ANMELDELSER

Stjerner funkler på stribe: Askepot i topform!

Johanne Milland og Pelle Emil Hebsgaard. ASKEPOT The musical. Foto af Morten Rygaard.

Særdeles vellykket forfriskende nyfortolkning. Knutzon, Seebach, Ankerstjerne og Sommer, har skabt en særdeles vellykket forfriskende nyfortolkning af det flere hundrede år gamle eventyr: Det er fejende flot, velspillet og -sunget, og ikke mindst særdeles morsomt. Stjernerne funkler på stribe! 

Historien om Askepot kender vi alle. Det er en gammel klassiker, der er produceret mange fim, og teaterversioner af, verden over. Mest kendt er nok Disneys tegnefilm fra 1950.

Nu er kommet endnu en udgave til. En 2024-udgave, der føjer Askepot – The musical, til rækken i the never ending story.

Særdeles stærke kræfter bag

Bag den storslåede produktion, der netop har haft verdenspremiere i Tivolis Koncertsal, og senere skal på landsturné, står en stribe garvede og stærke kræfter: manuskriptforfatter Line Knutzon, Rasmus Seebach, der sammen med Ankerstjerne og Andreas Sommer står for musik og sangtekster, samt kostumedesigner Soeren Le Schmidt. Mens Knutzon og Seebach er nye, når det kommer til at levere materiale til en musical, så har Le Schmidt tidligere kreeret kostumer til en anden Lion Musicals produktion: Den anmelderroste Pretty Woman – The Musical.

En helt ny særdeles forfriskende fortolkning

De tidligere film- og teaterversioner har taget udgangspunkt i et af Brødrenes Grimms knapt 200 år gamle eventyr. Eventyret om en ung pige, der har mistet sin mor, og bor sammen med sin stedmor, og dennes døtre. Hun må så grueligt meget igennem, inden hun kan få sin prins.

Anderledes er det med Line Knutzon og Rasmus Seebachs version. Her er historien i den grad ført up to date, og begynder ved en stor anerkendt modedesigners modeshow. Ella, der siden bliver Askepot, vil gerne være en del af modeverden. Hun bliver imidlertid holdt nede af den kyniske chef fra modebrancken, og som siden viser sig at være den onde stedmoder.

Ella skal passe på en særlig glassko, der skal bruges i finalen af modeshowet, hvor den skal fremvises af topmodellen Jean Claude Barriere, der siden viser sig at være prinsen i eventyret.

Og så sker der ting og sager

Naturligvis går ikke alt som planlagt: Ella falder, slår hovedet og besvimer, og skoen glider af hænde. Da hun kommer til sig selv, er hun pludselig i en forunderlig eventyrverden. Ganske rigtigt gættet: Hun gennemlever en del af Askepots univers. Derfor ved hun godt, hvordan historien ender, for som indledningsvis skrevet, så kender vi alle til historien om askepot.

Vidunderlige karakterer, vidunderlige sangere og skuespillere

I de næsten altoverskyggende roller som Ella og Askepot spiller og synger Johanne Milland, det bedste hun har lært, og lidt til. Hun er simpelthen en vidunderlig Askepot, der skal opleves.

Når jeg skriver næsten altoverskyggende rolle, så skyldes det, at ikke mindst Pelle Emil Hebsgaard i den grad stråler. Det i dobbeltrollen som modehusets chefdesigner og ikke mindst som Den gode Fe. Den gode Fe, der lever sammen med edderkoppen Jacob, men som han selv siger det, hvis jeg ikke havde været 600 år gammel, så ville jeg have kastet mig over den unge prins. Jo, jo, der er såmænd også elementer fra LGBT+ miljøet i 2024 versionen af Askepot – The Musical.

Pelle Emil Hebsgaard er vidunderligt formidabel som Den gode Fe. Han i den grad shiner, fuldstændig som da han i sin tid spillede lampens ånd Jennie i det daværende Fredericia Musicalteaters version af Aladdin.

De morsomme, lidt gakkede roller, undskyld udtrykket, i den grad passer til Pelle Emil Hebsgaard, der i parentes bemærket, også kan mange andre stilarter inden for teater.

