SAMFUND

AIDS-Fondet hylder Conchita for åbenhed om hiv

Conchita Wurst ved det danske Melodi Grand Prix 2018 i Aalborg, og AIDS-Fondets direrktør Andreas Gylling Æbelø.
Foto: Frank Holm og Karin Meldgaard

Eurovision-stjernen Conchita hyldes for sin åbenhed omkring sin hiv-status, som en ekskæreste truede med at afsløre. AIDS-Fondet hylder Conchitas åbenhed, mens Ekstra Bladet dummer sig, og sætter jagten på kliks over anstændigheden.

Massiv støtte og opbakning er væltet ind over Eurovision-stjernen Conchita Wurst efter hun søndag på Instagram fortalte, at hun har været hiv-positiv gennem en årrække.

”I dag er tidspunktet kommet, hvor jeg for den resterende del af mit liv befrier mig fra et damoklessværd: Jeg har i mange år været hiv-positiv. Det kommer egentlig ikke offentligheden ved”, skriver hun blandt andet, og fortæller om årsagen til den modstræbende ”afsløring”, som ellers kun familien og de nærmeste venner kendte til:

”Min ekskæreste truer med at gøre denne private information offentlig, fortæller Conchita, som også fortæller, at hun er ved godt helbred, og ”stærkere, mere motiveret og friere end nogensinde før”.

Rasende direktør for AIDS-Fondet

I Danmark raser AIDS-Fondets direktør Andreas Gylling Æbelø over baggrunden for Conchitas offentliggørelse af sin hiv-status:

”Hver gang et menneske vælger at være åben om hiv, gør det en kæmpe forskel for andre i samme situation. Og Conchita fortjener især ros for at omtale sin hivstatus i positive og opløftende vendinger”, indleder Andreas Gylling Æbelø inden han fortsætter:

”Men bag ”hiv-udspringet” ligger en dybt alvorlig historie, for Conchita er tilsyneladende blevet truet med afsløring af en ekskæreste. Det er dybt afskyeligt, og det fylder mig med vrede. For det fortæller samtidig, at vi langt fra er i mål i kampen mod hiv-stigmaet. Der burde sket ikke være noget at true med! Men vi oplever desværre også i AIDS-Fondets rådgivning, at det fylder rigtig meget for mennesker med hiv; den konstante bekymring om at blive opdaget eller outet. Det fører til stress og dårlig mental sundhed. Her ligger der en kæmpe forpligtelse – ikke mindst i homomiljøet – for at tale ordentligt og oplyst om hiv.”

Uvidenhed – i bedste fald – hos Ekstra Bladet

For Andreas Gylling Æbelø har Conchitas åbenhed om sin hiv-status givet en travl arbejdsdag. Allerede fra morgenstunden var han aktiv på Twitter efter at have set Ekstra Bladet omtale af sagen.

Under overskriften ”Truet af eks-kæresten: Grand-Prix-stjerne afslører dødelig hemmelighed” skrev Ekstra Bladet om sagen. Det fik Andreas Gylling Æbelø til at reagere med et tweet sendt til Ekstra Bladet, men fuldt offentligt med teksten: ”Kære @EkstraBladet – jeres clickbait om @ConchitaWurst hiv-diagnose er stigmatiserende og – forhåbentlig – uvidende. Velhehandlet hiv er ikke dødeligt, og denne omtale er ødelæggende for mange års fremskridt. Jeg håber, I vil ændre den. Mvh”

Foto: @Andreasaebeloe / Twitter

Det fik Ekstra Bladet til at erstatte det stigmatiserende ”dødelig” med ”personlig”.

Chefredaktør på banen

At sagen var yderst pinlig, og udstillede uvidenheden og en trættende higen efter læserkliks hos Ekstra Bladet, blev understreget, da chefredaktør Poul Madsen udsendte et tweet, hvor han kaldte overskriften ”En klar fejl, som er rettet og tak for gøre os opmærksom på det. Men hvis nogen tror vi laver fejl bevidst, så vil jeg gerne invitere vedkommende forbi @EkstraBladet og se hvordan vi arbejder. Andreas du er velkommen som den første.”

Overskriften er siden blevet ændret endnu en gang til ”Ekskæreste truer Conchita Wurst til personlig afsløring”.

Samtidig kører ”debatten” i højeste gear på Ekstra Bladets debatforum ”Nationen”, der vel pænest kan kaldes Danmarks mest homofobiske og fordummede offentlige debatforum.

Som LGBT-medie vil Out & About bringe denne opfordring til den – tilsyneladende – velmenende chefredaktør på Ekstra Bladet:

Stop med at acceptere, at jeres medie bruges som platform for gentagne hadefulde og dybt homofobiske angreb på LGBT-personer!