Banebrydende dansk hiv-forskning

Foto: Modelfoto

Danske forskere er med en alternativ tilgang langt i udviklingen af en hiv-vaccine.

I årtier er der forsket intensivt for at finde en vaccine mod hiv. Trods store fremskridt er det endnu ikke lykkedes.

Men ny banebrydende dansk forskning har påvist, at hiv-virusset kan angribes på en ny måde, og de første forsøg med aber har givet positive resultater. Det skriver Videnskab.dk i dag.

Den nye strategi er at gå efter hiv-virussets svageste dele, og ikke som hidtil den mest aggressive del af virusset.

Med den nye tilgang har de danske forskeres vaccine formået at gøre abernes immunforsvar stærke nok til selv at kunne bekæmpe dyrenes svar på hiv.

”Vores strategi virkede perfekt i to ud af seks dyr, hvor vi ikke længere kan finde tegn på hiv-infektionen. Det viser, at dyrene er beskyttet mod sygdommen. Vores opgave er nu at gøre vaccinen bedre, så den virker på alle dyr og senere på mennesker,” fortæller lektor Peter Johannes Holst fra Institut for Immunologi og Mikrobiologi ved Københavns Universitet.

Det nye studie blev offentliggjort i april i det videnskabelige tidsskrift EbioMedicine.

To ud af seks aber blev immune

De danske forskere har testet vaccinen på aber. Aber kan ikke smittes med hiv, men med en variant kaldet SIV.

Aberne blev vaccineret med den nye forsøgsvaccine, og derefter smittet med SIV.

To af aberne blev opnåede fuld beskyttelse, og forblev raske. Forskerne kunne efterfølgende påvise, at SIV-virussen havde været i aberne, men var blevet slået ned.

De sidste fire abers immunforsvar reagerede også skarpt, men tabte i sidste ende kampen, og aberne blev smittet med SIV.

Peter Johannes Holst meget tilfreds med resultatet:

”Vi viser, at vores nye tilgang til vacciner mod kroniske infektioner virker. Nu skal vi videreudvikle vaccinen, så den virker effektivt i alle dyr, og derefter skal vi se, om vi kan overføre resultaterne til mennesker,” siger han.

Kilde: Videnskab.dk