SAMFUND

Færøske homoægteskaber godkendt af Folketinget

Folketinget har godkendt det færøske lagtings vedtagelse af retten til indgåelse af ægteskab mellem par af samme køn.

I april 2016 vedtog Lagtinget med stemmerne 19 mod 14, at tillade samkønnede ægteskaber. Nu har Folketinget endelig som ventet godkendt loven, og de første bryllupper forventes at finde sted i juli.

Det er dog kun muligt at blive borgerligt viet, da kirkelige vielser er undtaget i loven.

Den daværende formand for LGTB Færøerne Høgni Miné sagde i marts 2016, at den store frygt for modstanderne at samkønnede vielser har gået på, at homoseksuelle kunne få lov til at blive gift i kirken. En frygt han fandt ubegrundet:

”LGBT Færøerne har hele tiden sagt, at vi med dette forslag ikke vil ind i kirken og blive viet, for kirken skal selv bestemme hvem de vil vie. Vi vil udelukkende have borgerlige rettigheder på lige fod med alle andre”.

Den nuværende formand for LGBT Færøerne, Eiler Fagraklett siger i forbindelse med Folketingets vedtagelse:

”Det var et intenst, spændende og uforudsigeligt øjeblik. Da folketingsmedlemmerne endelig godkendte loven, og dermed gav os lige rettigheder, kom det som en enorm lettelse”.

For de kommende generationer af LGBT’ere vil det gøre en verden til forskel, at de er i stand til at nyde de samme rettigheder som alle andre borgere. Livet er blevet meget bedre og lettere for os på Færøerne”.

LGBT-rettigheder har på Færøerne oplevet stor fremgang sen senere år. I 2014 viste en meningsmåling, at 2/3 dele af befolkningen støtter samkønnede ægteskaber. Den første åbne homoseksuelle politiker blev valgt til Lagtinget i 2015.

Godkendelse af loven betyder også, at det nu er muligt for homomoseksuelle par at blive gift i hele Norden.