Aarhus Pride slår igen alle rekorder
Omkring 6.000 gik med i paraden ved Aarhus Pride, anslår det midtjyske politi.
Paraden fandt sted lørdag og er den sjette pride-parade i Aarhus’ historie.
”Sidste år gik mellem 4.000 og 5.000 med i paraden, så vi er ovenud tilfredse med dagen,” sagde Martin Møller Aamund fra Aarhus Pride til Out & About efter paraden.
”Vi er rigtig glade for, at foreningerne har gjort ekstra meget ud af deres udsmykning i år. Det er med til at gøre paraden endnu mere synlig.”
Paraderuten var udvidet til 3,4 kilometer, hvilket også er den længste rute i Aarhus Prides historie.
”De mange dragqueens har haft noget at se til. Specielt når man tænker på brostenene, som Aarhus Midtby også er så kendt for,” sagde Martin Møller Aamund.
Kærlighed er kærlighed
Også Aarhus’ borgmester, Jacob Bundsgaard (S), var begejstret, da han efter paraden holdt tale ved Officerspladsen som var omdannet til Pride Square.
”Kærlighed er kærlighed. I dag hylder vi mangfoldigheden og det, at vi er en by, hvor uanset hvor man kommer fra, hvilken alder man har, hvad det er for en etnicitet og seksualitet, man bekender sig til, og hvordan man ser ud, så er man en del af Aarhus. Og man er velkommen her i vores by,” sagde Jacob Bundsgaard.
”Vi skal være noget for hinanden. Det gælder både sådan en dag som i dag, hvor byen er malet i alle regnbuens farver. Men også at vi alle de andre dage er bevidste om, at kvaliteten af den by, vi skaber, det er noget, vi skaber i fællesskab. Og det er I med til at sætte en kæmpestor fed streg under her i dag. Tak for det,” sagde borgmesteren.
Vigtigt at holde pride
To partiledere gik med i årets regnbueparade i Aarhus: Pia Olsen Dyhr (SF) og Uffe Elbæk (Alt). Fra de andre partier deltog også Socialdemokraterne, Enhedslisten, Radikale og Dansk Folkepartis Ungdom i paraden.
Regeringen var repræsenteret af ligestillingsminister Karen Ellemann (V), som holdt tale efter paraden.
”Jeg er nogle gange som ligestillingsminister blevet spurgt om, hvorfor det er nødvendigt at afholde pride her i Danmark. Til dem svarer jeg klart og tydeligt: Selvfølgelig er det nødvendigt,” sagde ligestillingsministeren.
”Som I alle sammen ved, betyder pride stolthed. Og det er jo ikke nok, at man som LGBTI-person bare har lov til at være i fred. Uanset hvilken seksuel orientering eller kønsidentitet man har, så skal man have retten til at kunne være sig selv. Man skal have retten til at kunne leve åbent og også have rank ryg og være stolt. Og meget vigtigt: Også kunne føle sig tryg,” sagde Karen Ellemann.
”Der er stadig – selv i Danmark – mange, som ikke er trygge ved at tage sin kæreste ved hånden og bevæge sig ud i det offentlige rum. Og der er mange, som ikke er trygge ved at fortælle sine kolleger eller sin familie om ens seksuelle orientering eller kønsidentitet. Derfor er det vedblivende nødvendigt, at vi samler os, hejser det regnbuefarvede flag og insisterer på friheden til forskellighed. Friheden til at leve åbent, den gælder alle, uanset alder, uanset køn, uanset religion og uanset kultur.”
Pris til GBAR
Aarhus Pride havde bedt ligestillingsministeren om at uddele Aarhus Pride-prisen, som i år gik til GBAR for gennem mange år at have bakket op om LGBTQ-miljøet i Aarhus.
GBAR står blandt andet for barsalget på Pride Square efter paraden og sender hele overskuddet videre til pride-arrangørerne, så de har penge til at arrangere næste års pride.
Fra GBAR kom May-Britt Mølgaard Hansen og Rikke Hansen på scenen for at modtage prisen.
”Vi er meget beærede. Tusind tak! Sådan noget her det sker ikke uden GBAR’s personale. Otte et halvt år med jer, alle mulige dejlige mennesker. Og gæsterne! Tusind tak!” sagde May-Britt Mølgaard Hansen fra GBAR, da hun modtog prisen.