KULTUR

Æresprisen uddelt ved Danish Rainbow Awards

Åets ærespris er uddelt ved Danish Rainbow Awards, og modtageren skal nok vække debat.

Første halvdel af årets Danish Rainbow Awards er afviklet i Cirkusbygningen, og som det sidst inden pausen overrakte H.K.H. Kronprinsesse Mary æresprisen, som i år går til den danske regering. Statsminister Lars Løkke Rasmussen modtog prisen, der uddeles af bestyrelsen i Ranbow Business Denmark, der arrangerer Danish Rainbow Awards.

Som prisoverrækker holdt Kronprinsesse Mary først en tale, som du kan læse herunder. Til sidst i talen afslørede hun hvem der skulle modtage æresprisen, samt hvad begyndelsen er derfor:
“Rainbow Business Denmarks ærespris går til Statsminister Lars Løkke Rasmussen, der som Regeringsleder viser, at Danmark skal være et samfund med frihed for den enkelte, og hvor alle skal behandles lige uanset køn, seksuel orientering eller kønsidentitet.

Æresprisen gives for Regeringens LGBT-handlingsplan, som giver genlyd ud over landets grænser, men som vigtigst af alt sender et klart signal til LGBT-personer i Danmark om, at Danmark skal forpligte sig til at tage trivsel og rettigheder for LGBT-personer seriøst”.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen takkede for æresprisen i en kort takketale, hvor han flere gange takkede for prisen, og til sidst sagde, at han glædede sig til at dele den med alle folketingets partier.

H.K.H. Kronprinsesse Marys tale kan du læse i sin fulde længde her:

“Menneskerettigheder er fundamentale rettigheder og friheder for enhver person i verden, fra fødslen til indtil man dør.

Alle mennesker er født frie og lige i værdighed og rettigheder uanset seksuelle orientering og kønsidentitet. Det er sådan, vi tænker i Danmark, men desværre er der fortsat alt for mange LGBT-personer globalt, der er udsat for vold, diskrimination, mobning og uretfærdig behandling.

Det kan vi ikke og må vi ikke acceptere.

Jeg vil gerne gentage noget af det, jeg sagde sidste år, og det er; at jeg er stolt over at bo i et land, som er foregangsland, og som taler for respekt for og håndhævelse af seksuelle rettigheder ude omkring i verden.

Der er stadig over 70 lande i verden hvor homoseksualitet straffes med enten fængsel eller dødsstraf, og det er 70 lande for mange.

Faktisk er der meget få lande i verden, som er så langt fremme, som Danmark, hvor der har været bred opbakning i Folketinget om en handlingsplan med fokus på Tryghed, trivsel og lige muligheder for LGBT+ personer.

Men der er langt fra handlingsplan til virkelighed. Selvom mange LGBT-personer i Danmark er ressourcestærke mennesker, viser undersøgelser, at LGBT-personer i højere grad er i risiko for udsathed og mistrivsel end den øvrige del af befolkningen.

LGBT-personer føler sig oftere stressede, drikker mere og forsøger tre gange så ofte at begå selvmord sammenlignet med resten af den danske befolkning.

Så selvom vi er et åbensindet land, viser statistikerne, at vi ikke er nået dertil, hvor vi gerne vil hen.

For vi vil jo ikke have, at mangel på rummelighed betyder, at nogle lever isoleret eller i det skjulte, og at deres potentiale og talenter aldrig bliver forløste.

Jeg har svært ved at acceptere, at nogen mennesker bliver mødt med intolerance og diskrimination. For at alle mennesker kan trives, skal der være plads, plads til at være, hvem man er.

Vi har alle sammen noget at byde på, og vi har alle ret til at høre til.”