SAMFUND

Bevist: Hiv-positive i behandling kan IKKE smitte

Foto: AIDS-Fondet

Behandlingen mod hiv nu er så sikker, at den velbehandlede ikke kan smitte. Det viser et nyt, banebrydende studie af 1000 mandlige, homoseksuelle par fra 14 forskellige lande i Europa. ”Det her er årtusindets nyhed om hiv og bør standse irrationel frygt for smitte én gang for alle,” siger direktør for AIDS-Fondet, Andreas Gylling Æbelø.

Et nyt omfattende dansk observationsstudie viser at medicinen mod hiv er blevet så god, at den kan reducere mængden af virus i kroppen ned til et niveau, hvor det er umuligt at smitte andre. PARTNER-studiet er det første studie, der undersøger smitterisikoen blandt mandlige, homoseksuelle par, der har ubeskyttet analsex. Fra 2010-2018 har man fulgt 1000 mandlige, homoseksuelle par fra 14 europæiske lande, hvoraf den ene var hiv-positiv og den anden var hiv-negativ.

Den hiv-positive var velbehandlet, hvilket vil sige, at medicinen igennem en periode på mindst seks måneder har holdt virusmængden i vedkommendes krop på et umåleligt niveau. Deltagerne i studiet har tilsammen indrapporteret knap 75.000 samlejer uden kondom. Der er ikke fundet ét eneste tilfælde af smitte mellem parrene.

”Resultaterne fra PARTNER-studiet overgår vores ellers optimistiske forventning. At man ikke kan finde ét eneste tilfælde af smitte mellem parrene, understreger én gang for alle, at en hiv-positiv person kan leve nøjagtig det samme liv som en hiv-negativ person,” siger en begejstret Andreas Gylling Æbelø, direktør i AIDS-Fondet.

Undersøgelsens resultater præsenteres onsdag på The International AIDS Conference i Amsterdam.

”Det her er rambukken, der skal smadre stigmaet”

Det har været kendt et stykke tid, at man som hiv-positiv kan leve livet på lige fod med en hiv-negativ. Men det endelige forskningsmæssige bevis for, at velbehandlede hiv-positive personer kan nøjagtig det samme med deres partnere som en hiv-negativ kan, er landet med PARTNER-studiet, vurderer Andreas Gylling Æbelø:
“Undersøgelsen cementerer de antagelser, vi havde på forhånd. Ud af 75.000 ubeskyttede samlejer mellem europæiske par har ikke ét eneste resulteret i smitte. Denne rambuk af et argument bør endegyldigt smadre det stigma, der fortsat plager mennesker med hiv og sikre dem lige så gode liv som alle andre, også seksuelt og socialt,” siger Gylling Æbelø og fortsætter:

”Vi ved, at myterne og misforståelserne om hiv er sejlivede. Blandt andet ved vi, at 75 procent ikke føler sig trygge ved bare at kysse en hiv-positiv person – og derudover vil en tredjedel afvise en hiv-positiv person kun som følge af vedkommendes diagnose. PARTNER-studiet giver hiv-positive mennesker muligheden for at smide deres frygt for afvisning, ligesom hiv-negative personer endegyldigt kan vriste sig fri af en irrationel frygt for smitte.”

Ikke et argument for at droppe kondomet

Undersøgelsens resultater til trods, så er der ingen grund til at hvile på laurbærrene. Det er stadig nødvendigt at forebygge hiv, ligesom disse nye resultater ikke kan bruges som en undskyldning for at droppe kondomet:

”Disse resultater kan ikke ses som en grund til at droppe andre beskyttelsesstrategier. I Danmark har vi stadig for mange nye hivdiagnoser, og vi har i tillæg en sexsygdomsepidemi, der skal bekæmpes. Men resultaterne kan bruges til at imødegå stigmatiserende og uoplyste holdninger.

De danner grundlag for den endelige og utvetydige pointe om, at vi som samfund kan sikre hiv-positive og deres hiv-negative kærester en helt udramatisk hverdag – i og uden for soveværelset,” siger Andreas Gylling Æbelø.

Om observationsstudiet

– PARTNER-studiet har fulgt 1000 mandlige, homoseksuelle par fra 14 forskellige lande.
– Parrene bestod af en hiv-positiv person og en hiv-negativ. Den hiv-positive var velbehandlet.
– Deltagerne er blevet fulgt i perioden 2010-2018.
– Deltagerne indrapporterede i alt 74.567 samlejer uden kondom.
– Der er fundet 0 tilfælde af smitte blandt parrene.
– PARTNER-studiet er det første studie, der har undersøgt smitterisiko blandt homoseksuelle mænd, der havde analsex uden kondom.
– Konklusionen på studiet er, at risikoen for at blive smittet med hiv ved analsex er umålelig lav.
– Et tilsvarende studie er tidligere blevet foretaget blandt par med vaginale samlejer, og her var smitten ligeledes nul.
– Studiet er udført af CHIP, som er et internationalt forskningssamarbejde, der er drevet af Region Hovedstaden og ledes fra Rigshospitalet i København. Direktør for CHIP er professor Jens D. Lundgren, MD, D.M.Sc..

Om AIDS 2018

The International AIDS Conference er den største konference om en global sundhedsrisiko i verden. Konferencen blev afholdt for første gang under aids-epidemiens højdepunkt i 1985 og afholdes i 2018 for 22. gang. Denne gang løber den af stablen i Amsterdam fra 23.-27. juli 2018.

Temaet for AIDS 2018 er Breaking Barriers, Building Bridges – et tema som skal trække opmærksomhed mod rettighedsbaserede tilgange til mere effektivt at nå nøglebefolkningsgrupper i særdeleshed i Østeuropa, Centralasien og de nordafrikanske og mellemøstlige regioner.
Ved konferencen, der er den største af sin art, deltager 15.000 mennesker fra hele verden.