Dansk HOMO-Historie

Centralhjørnet bliver officielt bøssebar (1955)

Centralhjørnet har siden det fik sit navn i 1920 haft flere ejere, den første bevilling på adressen fik Martin Sørensen Bjerre i 1917 og først da Emil Thomsen overtager værtshuset i 1920 får det sit nuværende navn Centralhjørnet. Et navn som har fulgt stedet frem til i dag, bortset fra perioden 1944-48 hvor det også bar navnet Jyden.

Men det var først i 1955 da Frits Mortensen overtager Centralhjørnet at det bliver offentligt kendt som bøsseværtshus. Før den tid havde det dog i årtier været uofficielt kendt som et sted, hvor mænd mødte mænd, det foregik bare ikke så åbenlyst.

Preben Lassen

Da Preben Lassen overtager Centralhjørnet 1. oktober 1990, skulle det efter sigende, havde set ud som da Emil Thomsen overtog det i 1920.

Preben havde arbejdet som tjener på Centralhjørnet i tre år inden han overtager det. Stedet blev dengang også kaldt ”De gamles paradis”, hvilket hentydede til at gæsterne hovedsageligt var ældre mænd, men det ændrede sig i de kommende år, hvor gæsterne blev yngre og Centralhjørnet blev stedet, hvor man kunne more sig uanset alder.

For Preben var det vigtigt ikke at ændre på stedets udseende, det var vigtigt for ham at bevare patinaen og historien. Han ville egentlig gerne havde sand på gulvet og spytbakker i hjørnerne, men det blev dog ikke til noget, det var besværligt at skulle skifte sandet hele tiden.

Det eneste Preben ændrede var at gøre Centralhjørnet til et sted, hvor man kunne synge og danse og bare have det sjovt.

Læs også: Hvilken bøssebar er ældst

Trækkerdrenge og Marine Arne

Det var nu ikke helt korrekt at der kun kom ældre på Centralhjørnet, der var også trækkerdrengene og marinesoldaterne, som nassede øl af de ældre bøsser eller fik den suttet af ude på toilettet mod betaling.

Trækkerdrenge og marinesoldater der solgte deres krop, var ikke et ukendt fænomen på Centralhjørnet helt tilbage i 1950erne, og det førte i 1960 til at Kommandanten i København i en dagsbefaling forbød uniformeret militært personel at besøge fire restauranter i København, bland andet Centralhjørnet i Kattesundet 18, da Københavns sædelighedspoliti over et år havde registreret, at de værnepligtige fortrinsvis søgte bestemte restauranter, hvor de vidste, homoseksuelle forbindelser kunne opnås, og at de ved at indlade sig på homoseksuelle forhold kunne opnå gratis traktement og ofte penge. Dette forbud var gældende helt frem til 1972.

Og så må vi heller ikke glemme ”Marinen” – Marine Arne, som i 1970erne og starten 1980 havde sit stambord (bord nr. 14), til venstre når man kom ind af døren på Centralhjørnet. Her kunne han holde øje med dem der kom ind af døren, og kom der en mariner eller stor bule forbi, så råbte Marine Arne pik-pik-pik, og jo større bule jo højere råbte han.

Marine Arne havde haft sin gang i havnen, hvor han havde suttet pik på så mange unge sømænd, at han kunne underholde med det i timer, deraf han navnet Marine Arne.

Marine Arne var fast inventar på Centralhjørnet i mange år og helt frem til sin død i 1984, lånte han som mange andre nøglen til dametoilettet, når der skulle gang i noget seksuelt.

Rygterne siger at Marine Arne skulle have fået et ildebefindende på dametoilettet på Centralhjørnet, hvor han var i gang med at sutte den af på en trækkerdreng, han skulle være kommet løbende ud fra dametoilettet, og råbe pik-pik-pik, hvorefter han faldt om på gulvet og blev kørt til Rigshospitalet i ambulance, hvor han var død ved ankomsten. Så man kan vel sige at Marine Arne døde i aktiv tjeneste.

Marine Arne var en institution på Centralhjørnet, han nød sit publikum her og de morede sig over hans karisma.

Preben Lassen og gæsterne til Centralhjørnets fødselsdagen i 1997.

