SAMFUND

40 års jubilæumsfest hos Fristedet i Herning

Interessante overskrifter i scrapbogen: “Vil vil ha’ lov til at dyrke park-sex” og “Hvorfor skal bøsse-sex gøres til noget sjofelt?”
Foto: Nadia Horsted

Fristedet i Herning blev dannet for 40 år siden. Det fejres med en stor jubilæumsfest den 5. november med Søren Pape Poulsen som gæstetaler.

I november 1976 opstod Fristedet i Herning som den første selvstændige homoforening i Danmark uden for København.

En lille gruppe mænd mødtes et par gange ugentligt i private hjem i Herning. Men hurtigt blev tilslutningen så stor, at man var nødsaget til at finde lokaler til at huse foreningens aktiviteter.
Da muligheden bød sig, besluttede man at leje Døvehusets festlokaler, og den første lørdag i lige måneder blev der afholdt en fest.

Da der dengang ikke fandtes andre fester for bøsser i Jylland, kom folk langvejs fra. Det var ikke udsædvanligt, at der kom op i mod 100 gæster til spisning og dans.

Handlekraftige homofile

Pressen skrev en del om disse frontløbere i Fristedet i Herning. I Se og Hør blev de omtalt som de ”handlekraftige homofile”, og Ekstra Bladet bragte en artikel med overskriften ”Bøsser, kom ud og leg!”
På trods af de lidt komiske titler i datidens kulørte blade – og Fristedets upolitiske agenda – skabte det en sund og længe ventet debat i medierne, fortæller Fristedets bestyrelsesformand, Egon Jakobsen, og næstformand, Søren Bastholm, som Out & About har besøgt i Herning.

De fortæller, at flere kendte dengang stod frem og ytrede deres holdninger om fælleskab og rettigheder for de homoseksuelle. Og fra læserne kom der flere kronikker om det at springe ud, og hvilke personlige erfaringer de havde med det.

Sikke nogle overskrifter de havde i 70’erne, men nogle temaer går igen. For eksempel “De homofile bange for at blive fyret”. Der er stadig mange der ikke er sprunget ud på deres arbejdsplads.
Foto: Nadia Horsted

Socialt samvær

I dag har Fristedet udviklet sig til en forening med en lang række tilbud og sociale arrangementer. I princippet er foreningen til for hele regnbuefolket, men reelt er det mest bøsser, som bruger Fristedet.

Ud over de to årlige fester, en forårsfest og en julefrokost, er der ture i teateret, deltagelse i Aarhus Pride eller bare en tur til stranden.

Lige meget hvad der tilbydes, er det sociale og samværet det vigtigste, men ikke at glemme den gode mad og vin. Og der er altid plads til en snak og inkludering af nye medlemmer, understreger Fristedets formand, som afslutningsvist kommer med en lille bøn:

”De unge i dag er ikke opvokset med foreningskulturen, og med internettets mange dating apps savner vi engagement fra den yngre generation i Fristedet. Vi mangler nogen, der kan løfte arven og videreføre Fristedet, og som vil være med til at præge foreningen i fremtiden,” siger Egon Jakobsen.

”Lad dette blive en lille opsang til dem, der måtte føle sig ramte.”

Jubilæumsfest
Den 5. november holder Fristedet i Herning sin 40 års jubilæumsfest på Sinding Feriecenter. Aftenens festtaler er den konservative partileder, Søren Pape Poulsen, der er åben homo og valgt i Vestjylland.

Underholdningen leveres af drag-trioen Ask Helga, og DJ Patrick spiller musik til den lyse morgen.

Se mere på Fristedets hjemmeside Fristedet.dk eller på Facebook.