KULTUR

DBU-forslag mod seksuel diskrimination vedtaget

Udklip fra DBU’s Årsbog og billedet af den kæmpetifo, som blev rullet ud i forbindelse med en af landskampene i Parken.

Kampen mod diskrimination og herunder homofobi inden for fodboldverdenen i Danmark, kan endelig fløjtes i gang. Med to helt nye paragraffer går Dansk Boldspil-Union ind i en ny, moderne æra både hvad angår sprog, men vigtigst af alt også indhold. Det sker med to helt nye stykker i fodboldunionens vedtægter, efter at repræsentantskabet i lørdags godkendte de nypudsede og moderniserede paragraffer.

Vedtægtsændringerne gik glat igennem, “helt uden protester”, som det hedder fra kommunikationsafdelingen i DBU, der videre fortæller, at der bag de juridiske fraser gemmer sig et vigtigt signal. Nemlig at DBU fremover, efter en ændret status tilbage i slutningen af 2013, skal afspejle en almennyttig organisation, fremfor, som hidtil, en kommerciel egennyttig.

Dermed forventes der også helt andre boller på suppen i arbejdet mod blandt andet homofobi og diskrimination. DBU forpligter sig dermed til – med sin nye status som almennyttig organisation – at skabe positive forandringer i samfundet ved at fremme fællesskab og sociale relationer.

I de to nye stykker i vedtægterne hedder det blandt andet at DBU skal i samarbejde og dialog med det omgivende samfund arbejde for, at fremme fairplay, inklusion og gensidig respekt mellem mennesker.

I næste del af de nye stykker i DBU’s formålsparagraf hedder det endvidere at DBU udøver sit virke uden urimelig forskelsbehandling i relation til alder, køn, etnisk oprindelse, politik, religiøsitet og seksualitet.

Selvom man nu har ændret status og været i en process i arbejdet med nye vedtægter, så har DBU de sidste mange år bidraget til samfundet med at skabe inkluderende fodboldaktiviteter for børn, unge og voksne. På området, hvor homofobien – der jo naturligvis har været og er til stede i et sådant machomiljø – har DBU stort set vanrøgtet dette ansvar, ved helt at negliciere, at der skulle være et problem.

Det rådes der altså nu bod på, efter nye DBU-ledelse, med blandt andet direktør Claus Bretton Meyer og formand Jesper Møller i spidsen. Disse to herrer har netop nu mere end nok at se til, med dramatiske forhandlinger omkring en fremtidig aftale med herrelandsholdet, DBU’s kronjuvel.

Out & About har, som det første medie, fået en kommentar fra fodboldunionen og kommunikationschef Jakob Høyer. Han skriver i en mail til Out & About, at vedtægtsændringen er en naturlig forlængelse af DBU’s overordnede vision “En Del af Noget Større”.
– DBU og dansk fodbold ønsker at tage et større ansvar i samfundet – for eksempelvis danskernes sundhed, integration og samarbejde med skoler og kommuner. Den nye status som almennyttig organisation understøtter det arbejde og understreger, at DBU på den måde er en del af noget større,” siger Jakob Høyer, kommunikationschef i DBU.

Med andre ord så tydeliggøres det altså nu, explicit, at der blæses officielt op til kamp mod homofobien i fodboldens verden. Endelig, fristes man til at sige.

Out & About vil følge op på sagen i løbet af foråret, hvor vi vil få DBU til, mere konkret, at uddybe, hvordan de vil gribe deres nye ansvar an i forhold til netop kampen mod både den skjulte, men også den mere åbenlyse, homofobi i fodboldens verden.

Jakob Høyer, kommunikationschef i Dansk Boldspil-Union.
Foto: LinkedIn/Privat