Preben Lassen følte også sit ansvar overfor homo-miljøet og lagde bl.a. lokaler til, at de mandlige prostituerede, kunne mødes diskret og anonymt med STOP AIDS i lejligheden over Centralhjørnet. Han var også en af initiativtagerne til Copenhagen Gay Life (en homo handelsstandsforening), som vi i dag kender under navnet Rainbow Business Denmark. Ideen udsprang som et barn af Europride 1996 og foreningens formål var at markedsføre København som et bøsse-lesbisk kraftcenter. Preben Lassen var foreningens første formand.

Preben drev Centralhjørnet frem til sin død i 2001, hvor Torben Rasmussen tog over.

Nye tider

I 2002 indfører Torben fast underholdning på Centralhjørnet i vinterhalvåret, hvor man hver torsdag kan opleve drags, syngepiger og andre former for underholdning, med årene kommer der også underholdning om søndagen.

Mød Kenny, Torben, stamgæsten Vagn og mange flere i Søndagsmagasinet herunder:

I 2002 indfører Centralhjørnet også den nu traditionsrige udsmykning med julepynt og det er altid under mottoet: Det kan aldrig blive for meget! Hvilket de stort lever op til 110%. En tradition der gennem årene er blevet kendt også uden for Danmarks grænser, og med årene er påske-, halloween- og sommerdekoration føjet til.

Jul og påske på Centralhjørnet.
Foto: Poul Hermann

I 2007 renoveres det nu 90 år gamle Centralhjørnet, lokalerne er meget nedslidte, da der ikke har været gjort de store ændringer i mange årtier. Noget af det gamle inventar bliver opmagasineret, og de historiske lokaler og uhumske toiletter rives ned.

Centralhjørnet holder lukket i de godt 5 uger som det tager at give den gamle dame et ansigtsløft, og den 9. juli 2007 åbner man dørene til et helt nyt Centralhjørnet.

Det er ikke altid et ansigtsløft bliver vellykket, og set i forhold til Centralhjørnets historiske islæt, så vil nogle nok mene at ombygningen her, ikke er foretaget med respekt for det oprindelige værtshus og en historie er gået tabt for eftertiden. I dag er det eneste inventar, der er fra de gode gamle dage, de massive træborde, der gennem årene har fået en gylden patina af røg og ølsjatter.

Centralhjørnet før (Foto: Privat) og efter (Foto: Mark Hildebrandt) ombygning.

Gadefest

I 2012 afholder Centralhjørnet sin første store gadefest i forbindelse med Copenhagen Pride. Gadefesten er blevet meget populær og er blevet til et must to take part of i LGBT-miljøet. Gadefesten er afholdt hvert år siden i forbindelse med Copenhagen Pride.

Se Video fra Centralhjørnets gadefest 2015

Brand på Centralhjørnet

I december 2016 brændte Centralhjørnets 1’sal, aftenens dragshow blev aflyst og det ellers fyldte værtshus evakueret.

Kun en hurtig reaktion fra personalet og brandvæsenets hurtige indsats, redder den gamle bygning, men alt på 1’salen, som er lager for julepynt, kostumer og parykker er ødelagt.

Personalet og flere stamgæster gik straks i gang med at rengøre efter vand- og sodskader og allerede næste dag kunne Centralhjørnet igen slå dørene op og festen gå videre.

Centralhjørnet fylder 100 år

I 2017 kunne Centralhjørnet, verdens ældste stadig eksisterende bøssebar, så fejre sit 100 år jubilæum. Hvilket behørigt blev fejret den første uge i juni med reception, og forskellige arrangementer – der blev blandt andet budt på dokumentarvisning, silde- og pølsebord, drag show og Eurovision-fest.

Se også: Centralhjørnet har overlevet 100 år med onanipatruljer, verdenskrig og stigmatisering.

Selv om Centralhjørnet er en gammel dame, så er hun still going strong, med underholdning i vinterhalvåret, gadefest under Copenhagen Pride, jul-, påske-, halloween- og sommerudsmykning og ikke mindst miljøets nok mest besøgte årlige fødselsdag.

Kilder: HotSide, aok.dk, TV2Lorry.dk, bt.dk, dr.dk, Out&About