SAMFUND

Denne kønssygdom stiger kraftigt blandt mænd, der har sex med mænd

Antallet af syfilis er kraftigt stigende hos mænd, der har sex med mænd.   Foto: ©staras – Can Stock Photo Inc

Det ser ud til at syfilis har fået et comeback. Flere og flere homo- og biseksuelle mænd får nemlig konstateret Syfilis.

Efter flere års fald stiger antallet af syfilis-diagnoser. Specielt blandt homo- og biseksuelle mænd er antallet af smittede stærkt stigende. Hos heteroseksuelle ses ikke den samme stigning viser nye tal fra Statens Serum Institut.

”Vi kan se, at mænd, der har sex med mænd, står for en større og større andel af de tilfælde. I 2019 var det 69% af de anmeldte tilfælde, som var homoseksuelt smittet, mens det samme tal i 2020 var 72%”, udtaler Aids-Fondets forebyggelseschef Thomas Hübertz.

Derfor opfordrer AidsFondet og Checkpoint mænd, der har sex med mænd, til at blive testet regelmæssigt for syfilis og andre sexsygdomme, hvis man har et aktivt sexliv.

Flere forklaringer for stigningen

Stigningen i antallet af syfilis-tilfælde kan ifølge Thomas Hübertz både skyldes, at man generelt ser en tendens til at flere glemmer at bruge kondomet.

”De senere år er der heldigvis flere mænd, der har sex med mænd, som er kommet på PrEP. En behandling, der forebygger, at man bliver smittet med hiv. Det har ført til et fald i antallet af nye hiv-tilfælde, men det har nok også fået flere til at droppe kondomet”, siger Thomas Hübertz.

I forbindelse med PrEP-behandlingen har man indtil for ganske nyligt gået til kontrol hver tredje måned, hvor man bliver testet for sexsygdomme. Det har betydet, at flere i risikogrupperne blev testet regelmæssigt, og det kan være en væsentlig forklaring på stigningen i antallet af fundne syfilis-tilfælde.

”Det er positivt, fordi det kan være med til at bryde smittekæderne, hvis flere homo- og biseksuelle mænd bliver testet og behandlet for syfilis”, tilføjer Thomas Hübertz.

Fakta om syfilis

Syfilis er en relativt sjælden sexsygdom, der primært ses blandt mænd, der har sex med mænd.

Syfilis skyldes smitte med bakterien Treponema pallidum.

Syfilis kan overføres ved både oral-, vaginal- og analsex.

Man kan forebygge syfilis ved at bruge kondom i forbindelse med sex.

Syfilis kan behandles med antibiotika.

Så åbningstider for AidsFondets Checkpoint her.https://aidsfondet.dk/checkpoint/

Læs også: Særudstillingen ’DANNEBROG – Kongeskib i 90 år’