SAMFUND

Avisredaktør om fokus på LGBTQ-kandidater: Latterligt!

Ninna Kokholm fra TV 2 Lorry lytter til chefredaktør fra Århus Stiftstidende Jan Schouby.
Foto: TV2 News/screendump

Århus Stiftstidendes chefredaktør Jan Schouby har ikke meget tilovers for Out & Abouts fokus på LGBTQ-kandidater ved det kommende kommunal- og regionrådsvalg. Det gav han klart udtryk for lørdag på TV2 News, hvor Out & Abouts redaktør, Thomas R. Kristensen, deltog i en debat om vores fokus på LGBTQ-kandidater.

I det direkte program ’Kommunalvalget 2017 NEWS & KO(mmunen)’ lørdag formiddag diskuterede panelet Out & Abouts fokus på LGBTQ-kandidater i november-udgaven. Her er en lang række LGBTQ-kandidater listet op med navn og billede.

Out & Abouts redaktør for magasinet Thomas R. Kristensen var med på en direkte forbindelse, og forklarede blandt andet at alle oplistede kandidater er åbne LGBTQ’ere.

Et udsnit af de LGBTQ-kandidater Out & About præsenterer i november-udgaven.
Foto: Out & About

Patetisk!

Chefredaktør Jan Schouby fra Århus Stiftstidende brød hurtigt den hyggelige stemning.

”Er det ikke lidt overflødigt – en smule patetisk? I gør jo normalt, hvad I kan for at være ”normale” som alle mulige andre mennesker. Så laver I sådan noget her. Hvorfor er det afgørende, om du er det ene eller det andet? Jeg stemmer ikke på dig på grund af din seksualitet. Jeg stemmer på dig, på grund af de holdninger du har.”

Thomas R. Kristensen lagde i sit svar op til, at folk selv vælger, hvem de stemmer på ud fra deres egne kriterier.

Truede hvide heteroseksuelle mænd

Studieværten spurgte om man kunne forestille sig, at der blev lavet en tilsvarende liste med mænd, og at man opfordrede til, at stemme på dem udelukkende fordi de er mænd?

”For min skyld gerne hvis der er nogle hvide heteroseksuelle mænd, der føler sig truede. Jeg tror nok de dominerer lidt ude i kommunalbestyrelserne, svarede Thomas R. Kristensen på en måde, der kunne virke en smule sarkastisk.

Synes du grundlæggende, at en bøsse skal stemme på en bøsse?

”Det synes jeg bøssen selv skal bestemme, og som jeg skriver i min leder, så kommer jeg ikke til at stemme på en fodslæbende bøsse, som ikke vil kæmpe for nogle af vores ting. Så vil jeg hellere stemme på en heteroseksuel allieret.” Herefter siger studieværten farvel og tak til Thomas R. Kristensen, og debatten fortsætter.

 

Out & Abouts magasin-redaktør Thomas R. Kristensen forklarede hvorfor Out & About har sat fokus på LGBTQ-kandidater i november-udgaven.
Foto: TV2 News/screendump

“Jeg synes det er latterligt”

Århus Stiftstidende chefredaktør Jan Schouby gør sig igen bemærket med markante udtalelser:

”Der er kæmpestor forskel på, hvordan mænd og kvinder ser på tingene. Men om der er forskel på hvordan bøsser og heteroseksuelle mænd ser på tingene – jeg kan simpelthen ikke forstå det (…) Jeg synes det er latterligt. Til gengæld forfladiger det her”, siger Jan Schouby, og vifter med Out & About inden han fortsætter: ”Jeg kan simpelthen ikke se det. Om du har lyst til at gå i dametøj, eller hvad du har, hvad har det med dine politiske holdninger at gøre?”

Jan Schouby tilføjer senere, at ”den seksuelle overbevisning er flintrende ligegyldig”.

Debatten missede vigtig pointe

Desværre nåede debatten aldrig frem til en vigtig pointe. Nemlig, at listen i magasinet skal ses i sammenhæng med de artikler, der kører sideløbende på Out & Abouts hjemmeside. Her er samtlige LGBTQ-kandidater blevet tilbudt at besvare en række spørgsmål, der giver vælgerne mulighed for at sammenligne deres politiske holdninger og mærkesager.

Der ER forskel på heteroseksuelle- og LGBTQ-kandidater

Frank Holm er journalist på Out & About, og har koordineret indsamlingen af oplysninger om de enkelte kandidater.

”Groft sagt er de fleste kandidater enige om, at LGBTQ-miljøet trænger til en håndsrækning ude i landet. Kandidaterne vil stort set alle arbejde for bedre seksualundervisning i skolerne, lokale tilbud til unge LGBTQ’ere, og øget fokus på bekæmpelse af hatecrimes. Det billede gælder uanset om kandidaterne er fra rød eller blå blok, og det viser for mig, at det giver god mening, at sætte fokus på LGBTQ-kandidaterne. De har tydeligvis på nogle områder et andet fokus end de fleste heteroseksuelle kandidater.”

Jan Schouby kommer selv ind på den relevans LGBTQ-kandidater kan have mod slutningen af debatten:

”Jeg kan godt se, at hvis man er i et område, hvor det virkelig er et problem at være bøsse, og der for eksempel mangler en bøssecafé i byen, jamen så kan det give god mening, at stemme på ham, som vil have en bøssecafé i byen.”

Skilt ikke med seksualiteten

Men hvis man ud fra dén bemærkning fra Århus Stiftstidende chefredaktør troede, at debatten havde nuanceret hans holdninger, blev man skuffet, da han fik debattens sidste ord:

”De kæmper en hård kamp for at blive accepteret, og selvfølgelig skal de accepteres. Det er da bedøvende lige meget, hvad de er, men så lad da være med at skille sig ud. Lad dog være med at skilte med det hele tiden: ”I øvrigt er jeg bøsse”. Det kommer da ikke mig ved! Altså, folk må være hvad de vil.”

Politisk Satiriker Karina Willumsen har skrevet Aidsfondets nye kampagnesang LGBTQAI+ som sætter fokus på seksuel sundhed for kvinder og queers i det danske sundhedssystem.