KULTUR

Annemette: En sindssyg oplevelse

Annemette Vedel Augusten sekunder før sin anholdelde.
Foto: Thomas K. Rasmussen / Copenhagen Pride

Annemette Vedel Augustesen kalder sin anholdelse i Istanbul en ”En sindssyg og chokerende oplevelse”. Læs hendes historie om anholdelsen her.

Da tyrkisk politi søndag anholder den 26-årige Annemette Vedel Augustesen fra Copenhagen Pride venter der hende syv timers tilbageholdelse.

I mens fortsætter politiets jagt på aktivisterne med tåregas og gummikugler.

Dyb kontrast til danske problemer

”Det har været en sindssyg og chokerende oplevelse, som ikke er sunket ind endnu. LGBT-miljøet derhjemme har selvfølgelig problemer, men det står i dyb kontrast til, hvad jeg har oplevet her”, fortæller Annemette mandag til Politiken fra Madrid.

Forbudt på en løgn

Istanbul Prideparade blev forbudt lørdag af Istanbuls guvernør, med henvisning til den offentlige sikkerhed og orden, samt at arrangørerne ikke havde søgt om tilladelse. Den påstand blev strakt tilbagevist. Arrangørerne valgte at gennemføre paraden, og derfor forsøgte man søndag at samles på Taksim-pladsen. Men politiet havde lagt en massiv ring om området med pansrede køretøjer, vandkanoner og mange kampklædte betjente.

Trods gennemsøgning af tasker og afvisning af folk der bar regnbuefarvede kendetegn, lykkede det alligevel mange at komme ind på området, deriblandt delegationen fra Copenhagen Pride. Annemette måtte lege heteroseksuelt turistpar med en af bøsserne i delegationen for at komme ind i området.

Annemette Vedel Augustesen ses her ved under Istanbul Pride mens en aktivist oplæser en erklæring. Det skete synklrnt flere steder på samme tid. Annemette ses til højre i sort, og bag hende i gul t-shirt ses Copenhagen Prides komunikationschef Thomas Kim Rasmussen

Kaos og tåregasgranater

Annemette Vedel Augustesen fortæller at nogle hundrede slap gennem politiets afspærringer of forsøgte at gennemføre paraden. Men politiet mødte den fredelige gruppe med tåregasgranater.

”Folk flygtede i alle retninger. Jeg havde en idé om, at vi kunne holde sammen, men folk måtte gemme sig, hvor de kunne. Der var kaos, og folk blev slæbt væk af politiet”.

”Jeg fandt så mig selv ved en plads, hvor jeg stillede mig op på en lille forhøjning. Så lavede jeg peace-tegn med hånden og stod bare og sagde ingenting. Så så jeg ellers en politimand komme løbende mod mig og vidste godt, hvad der så ville ske”, fortæller Annemette til Politiken om selve anholdelsen.

Du kan se øjeblikket hvor Annemette føres bort af politiet her hos TV2.

Øjeblikket hvor Annemette Vedel Augustesen føres bort af politiet.
Foto. TV2 / Screendump

Tilbageholdt i syv timer

Efter anholdelsen der forløb forholdsvis udramatisk bliver Annemette og andre tilbageholdte beordret op i en bus. Hun fik konfiskeret sit pas og mobiltelefon.

”Jeg havde på forhånd forventet det værste, men håbet på det bedste. I situationen var jeg meget utryg. Jeg har aldrig været i Istanbul før, kender ikke sproget, og ingen talte engelsk, så det hele handlede om at forsøge at fornemme de andres kropssprog”, genfortæller Annemette Vedel Augustesen.

Hun led ikke fysisk overlast under tilbageholdelsen, og føler, at hun som udlænding fik en blidere medfart end de øvrige tilbageholdte aktivister. For eksempel kom en kvinde i bussen i håndgemæng med politiet, da hun gav udtryk for sin utilfredshed. Hun blev hårdhændet sat på plads.

Løj sig til frihed

I over seks timer kørte bussen rundt mellem forskellige politistationer. Først sidst op aftenen fik en forsvarsadvokat adgang til de tilbageholdte. Hans råd var at fortælle myndighederne, at hun var på ferie eller blot var en tilfældigt forbipasserende.

Annemette Vedel Augustesen blev løsladt omkring kl. 0.30, og blev hentet på politistationen af vennerne fra Copenhagen Pride. Hun fik udleveret sit pas og telefon, men fik aldrig at vide hvorfor hun blev anholdt, eller hvorfor hun blev løsladt.

Grotesk medieinteresse

Søndagens anholdelse af Annemette Vedel Augustesen fik de danske medier på banen. Også Out & About, og vi var vel de første der berettede om sagen, da vi dagen igennem fulgte udviklingen i Istanbul tæt via sociale medier og kontakt med aktivister fra Copenhagen Pride.

Den voldsomme medieinteresse har overrasket Annemette:

”Det er lidt grotesk, at fordi man er en lyshåret pige fra Danmark, så får det så bredt fokus; der var jo en masse andre tilbageholdte. Omvendt er jeg glad for, at det skaber medieopmærksomhed om kampen for lige rettigheder, for det er der rigtig meget brug. Alle mennesker har i dag ikke lige rettigheder, og det har aldrig været mere tydeligt for mig end efter denne oplevelse i Istanbul”, siger Annemette Vedel Augustesen til Politiken.

Navneforvirring

På Out & About fik vi et tweet fra arrangørerne af Istanbul Pride, og der fremgår, at “Anne Mete” fra den danske observatørgruppe er anholdt. På den en liste over observatører, som Istanbul Pride tidligere havde offentliggjort står både en Annemette Vedel Augustesen, og Anne Mette Lorentzen. Begge fra Copenhagen Pride.

Tweet der fortæller om anholdelsen af “Anne Mete”, og som gav anledning til forvirring. Ikke på grund af den kiksede Bing-oversættelse, men fordi der både var en “Annemette” og en Anne Mette” i den danske delegation.
Foto: Twitter @istanbulpride

Så i første omgang var vi sikre på, at den anholdte var Anne Mette, og ikke Annemette. Fejlen blev dog hurtigt rettet, da vi fik flere henvendelser om den fra folk, der står Anne Mette Lorentzen nær.

Annemette Vedel Augustesen og de andre aktivister fra Copenhagen Pride er nu i Madrid, hvor de deltager i WorldPride, der afsluttes med en enorm parade lørdag.

 

Læs også: Dansker anholdt ved Istanbul Pride