idræt valgte også at takke nej til invitationen fra de fire ambassadører, LGBT-Danmark og Sabaah havde ellers først takket ja til den omstridte reception, men det megen skriveri fik dem til at trække deres tilmeldinger tilbage.
Af de større organisationer var det kun AIDS-Fondet, der valgte at deltage i Pride-receptionen. Direktør for AIDS-Fondet, Andreas Gylling Æbelø, mente, at hvis vi kun mødes med dem, vi er enige med, så rykker vi intet.

Den amerikanske ambassadør skuffet
Den amerikanske ambassadør Carla Sands reagerede på afbuddene med at udtale, at hun var skuffet over, at flere medlemmer fra de lokale LGBT-organisationer havde meldt afbud til den pride-reception, som ambassadørerne fra USA, Storbritannien, Canada og Australien afholdt i anledning af Copenhagen Pride.
Den tidligere amerikanske ambassadør Rufus Gifford var i flere år vært ved de populær pride-receptioner i ambassadørboligen i Charlottenlund. Hans sidste reception var i 2016.
Der blev ikke afholdt noget i 2017, da præsident Trump dengang ikke havde udpeget Rufus Giffords efterfølger. Men i år ville den nye ambassadør så videreføre traditionen.
Der har tidligere deltaget op mod 300 i Rufus Giffords receptionen, men i år var deltagerantallet nok noget under 100.
Repræsentanterne fra de fire ambassadører holdt fine taler, og herefter kunne man mingle rundt, drikke vin, øl og champagne, og skabe nye kontakter eller tydeliggøre sine holdninger.
Andreas Gylling Æbelø fra Aids-Fondet var sammen med kæresten, Abdel Aziz Mahmoud – nok de mest fremtrædende fra LGBT-miljøet.
Se fotos og video fra Copenhagen Pride parade 2018
Kilder: avisen.dk og xq28.dk