Claes Bang i ny spændingsfilm

Danske Claes Bang spiller hovedrollen i Picture of Lies.

Anmeldelse: Kameraet elsker Claes Bang. Han besidder en dragende blanding af charme, sextillid og selvdestruktion. Denne cocktail passer perfekt ind i hans seneste hovedrolle som den fallerede kunstner, James Figueras, i filmen Picture of Lies, der handler om løgn og bedrag i kunstverdenen.

Figueras tjener til huslejen ved at skrive kunstanmeldelser og lave overfladiske foredrag for manipulerbare, amerikanske turister. En dag får han en henvendelse fra den kendte og skarpslebne kunstsamler, Cassedy (Mich Jagger), der vil have ham til at lave et interview med den sky kunstner, Debney, meget velspillet af Donald Sutherland. Men der ligger mere bag.

Figueras besøger Cassedy i hans romantiske mansion ved Como-søen sammen med sin nyfundne elskerinde, Bernice, der pludselig er dukket op i hans liv. Hvem, der har kontaktet hvem og hvorfor, er ikke klart. Man har i det hele taget svært ved at finde ud af, hvad der er sandt og falsk, og det er netop filmens præmis; den uvidende vil bedrages. Og når nogen bliver bedraget, vil andre tjene på det.

Golden Globe pris

Filmen The Square handlede ligeledes om råddenskab i kunstverdenen. Den havde også Claes Bang i hovedrollen, der indbragte ham en Golden Globe som den første dansker nogensinde. Man kunne have ønsket sig, at de to film blev lanceret i omvendt rækkefølge – for Picture of Lies lever ikke op til forgængeren. The Square var mere overraskende, surrealistisk og voldsom. Men for nogle var det måske for meget – så er Picture of Lies mere spiselig.

Corona påvirkning

Ud over den naturligt melankolske atmosfære ved den gudesmukke Como-sø, har instruktøren formået at skabe en stemning af neo noir (ikke at forveksle med ’det nye sort’), der sætter guldrammen omkring det hvide lærred.

Filmen blev færdig i 2019, men man så sig nødsaget til at udsætte premieren til i år på grund af nedlukningen af biografer verden over. Nu kan man købe den på Blockbuster.dk for kr.99 – og leje den fra den 22. marts.

Gode præstationer

Filmens svage punkt er manuskriptet, der til tider virker lidt som et kludetæppe med et par bevidste huller. Imidlertid er det befriende at se en spændingsfilm, der ikke har mord og politivold som omdrejningspunkt – og nerverne bliver fint pirret i Picture of Lies. Det er dog instruktionen og – især – skuespillernes præstationer, der er hovedårsagen til, at den når op på fire stjerne. For det er skuespil af høj kvalitet.

Og så vil vi gerne bede om en dag at se Claes Bang i en genindspilning af Fassbinders ikoniske homo-film ’Querelle’. Så vil der være lagt op til flere gode løgne.

Picture of Lies (original titel The Burnt Orange of Herecy), 2019, drama/thriller. 1 time og 39 minutter. Instruktion: Giuseppe Capotondi. Medvirkende: Claes Bang, Elizabeth Debiscki, Mick Jagger, Donald Sutherland. Vidoepremiere (VOD) den 22.3.2021.

Læs også: Jodie Foster henter atter fornem pris

Mere om danske Claes Bang her.