ANMELDELSER

50-år som en af Danmarks bedste trubadurer

Sebastians “Du er ikke alene” blev i mange år brugt af LGBT+ lokalradionen Radio Rosa som afslutningsmelodi.
Foto: PR

At Sebastian har et særdeles trofast publikum, hersker der ingen tvivl om, efter en af Danmarks bedste trubadurer, om ikke den bedste, fredag afviklede 50-års jubilæumskoncert. Koncerten, Sebastian solo, gentages lørdag.

Sebastian har et særdeles trofast publikum. Hvoraf en del helt sikkert har fulgt ham gennem de nu 50 år, han har været en af Danmarks bedste sangskrivere og trubadurer. Det var tydeligt, da han fredag afviklede 50-års jubilæumskoncert. En koncert der blev afviklet i Glassalen i Tivoli, og gentages lørdag.

Der var heller ingen tvivl om, at Sebastian altid har ønsket at spille koncert netop i Glassalen. Nu er jeg her lød det fra Sebastian, umiddelbart efter han var gået på scenen foran et forventningsfuldt publikum. Det skal her nævnes, at Sebastians forhold til Tivoli relaterer sig til året 1973. Her optrådte han første gang i Tivolis Vise Vers Hus. Siden har han optrådt i Tivoli på Plænen, og været instruktør på egne musicals i Koncertsalen.

Har leveret til andre af de store

Sebastian talent har alle dage været uomtvisteligt. Han er da også en af Danmarks i nyere tid store sangskrivere, der har leveret masser af gode iørefaldende hit. Ikke blot til sig selv, men også til andre sangere, som eksempelvis danske Lis Sørensen og norske Sidsel Kyrkjebö.

Det var da også en perlerække af disse sange, som Sebastian, solo, ene mand på scenen med en guitar, eller to, diskede op med. Og som publikum skiftevis sang, nynnede og fløjtede med på. Både de, der havde større stemme end Sebastian efterhånden har, og de, der absolut ingen stemme har. Hver fugl synger som bekendt med sit næb. Det er dog ikke altid særligt hensynsfuldt at skråle med i forhold til de øvrige publikummer, der er kommet for at høre netop mesteren selv.

Ingen tvivl om, at Sebastians stemme har været bedre. Men det er nu alligevel ganske fint som 73-årig, ene mand på scenen, at præstere den ene sang efter den anden. Ingen tvivl om, at enhver inkarneret fan til enhver tid vil acceptere, den lidt hæse, og for Sebastian med tiden så karakteristiske stemme.

Når lyset bryder frem og Du er ikke alene

Sebastian introducerede kort nogle af sangene, og tog sit publikum med gennem nogle af de mange sange, han har præsteret gennem den 50-år lange karriere.

I den godt to timer lange koncert, inklusive pause, sang Sebastian et bredt udsnit af de sange, han har lavet gennem årene: Fra Når Lyset bryder frem og Vårvisen, videre til nogle børnesange, herunder Anemonesangen og Ronja Røverdatter, videre til den smukke smukke Lille Lys og en af de nyeste relateret til krigen i Ukraine, Mariupol. Begge sidstnævnte sange er med på hans seneste album Hjertedanser.

Der var genhør med Klokkerens sang fra Sebastians musical version af Klokkeren fra Notre Dame, og Aladdin, og til en helt ny version af Den lille malkeko fra 1979, der i nutidens version er blevet til Klimakoen. Jo Sebastian har stadig noget at sige i sine tekster, såvel om den grumme krig, som om klimadebatten, med mere.

To af de sange der fik hele salen til at synge med var Nana, og den afsluttende Du er ikke alene.

Jubilæumskoncerten, hvor Sebastian klart markerede at være gået tilbage til rødderne, ene mand med sin guitar, sluttede med ekstranummeret rose.

Rolig markering af et flot jubilæum

Sebastian Solo i Tivolis Glassalen, var en fin koncert, uden den store glimmer, glamour, og fejring, men med en klar markering til Sebastians trofaste publikum: Jeg er her endnu, og jeg kan endnu, hvilket det seneste album Hjertedanser, er et tydeligt bevis på.

Out & About takker for sangene, ønsker tillykke med 50-års jubilæet og kvitterer med fire stjerner. For ingen tvivl om at Sebastian har været en del af årgang 1950´, 1960´og 1970´er generationernes lyd gennem mange flere årtier.

Det skal afsluttende nævnes, at de mest inkarnerede fans, givetvis havde givet koncerten og Sebastian seks stjerner.

Billetter finder du her.

Læs også: Cabaret hitter under åben himmel i Nyborg!