SAMFUND

35 år siden registreret partnerskab blev indført

Torben Lund.
Foto: Chris Christophersen

Torben Lund: Vi gjord det mere normalt at være bøsse og lesbiske.

I år er det 35 år siden, at vi i Danmark som det første land i verden indførte det registrerede partnerskab og gav bøsser og lesbiske lov til at få papir på hinanden.

Journalisten Bjarne Henrik Lundis har derfor i podcastserien Regnbueland talt med den nu 73-årige Torben Lund, tidligere medlem af Folketinget for Socialdemokratiet og Sundhedsminister. Han var en af de førende politikere, som banede vejen for, at Danmark indførte det registrerede partnerskab tilbage i 1989.

”Jeg fornemmede godt, at vi havde vedtaget noget historisk, vi var nemlig det første land i verden, som gav homoseksuelle mulighed for at få papir på hinanden. Vi blev også kimet ned af journalister i dagene efter, også journalister fra udlandet som ville høre, hvad det var, at der skete i Danmark”, mindes Torben Lund med glæde i stemmen.

Axel og Eigil Axgil var de første

Søndag den 1. oktober 1989 blev det registreret partnerskab officielt indført her i Danmark, og de første 11 bøssepar sagde ja til hinanden på Københavns Rådhus.

”Det var godt, for det var netop Axel og Eigil Axgil, der i mange år havde kæmpet for at forbedre vilkårene for bøsser og lesbiske. Og det var i en tid, hvor vilkårene for at gøre det var neget sværere end i 1980’erne,” gør den tidligere sundhedsminister opmærksom på.

At være homoseksuel blev normalt

Udover at vi bøsser og lesbiske nu fik mulighed for at indgå registreret partnerskab og fik flere rettigheder, så betød det også – især i årene efter, at det med at være bøsse og lesbiske blev noget meget mere normalt.

”Det var en måde at leve på som så mange måder, som ikke skulle diskrimineres. Det, at vi indførte flere rettigheder for bøsser og lesbiske, var helt klart med til at smitte af på befolkningens holdning til homoseksuelle i en positiv retning. Der var også flere bøsser og lesbiske, der turde være åbne om deres homoseksualitet og leve det liv, som de gerne ville. Flere kendte nu nogle der var bøsser og lesbiske, måske det var deres egne børn, eller nogen andre i familien eller nogle af deres venner. Det blev normalt at være bøsse og lesbisk”, fortæller Torben Lund.

Hvorfor endte vi i Danmark med at blev det første land i verden, som indførte det registreret partnerskab.

”Når vi var de første, der fik registreret partnerskab, så skyldes det ikke mindst det fantastiske arbejde, som LBL udførte. Dernæst var vi en kreds af politikere, der var villige til at gå hele vejen. Og vi politikere, der arbejdede med retspolitik, beskæftigede os også med sundhedspolitik, så vi havde et meget tæt forhold og samarbejde med LBL. Vi vidste, at vi kunne stole på de oplysninger og de ting, som LBL, kom med. Og vi politikere kunnet ikke have været sluppet af sted med ikke at have gjort noget. Det ville LBL aldrig havde fundet sig i. De var meget insisterende på, at der skulle ske nogle forbedringer for bøsser og lesbiske. Og de kæmpede utroligt hårdt for det og fik også ændret lovgivningen. At få vedtaget det registreret partnerskab er også noget af det største og mest markante, jeg har været med til at gennemføre i min tid som politiker”, understreger Torben Lund.

 

Se også: Bente Clod – Det lesbiske spor