SAMFUND

Ambassadøren holdt en tale og gik igen

Den amerikanske ambassadør Carla Sands holdt en kort tale ved året pride-reception.
Foto: Brian Kjær Capkan

Onsdagens pride-reception i den amerikanske ambassadørs resident blev en tam affære for den lille flok fremmødte.

Om det er det store mediefokus på pride-receptionen hos den amerikanske ambassadør, og Copenhagen Prides, LGBT Danmarks, Sabaahs og Pan Idræts afbud i protest mod Donald Trumps LGBT-politik, der førte til det minimale fremmøde, er uvist. Men kun omkring en fjerdedel af antallet af gæster fra 2016 var mødt frem. De blev i døren mødt af en smilende ambassadør Sands, der bød velkommen, og som minglede lidt rundt inden hun holdte sin tale. Den var præget af ros til USA for sin fremtrædende rolle i bekæmpelse af hiv og aids, beskyttelse af LGBTI-mindretal og -rettigheder, og generelt en lovprisning af landet. Det udløste et høfligt, men behersket bifald.

Den australske ambassadør Maryellen Miller indledte også med en ros til sit eget land. Australien har indenfor det sidste år lovliggjort ægteskaber mellem par af samme køn, hvilket naturligvis blev fremhævet, inden hun grinende afbrød sig selv: ”Undskyld, men det er en del af ambassadørjobbet at skamrose sit eget land”. Det udløste latter, og lettede lidt på stemningen. De canadiske og britiske repræsentanter fulgte i samme spor, og fik generelt større bifald end den amerikanske ambassadør. Under de korte taler stod Carla Sands smilende og lyttede, hvorefter hun forlod receptionen.

Fremmødet var beskedent ved årets pride-reception i den amerikanske ambassadørs residens Rydhave.
Foto: Brian Kjær Capkan

Dialog?

Under debatten for og imod afbud til pride-receptionen har der været stor fokus på muligheden for dialog med ambassadøren. Ville et afbud ikke være det samme som at sige nej til dialog? Ville man ikke fremme sin egen sag ved at møde frem, og ikke blive væk?
Eftersom ambassadør Carla Sands forlod receptionen var en direkte dialog med hende udelukket udover velkomsten. De britiske, canadiske og australske repræsentanter blev, og de fik tilsyneladende talt med en del af de fremmødte.

Blandt gæsterne sås ingen repræsentanter fra de store LGBT-organisationer, ingen drag queens, eller LGBT-kunstnere, og ingen fra LGBT-aktivist-miljøet. Dem var der masser af sidste gang i 2016, og flere af dem Out & About har talt med fortæller samstemmende, at de ikke er inviteret i år.

De foregående år er gæstelisten udarbejdet i samarbejde med Copenhagen Pride, men de har ikke været inde over hverken planlægning eller gæsteliste i år. Generelt virkede pride-receptionen i år meget nedskaleret i forhold til foregående år under Rufus Gifford, hvor der blev serveret bugnende mængder af mad, og hvor Bryan Rice gav et par live-numre. I år var der var en lille bar med forskellige drikkevarer, medarbejdere der gik rundt med fade med små godbidder, og der blev skænket op i glassene.