KULTUR

Designsikker forfatter: Hader potteplanter!

Ved det kombinerede spise- og arbejdsbord har Tomas Lagermand Lundme skrevet alle sine bøger. Spisebordet blev købt i det nu lukkede Det Blå Pakhus på Amager, som et ”kedeligt normalt spisebord”, men Kvindesmedien på Christiania lavede en bordplade i metal, som kan tåle alt, og det gav bordet flere funktioner. De fine keramiske grantræskulpturer er lavet af Tomas’ søster og står fremme hele året, for Tomas elsker jul. Jan er derimod ikke så glad for jul, så søsteren valgte et mere uskyldigt design frem for røde nisser.
Foto: Ulla Munch-Petersen

Det er altid interessant og inspirerende at se, hvordan andre indretter sig. Out & About har besøgt Tomas Lagermand Lundme på Vesterbro i København.

Siden 2000 har forfatteren Tomas Lagermand Lundme boet i en stor lys lejlighed på Vesterbro sammen med ægtefællen Jan Lagermand Lundme.

Da parret overtog lejligheden på 5. sal, bestod hele etagen af små klubværelser. Et større renoveringsarbejde gik i gang med hjælp fra Tomas’ lillebror, som er uddannet tømrer og scenograf.

Arbejder hjemme

Det er Tomas, der får idéerne til indretningen i hjemmet, og så får han andre til at udføre dem.

Tomas har altid været optaget af at bo i rum, der er meget lyse, luftige, højloftede og uden for mange møbler. Da han arbejder hjemme, er det vigtigt for ham, at der er plads til for eksempel at flytte borde eller arbejde på gulvet.

”Jeg kan vildt godt lide at komme ind i nogle rum, hvor man kan mærke, at der er taget nogle valg, for så tager man jo også fravalg,” siger han til Out & About.

Hader potteplanter

En lejlighed bliver fyldt med kompromisser, når man bor sammen med et andet menneske, og før Tomas mødte Jan, havde han aldrig haft en sofa. Den er med tiden blevet meget påskønnet.

Tomas er kompromisløs, og er der noget, der aldrig får lov til at komme ind i hjemmet, så er det jord. Tomas hader potteplanter. Han synes, det er synd at lukke planters rødder inde i en potte – naturen skal være udenfor, kulturen indenfor.

Derudover er hjemmet meget fleksibelt forstået på den måde, at Tomas ofte flytter rundt på tingene for at skabe nye energier.

What you see is what you get! Der er ikke er gemt en masse ting væk i kælder eller på loftsrum.

Stuens store dragende maleri i nordiske nuancer er malet specielt til Tomas Lagermand Lundme af den svenske maler Carl Magnus Thorén, som Tomas gik på Kunstakademiet med. Der er masser af fugle, da Tomas elsker fugle. Carl Magnus drillede Tomas med, at han før i tiden boede meget minimalistisk, så med dette maleri fik han på snedig vis sneget en brølende kronhjort ind i Tomas’ hjem. Tomas elsker, at maleriet er voldsomt og har ekstremt mange følelser over sig. Tomas er ikke interesseret i gråzoner og måske’er, men i ’Ja eller nej!’. Det afspejler sig også i boligindretningen.
Foto: Ulla Munch-Petersen

 

Trælamperne i køkkenet er en romantisk kobberbryllupsgave fra Tomas Lagermand Lundmes lillebror, med 12½ små prikker. Broderen har selv designet og fremstillet lamperne, som en parafrase over metallampen, der hænger over hjemmets spisebord – et arvestykke fra Tomas’ farmor og farfar.
Foto: Ulla Munch-Petersen

 

Tomas Lagermand Lundme finder tit små ting på gaden eller i kassen med legetøj fra barndommen. Han kan godt lide at sætte tingene utraditionelle steder, for eksempel oven på rammer i bedste sættekasse-stil. De farvestrålende dødningehoveder af ler oven på tekstilcollagen af Mette Winckelmann har Tomas fundet i Berlin. Den grønne sten er en fødselsdagsgave fra en kær veninde, hjembragt fra Japan. Den suger lys til sig hele dagen, og når mørket falder på, lyser stenen hele natten.
Foto: Ulla Munch-Petersen