Andreas’ drøm: En verden uden aids
”Et Danmark uden nye tilfælde af hiv er inden for rækkevidde, men der er stadig en del arbejde at gøre,” siger AIDS-Fondets ny direktør, Andreas Gylling Æbelø.
I maj fik AIDS-Fondet ny direktør: Andreas Gylling Æbelø er 37 år og tilhører generationen af bøsser, som er sprunget ud, efter hiv-medicinen er blevet stærk nok til at forhindre aids. ”Jeg har ikke selv oplevet 80’ernes og 90’ernes bagtæppe af begravelser. Men hiv har været en del af bevidstheden hos mig i al den tid, jeg har haft en bevidsthed om min homoseksualitet,” siger Andreas Gylling Æbelø.
Stigmaet hænger ved
Som helt ung bøsse var Andreas Gylling Æbelø som så mange andre bange for hiv. ”Frygten for at få en sygdom, man kunne dø af, lå der stadig. Men i dag kan jeg jo se, at min frygt ikke var proportional med min faktiske adfærd eller med de faktiske konsekvenser ved at få hiv,” fortæller han. Faktum er, at hiv ikke længere er en dødsdom. Nu kan hiv-positive leve lige så længe som alle andre takket være hiv-medicinen. Stigmaet hænger dog stadig ved.
”I dag handler frygten hos mange om frygten for hiv-stigmaet: Hvordan skal man håndtere det, hvis man får hiv? Kan man få en kæreste? Skal man fortælle det til sine forældre? Der er stadig en grad af skam forbundet med hiv hos mange – uagtet at vi i Danmark og i homo-miljøet ellers har et ret frigjort forhold til sex,” siger Andreas Gylling Æbelø.
Planer for AIDS-Fondet
Som direktør i AIDS-Fondet arbejder Andreas Gylling Æbelø med to overordnede mål: ”Vi har to hovedopgaver: Den ene er at reducere antallet af mennesker, som får diagnosen hiv. Den anden er at fjerne stigma forbundet med hiv, hvilket vi gør ved at løfte viden om, hvordan livet med hiv er,” siger han. ”Vi kan se, at antallet af mennesker, som får diagnosen hiv i Danmark, ligger fast omkring 200-250 hvert år. Er det mange? Ja, gu’ er det da mange, når vi har så gode muligheder for behandling, og når vi kender til forebyggende redskaber som for eksempel PrEP.”
PrEP i Danmark
I lande som Norge, Frankrig og USA tilbydes den forebyggende PrEP-pille til mennesker med stor risiko for at blive smittet med hiv. Danske myndigheder tøver stadig, men har dog godkendt et PrEP-forsøg blandt 200 udvalgte personer. AIDS-Fondets direktør er overbevist om, at PrEP kan nedbringe antallet af nye hiv-smittede i Danmark. ”Der findes en pille, som med 99 procents sikkerhed kan beskytte mod hiv. Vi har en dialog med politikerne, og vi er ikke låst i forhold til, hvordan PrEP præcist skal blive tilgængelig.
Vi ved, at PrEP koster penge, men hiv-behandling koster også penge, og vi har en fælles interesse i at få antallet af nye hiv-smittede ned,” siger Andreas Gylling Æbelø. ”PrEP kunne være en mulighed i Danmark for en meget afgrænset målgruppe: den gruppe af mænd, der har sex med mænd, og som har en risikoadfærd, hvor man eksempelvis tager stoffer i forbindelse med sex.”
Fordele med kondom
Kondomet er ikke på vej ud, understreger Andreas Gylling Æbelø. ”Når vi kæmper for at få gjort PrEP tilgængelig i Danmark, handler det ikke om en kamp mellem kondomet og alt muligt andet, men om at have et nøgternt blik på de forebyggelses- og testmuligheder, som kan bringe hiv-tallet ned,” siger han. ”Fordelen ved kondomet er, at det både beskytter mod hiv, men også mod alle mulig andre sexsygdomme. Det er også den lettest tilgængelige forebyggelsesmetode.”
