KULTUR

Sportsstjerner der valgte at springe ud

Foto: Modelfoto/Pixabay

Mange steder i verden, kan det være svært have modet til at springe ud, hvis man har en anden seksuel overbevisning end andre. I sportens verden er det blot endnu svære, og statistisk set bør der være langt flere homoseksuelle atleter end tilfældet rent faktisk er.

Mange atleter er nervøse for at springe ud, da de er bange for hvilke konsekvenser det kan have for deres karriere. Det er især i mandeprægede sportsgrene, at udøverne holder det for dem selv, men i løbet af de seneste år, har der været flere og flere sportsfolk, der offentligt er trådt frem.

I denne artikel vil vi tage et kig på nogle af de mandlige homoseksuelle atleter, der har trodset normen, og valgte at springe ud i et miljø, der ikke nødvendigvis er særligt accepterende overfor homoseksuelle.
Det er blandt andet i fodbold, hvor den tyske fodboldspiller Thomas Hitzlsperger følte, at han måtte vente til karrieren var forbi, før han sprang ud.

 

Alan Gendreau

I en alder af 16 år valgte amerikanske Alan Gendreau at springe ud som homoseksuel. Det var mens han gik på college, og han skjulte det ikke for hverken sin familie eller holdkammerater.

Alan Gendreau var kicker for Middle Tennessee State University, hvor han var blandt en af de bedste nogensinde på skolen. Det medførte blandt andet at han to gange blev udtaget til All-Sun Belt førsteholdet, som er en form for samling blandt de bedste i ligaen.

Alan Gendreau forsøgte at blive den første homoseksuelle spiller i NFL, der var sprunget ud, men det lykkedes ham desværre ikke at blive draftet i hverken 2012 eller 2013.

I dag arbejder Alan Gendreau som steward hos American Airlines.

 

Robbie Rogers

I mange år holdt Robbie Rogers på sin hemmelighed om, hvilket køn han var seksuelt tiltrukket af. I 2013 valgte han dog at stå offentligt frem, og fortælle at han er til mænd.

Dette skete efter bruddet med Leeds United i England, og kort inden han skiftede til LA Galaxy i Los Angeles. Robbie Rogers blev dermed den første homoseksuelle spiller i den amerikanske fodboldliga MLS. Statistisk set bør der være flere, men Robbie Rogers var således den første, der valgte at stille sig offentligt frem.

Robbie Rogers afsluttede sin fodboldkarriere i 2016, og det betød, at han lige netop ikke nåede at spille sammen med den svenske legende, Zlatan Ibramimovic, der skiftede fra Manchester United til Los Angeles året efter.

I 2014 vandt Robbie Rogers dog MLS Cup, med en 2-1 sejr over New England Revolution i finalen, men oddsene er ikke med Galaxy i år. I skrivende stund giver det odds 10.00 på en ny sejr til Galaxy, som i år er uden Robbie Rogers.

David Denson

Som 20-årig valgte David Denson at springe ud. Det gjorde han, mens han spillede for MLB mandskabet, der var under Milwaukee Brewers organisation.

David Denson blev dermed den første officielle homoseksuelle baseballspiller i MLB, der stod offentligt frem omkring sin seksualitet.
Blot to år senere valgte David Denson at trække sig tilbage fra professionel baseball.

Tendensen er, at der er flere og flere spillere, der tør at stå frem med deres seksualitet. I Danmark så vi sidste år badminton doubleparret Christinna Pedersen og Kamilla Rytter Juhl, der i en bog fortalte, at de har dannet par udenfor banen i flere år.

Statistisk set har der dog i mange år været langt flere kvinder, der har sprunget ud offentligt i forbindelse med sport, end tilfældet har været det med mænd. Vi kan kun håbe på, at den tendens bliver brudt, og at flere mænd føler sig trygge nok ved at springe ud i de kommende år.