SAMFUND

Danish Rainbow Award optakt: Det er en ære at vinde

Veninderne er værter ved årets Danish Rainbow Awards i cirkusbygningen, hvor mange af dem som ar gjort en forskel for LGBT+ miljøet igen skal hædres.
Foto: Frank Holm

Når Cirkusbygningen den 19. oktober fyldes med forventningsfulde publikummer, så er det fordi, at vi denne aften hylder nogen af de bedste, vigtigste, stærkeste og største inden for LGBT+ miljøet. En stor hæder uddeles og at vinde en Danish Rainbow Award er noget helt særligt.

Men hvordan er det at modtage en Danish Rainbow Award? Out & About har spurgt tre, der sidste år blev hædret med en Award om, hvordan de oplevede at modtage prisen.

”Det var ret euforisk. Alt det arbejde vi havde lagt i Kromosom blev set og anerkendt. Det var vildt at stå på scenen hele holdet og blive hyldet” fortæller ejer Andrea Rix Frichot, om øjeblikket da den Århusianske bar Kromoson, sidste år vandt prisen som årets bar.

.”Det var en vild aften! Vi var helt vildt nervøse inden. Men troede måske heller ikke helt på, at vi kunne trække sejren hjem, når vi havde haft åbent så kort tid inden”

Aarhusbaren Kromosom blev sidste år hædret som Årets bar ved Danish Rainbow Awards. Kromosom er også i år blandt de nominerede.
Foto: Frank Holm

Nicolaj Laue Juhl, der vandt Aktivistprisen 2021 genkender begejstringen.

“Det var en overvældende aften, fyldt med kærlighed og støtte. Jeg var utrolig taknemmelig over at vinde Aktivistprisen, som den yngste nogensinde. Jeg har kæmpet for børn og unge i over fem år. Det føltes, som en stor anerkendelse af mit politisk arbejde og af mig som menneske at vinde prisen. Jeg ser stadig tilbage på den aften, som en af de største øjeblikke i mit liv.”

Folkets røst

Ved Danish Rainbow Award er det folket, der bestemmer. Det giver det hele en ekstra stor betydning. Folk nominerer, et team udvælger tre nominerede i hver kategori og så kan alle give den gas og stemme løs, på lige præcis dem, de mener skal hædres.

Da Kromosom vandt, var de relativ nyåbnet, faktisk kun et halv år gammel og havde kæmpet med udfordringerne ved Corona-epidemien. Det føltes, med andre ord, som et kæmpe skulderklap for Andrea Rix Frichot, hendes ansatte og fællesskabet omkring baren.

”Det var magisk og lidt svært at forklare, hvor vigtigt det var for os. Vi gjorde jo noget nyt og risikabelt ved at åbne en mangfoldighedsbar i Aarhus. Så at se folk støtte os og hylde os, var og er kæmpe stort”.

“At få aktivistprisen var et kæmpe skulderklap for mit politiske arbejde og mig som menneske”, fortæller Nicolaj Laue Juhl. Foto: Pressebillede

Nicolaj Laue Juhl, kan ikke lade være med at gentage sig selv. For lig Andrea, ved han, at det at indgå i et fællesskab, er vigtigt. Derfor har han  virkelig brug for at sig tak til de mange, der har støttet ham og stemt.

 “Jeg føler mig umådeligt privilegeret over at vinde Aktivistprisen og vil gerne gentage ordene fra min takketale – “Tusind tak for den her pris. Tusind tak til alle som har stemt, jeg er fuldstændig overvældet.” Det betyder virkelig meget. Jeg ved at forandring sker i fællesskab, så alle jeg har samarbejdet med i årenes løb er lige så meget en del af denne pris, som jeg selv. Mange tak til jer”

Vigtig med fokus og åbenhed

Blandt alle de nominerede gemmer der sig mange personlige  fortællinger og beretninger. Showet er med til at hylde og skabe opmærksomhed på dem, der tør stå frem og fortælle disse. Være åben og vise flaget som rollemodeller.

En af dem, der sidste år blev hædret for dette, var Jon Lee-Olsen. Han stod som professionel ishockeyspiller offentligt frem og fortalte om at han var homoseksuel. Og åbne homoseksuelle professionelle mandlige atleter er der ikke mange af. Blandt andet derfor blev det mod også belønnet med en Danish Rainbow Award. Og støtten fra LGBT+ miljøet har klart kunne mærkes, fortæller Jon Lee-Olsen.

”Det betyder alt for mig. At folk i og omkring LGBT+ miljøet har nomineret mig to år i træk. Specielt anden gang, hvor jeg havde brugt så megen tid på at fortælle andre om mit liv før og efter jeg sprang ud”.

Det gør ekstra indtryk, når opbakningen kommer fra et miljø og folk, der har så meget historik i forhold til det at kæmpe for rettigheder. Derfor var Jan Lee-Olsen også ekstra stolt, da han sidste år blev hædret med en Rainbow Award.

”Det betyd virkelig meget at få den anerkendelse. Fordi jeg jo havde gået med den her “hemmelig” om mig selv i så mange år. Jeg var så nervøs og havde en enorm uro i min krop før jeg valgte at springe ud. Så at få den opbakning jeg fik, betød meget for mig på det tidspunkt. Men den viste også hvor vigtigt det er at vi stadig taler om dette emne, Specielt i en så maskulin sportsgren som ishockey”, slutter Jon Lee-Olsen.

Jon Lee-Olsen blev i 2021 hædret med sportsprisen som en af de få åbent homoseksuelle professionelle atleter.
Foto: Frank Holm

Spotlightet lever videre

Det er ikke kun når kameraet og spotlightet er rettet mod en, at prisen betyder noget. Prisen giver ekstra mod til fortsætte kampen. Det er de tre prismodtagere enige om.

“Jeg har oplevet, at få flere henvendelser og større gennemslagskraft i rådgivning af fagpersoner og politikere, fordi jeg nu er prisvidende aktivist med erfaring fra det politiske system. Jeg påtager mig det ansvar med omhu og forsøger løbende at takke ja til muligheder, der styrker min kamp for børn og unge. Men jeg vil også gerne blive klogere på sundhed og trivsel, derfor læser jeg til sygeplejerske”, fortæller Nicolaj Laue Juhl.

Hvem, der skal hædres i år afsløres den 19. oktober i Cirkusbygningen i København til et storslået Awardshow.

Hos Kromosom er nerverne igen uden på tøjet. Det er nemlig lykkedes dem at blive nomineret for andet år i træk.

”Vi er så sindssygt glade for at være nomineret igen. Vi er mega stolte og måske, ærligt, også lidt overrasket. Vi ved jo ikke, om vi vinder igen, men vi blev overrasket sidste år – så måske bliver vi også det i år. Uanset hvad kommer prisen i hvert fald til at gå til nogen, der fortjener den”.

Har du endnu ikke sikret dig billet til showet, kan du gør det her.