KULTUR

Dansk LGBTQ-venlig café tvunget til navneskift

Foto: Café Obelix / Facebook

Det er blevet en dyr affære for en kendt københavnsk café, at de i en årrække har brugt en kendt og elsket fransk tegneseriefigur i sit navn og som blikfang. – og på et billede i en ”eksplicit seksuel situation”.

Det franske forlag Albert René har i Sø- og Handelsretten vundet længere strid med den LGBTQ-venlige Café Obelix på Vesterbros Torv i København.

Retten har fastslået, at caféen siden 1991 har krænket det franske forlags rettigheder, ved at bruge den gæve galler Obelix og hans ven Asterix i deres navn og markedsføring. Det koster nu en bøde på 600.000 kr. samt påbud om at droppe sit internetdomæne, og ændre navne på Facebook- og Instagramkonti. Café Obelix overvejer, om de skal anke sagen.

René Alberts danske advokat John Kahlke fra advokatfirmaet Koch/Christensen er tilfreds med dommen: ”Dommen taler jo for sig selv. Det er blevet fastslået, at min klients rettigheder skal respekteres, og at rettighederne er blevet krænket i dette tilfælde. Forlaget har måttet se Obelix blive brugt til alt muligt, som figuren ikke har noget med at gøre,” siger han tirsdag til Finans.

John Kahlkes bevisførelse har tilsyneladende været omfattende og overbevisende, da Obelix har været trykt på trøjer båret af caféens ansatte og markedsføringsskilte med mere.

Café Obelix har i en årrække annonceret fast i Out & Abouts magasin, som findes på caféen, ligesom caféen er at finde i Copenhagen Gay Guide som LGBTQ-venlig café med homoseksuel ejer.

Obelix med stiv pik – olala

Om det er det franske forlag, eller den danske advokat, der er særligt sarte vides ikke, men det er ført til protokol i domsdokumentet, at der på et tidspunkt har hængt et indrammet billede på caféen, som viste Obelix ”med erigeret lem i en eksplicit seksuel situation”. Billedet hænger – desværre – ikke længere på caféen.

Café Obelix advokat Gitte Løvgren Larsen fra Sirius Advokater er ikke tilfreds med dommer. ”Min klient og jeg er nu ved at nærlæse dommen og vil derefter vurdere, om den skal ankes. Men det forventer jeg, at vi kommer til at gøre,” siger hun.

Og måske Obelix har en sag: Caféen har ligget på Vesterbros Torv siden 1993. Ifølge ejeren fik den forrige ejer i 1993 tilladelse af Gutenberghus Forlaget til at bruge Obelix-navnet og billeder af figuren.

Det finder Sø- og Handelsretten dog ikke bevist, ligesom man heller ikke giver Café Obelix ret i, at forlaget har været alt for længe om at reagere. Det er først for et år siden, at forlaget krævede navnet ændret.

Ankes dommen ikke skal Café Obelix ændre navn, overdrage domænet cafeobelix.dk og fjerne alt materiale med Obelix og Asterix inden den 19. februar 2018.