Bøsser i hiv-behandling smitter ikke (2018)

AIDS optog i Amsterdam i mandags, som optakt til den 22. internationale AIDS-konference. Foto: © International AIDS Society / Matthijs Immink

Nye studier viser, at hiv-positive i medicinsk behandling ikke kan smitte andre. Det er konklusionen på en større danskledet undersøgelse, der blev præsenteret på den Internationale AIDS-konference i Amsterdam den 25. juli.

Undersøgelsen baserer sig på 972 bøssepar, hvor kun den ene er hiv-smittet – og i medicinsk behandling. Bøsseparrene kommer fra 14 lande, og de er blevet fulgt af forskerne siden 2010. Forskerne har registreret 74.567 anale samlejer uden kondom mellem parrene, og det har ikke ført til et eneste tilfælde af hiv-smitte til den ikke-smittede part.

Der har tidligere været udført mindre studier, der kom frem til samme resultat. Men det er første gang, der er lavet en undersøgelse baseret på et så stort et materiale.

En milepæl

Det er netop omfanget og konklusionen, der er så epokegørende, ifølge AIDS-Fondets direktør, Andreas Gylling Æbelø.

– Studiet er en milepæl og et frihedsbrev til alle mennesker med hiv. De kan nu leve et lige så normalt liv som alle os andre, hvis blot de tager deres daglige medicin.

– Hverken de hiv-positive, deres partnere eller nogen som helst andre skal frygte, at de smitter, sagde han til Politiken i går.

Omkring 200 danskere om året får konstateret hiv.

Den 22. internationale AIDS-konference afholdes i Amsterdam fra den 23. til 27. juli 2018 og arrangeres af det internationale AIDS Society. Konferencen har omkring 18.000 deltagere fra det meste af verden.

Elton John

På en pressekonference i tirsdags om forholdene i Østeuropa og Centralasien, fyrede Elton John en svada af mod homofobisk intolerance og had. Det er ikke første gang, at Eltong John har lagt stemme til de frustrationer og undertrykkelser, som mange homoer oplever.

På pressekonferencen om forholdene Østeuropa og Centralasien, modtog Elton John Aids Foundation en donation fra Holland på 1 million euro. Foto: © International AIDS Society / Marten van Dijl

Bare få timer før havde Elton John sammen med den engelske Prince Harry skudt et initiativ på 1,2 milliarder dollars i gang. Initiativet er målrettet grupper af unge mænd blandt hvem hiv-smitten er stigende.

Omkring 37 millioner mennesker lever i dag verden over med hiv og med registrering af cirka 1,8 millioner nye smittede sidste år, så mente Elton John, at hvis den politiske vilje eksisterer vil sygdommen kunne udryddes i hans levetid.

Se indslag med Eltong John fra Daily Mail:

Tidssvarende hiv-kampagner

Den 1. december 2017 lancerede AIDS-Fondet i anledning af World Aids Day en kampagne, der skulle vise et mere tidssvarende billede af mennesker, som lever et helt almindeligt liv med hiv.

Kampagnen bestod bl.a. af tre videoer, der var instrueret af Tobias Kampman og produceret af TV2’s ”Alt det vi deler”. Kortfilmene kan ses herunder.

Kilder: Aids-Fondet, Daily Mail, Politiken.dk og TV2.

 

Læs også: Bevist: Hiv-positive i behandling kan IKKE smitte