Den farlige uvidenhed
En stor udfordring er, at mellem 600 og 800 mennesker i Danmark har hiv uden selv at vide det. Antallet er estimeret af Statens Serum Institut. ”Hvis du går rundt med hiv-virus i din krop uden at ane det, så risikerer du at smitte mennesker, og virus er særligt smitsom i den første periode,” siger Andreas Gylling Æbelø.
”Det andet problem er, at jo længere du går, jo mere syg risikerer du at blive. Man kan have virus i kroppen i en årrække, typisk fem til 15 år, uden at mærke det store til det. Men din krop risikerer at tage skade af at bekæmpe hiv-virus.” ”Det tredje handler mere om dit eget livsvilkår ved at gå rundt i den uvidenhed. Det nedsætter livskvaliteten at gå rundt med en frygt, som dukker op igen og igen, og som du hele tiden må skyde væk fra dig.”
Med CheckPoint i København, Aarhus og Odense har AIDS-Fondet skabt centralt beliggende test- og rådgivningssteder med brugervenlige åbningstider. Men AIDS-Fondet arbejder også for at gøre hjemme-test tilgængelige i Danmark. Formålet er at mindske barriererne for de bøsser og biseksuelle mænd, som tøver med at tage hiv-testen.
Hiv i fattige lande
Hovedparten af aktiviteterne ligger i Danmark, men AIDS-Fondet forebygger også hiv i nogle af verdens fattige lande, primært finansieret af dansk udviklingsbistand. ”Grundlæggende er vores mål det samme i Danmark som i Uganda, Malawi og de andre steder, hvor vi arbejder. Det handler om at nedbringe antallet af nye smittede og nedbryde fordommene over for hiv-smittede,” siger Andreas Gylling Æbelø. ”Men hiv-forekomsten er dramatisk større i disse lande. Levevilkårene og kulturerne er nogle helt andre. Fordomme mod hiv-smittede og mod homoseksuelle og transkønnede er væsentligt større på grund af tradition og religion.”
Selv om opgaven er enorm i Afrika, kan lille Danmark gøre en forskel, siger Andreas Gylling Æbelø. I samarbejdslandene hjælper AIDS-Fondet lokale hiv- og LGBT-organisationer, og internationalt arbejder AIDS-Fondet sammen med Den Globale Fond, International AIDS Vaccine Initiative og International Partnership for Microbicides.
En verden uden aids
”En verden uden aids,” lyder AIDS-Fondets vision. Og netop Danmark er et godt eksempel på, at det kan lade sig gøre, mener den ny direktør. ”Et Danmark uden aids findes de facto i dag. Et Danmark uden nye tilfælde af hiv er inden for rækkevidde, men der er stadig en del arbejde at gøre,” siger Andreas Gylling Æbelø og nævner igen PrEP som en metode, Danmark bør tage i brug.
”Danmark må også kunne gøre det bedre for mennesker, der lever med hiv. Når flere mennesker lever med hiv, fordi folk ikke længere får aids, har vi en større opgave med at forbedre levevilkårene for mennesker, der lever med hiv. Og så er vi tilbage ved aftabuiseringen og åbenheden,” siger han og sender et særligt budskab til homo-miljøet:
”På forskellige score-apps kan man se, at nogle bruger en betegnelse som clean til at frasortere hiv-smittede. Vi kan alle sammen regne ud, at det modsatte af clean er dirty eller beskidt, og det gør mig vred. Det burde gøre os alle sammen vrede! I homo-miljøet må mennesker med hiv som minimum kunne regne med solidaritet og et højt niveau af viden,” siger Andreas Gylling Æbelø.
”Jeg forstår godt, hvis nogle homoer ikke rigtig orker at beskæftige sig med hiv. Man har måske haft en lang og problemfyldt rejse hen til at acceptere sig selv og sin seksualitet, og nu vil man bare gerne have det rart og ubekymret. Men det nytter ikke noget. Kendskab og kærlighed er en forudsætning for at komme hiv helt til livs.”
Andreas Gylling Æbelø er 37 år, Cand.mag. i retorik og sociologi, og nyudnævnt Direktør for AIDS-Fondet. Han bor på Vesterbro i København sammen med sin kæreste, Abdel Aziz Mahmoud. Født og opvokset i Holstebro.