SAMFUND

Danmark fjerdebedste ferieland for LGBT’ere

Under Copenhagen Pride Week i august er der masser af aktiviteter rundt omkring i København. Her er det Nationalmuseets søjlegang i Stormgade, der er pyntet i regnbuefarver.   Foto: Thomas Høyrup Christensen/Copenhagen Media Center

Det årlige Spartacus Gay Travel Index, der oplyser rejsende om forholdene for LGBT-personer i 197 lande og regioner verden over, er netop udkommet. LGBT-rejsende kan bruge disse oplysninger til at forberede og vælge feriedestination.

Spartacus Gay Travel Index 2019 er baseret på 14 kriterier i tre kategorier.

Den første kategori består af borgerlige rettigheder. Det vurderes blandt andet, om LGBT-personer har lov til at gifte sig, om der findes antidiskriminationslovgivning og om den seksuelle lavalder er den samme for heteroseksuelle og homoseksuelle.

Diskrimination indgår i anden kategori. Disse omfatter for eksempel restriktioner for hiv-positive og forbud mod pride-parader og andre LGBT-demonstrationer.

Den tredje kategori omfatter trusler mod personen gennem forfølgelse, fængsel eller dødsstraf.

Spartacus Gay Travel Index 2019 har anvendt kilder som Human Rights Watch, FN-kampagnen Free & Equal og indsamlede oplysninger om krænkelser af menneskerettighederne af LGBT-personer i det forløbne år.

Hvert år offentliggør ILGA sammen med den statsstøttede homofobi-rapport også et verdenskort over landenes love vedrørende seksuel orientering. ILGA er en international forening der arbejder for LGBT-personers rettigheder.

På en delt førsteplads i Spartacus Gay Travel Index 2019 finder vi Canada, Portugal og Sverige som er de sikreste og bedste lande for LGBT-personer at rejse til.

Men generelt er de europæiske lande sikre for LGBT-personer. Det gælder også for Danmark, som ligger på en delt fjerdeplads med 12 andre lande – hovedsageligt europæiske, men også New Zealand og Reunion er med her.

Tyskland og USA sakker bagud

Et af de lande, der er gledet ned af listen, er Tyskland. Sidste år lå Tyskland på en tredje plads, men i år må tyskerne nøjes med en 23. plads på grund af en stærk stigning af anmeldte voldsepisoder mod LGBT-personer i løbet af 2018.

USA finder vi først på en 47. plads, som de deler med ni andre lande heriblandt Cuba, Chile, Kroatien og Thailand. USA er faldet fra en 39. plads i 2018, og en væsentlig faktor er præsident Trumps forsøg på at begrænse transkønnedes rettigheder i militæret.

Store fremskridt i Portugal og Indien

Et af de store spring op i år er Portugal. Sidste år lå portugiserne på en 27. plads, men i år deler de førstepladsen med Canada og Sverige, som alle får toppoint for deres antidiskriminationslovgivning.

Også Indien har taget et stort spring op ad listen: Det skyldes landets afkriminalisering af homoseksualitet og et forbedret socialt klima. Indien stiger fra en 104. plads til en 57. plads.

Dødsstraf og drab

De fleste muslimske og afrikanske lande får minuspoint på grund af en fjendtlig lokalbefolkning og religiøst betinget forfølgelse.

Allerværst står det til i den russiske republik Tjetjenien, som ligger på en 197. plads på grund af statsorganiseret forfølgelse og drab på LGBT-personer.

Skarp forfulgt af Tjetjenien kommer Iran, Saudi-Arabien og Somalia, som også har dødsstraf for sex mellem to af samme køn.

Top 10 over de mest sikre og mest usikre lande at besøge som LGBT-person, ifølge Spartacus Gay Travel Index 2019.

 

Den komplette liste kan ses her: gaytravelindex-2019
NB: Alt efter hvilken browser du bruger taget det lidt tid at hente det komplette index

Se mere på Spartacus hjemmeside.

 

Kilder: spartacus.gayguide.travel, coupleofmen.com og trendsandtravel.dk