Fantastiske kostumer

Siger man Den gode Fe i Askepot, må man også nævne de mange kostumer som Pelle Emil Hebsgaard bærer i rollen. De er alle kreeret af Soeren Le Schmidt, på samme måde som han har kreeret de øvrige kostumer i forestillingen. Kostumerne er intet mindre end vidunderlige, overdådige i mange tilfælde, og fremhæver i den grad de figurer, de understøtter.

Personligt har jeg aldrig været til de store rober, men vedkender mig gerne, at jeg godt kunne se mig selv i nogle af de overdådige kreationer, som især Den gode Fe bærer. Formidable!

En velsyngende konge

Fremhæves skal også rækken af øvrige skuespillere og sangere: Stig Rossen i rollen som henholdsvis chefen for modehuset og kongen er pragtfuld. Intet mindre. Samtidig kan man ikke lade være med at tænke, om ikke Seebach, Ankerstjerne og Sommer, har lagt lidt ekstra vokaler i Rossens rolle, så vi i salen kan få ekstra prøver på disse.

Lige så stor sangstemme besidder Caroline Henderson i den store rolle som den onde stedmoder og modehusets kyniske chef. Det kan ikke gøre bedre! Henderson er rå og betagende i dobbeltrollen

Hendes to døtre, Askepots to onde stedsøster, bliver forfriskende spillet af Kirstine Moses og Maja Glenber.

De unge mænd

Og så er der historiens unge mænd, der i den grad ”klæder” hinanden: Cristopher Schøllhammer Rørmose som den unge model Jean Claude Barriere, og prins, og Rasmus Brohave i rollen som modellen hjælper og prinsens kammertjener. Begge hjælper de historien fint på vej.

Knuvtzons humoristiske manuskript forfrisker historien

Dét, der gør Askepot – The Musical, er et vidunderligt morsomt manuskript fra Line Knutzons hånd, stærkt suppleret med Seebach, Ankerstjerne, og Sommers mange iørefaldende og velproducerede popmelodier. Godt fundet på at at der i sangenes tekstunivers sendes hilsener til Tommy Seebach og hans Disco Tango, men også til Michael Jacksons Murder at the dancefloor. Begge dele i nummeret Mor(d) på dansegulvet.

Line Knutzon har i den grad frisket historien om Askepot op, og gjort det til en levende, vedkommende, og særdeles morsom fortælling. Dét til trods for at der absolut intet sjovt er over at nogen holdes nede og moppes.

Line Knutzon har endvidere taget elementer af ikke mindst Disneys Askepot historie ind, hvilket nogle gange gør det hylende morsomt, sådan som det indlægges i ikke mindst Askepot og Den gode Fes replikker. Vidunderligt og medvirkende til at forestillingen på ingen led synes for lang. Askepot – The Musical, i den grad fejer over gulvet.

Det naturligvis under Thomas Agerholms sikre instruktion i Benjamin La Cours flotte scenografi, der i den grad understøtter fortællingen og eventyret.

6 stjerner i glasskoen

Askepot – The Musical er en fuldfed oplevelse. Derfor tøver Out and About heller ikke et sekund efter en vellykket premiereaften med at fylde 6 store flotte stjerner i Askepots smukke glassko. Tillykke med en nyskabende gedigen dansk popmusical af fineste karat!

Fuld show fra hele Askepot ensemblet. Foto af Morten Rygaard.

Kort om forestillingen ASKEPOT – The Musical

Sange og sangtekster: Rasmus Seebach, i samarbejde med Ankerstjerne og Andreas Sommer

Manuskript: Line Knutzon

Instruktør: Thomas Agerholm

Scenograf: Benjamin La Cour

Kostumer: Soeren Le Schmidt

Koreograf: Nellie Bethel

Lysdesign: Jeppe Lawaetz

Kreativ Executive Producent: Thomas Langkjær

Produktionsselskab: Lion Musicals i samarbejde med Live Nation

Rolleliste

Askepot/Ella: Johanne Milland

Prinsen/Jean Claude Barriere: Cristopher Schøllhammer Rørmose

Den onde stedmor/Mrs. Poolstick: Caroline Henderson

Kammertjener/Andreas: Rasmus Brohave

Kongen/Chef for modehuset: Stig Rossen

Den Gode Fe/Chefdesigner: Pelle Emil Hebsgaard

Jacqueline (stedsøster)/Model #1: Kirstine Moses

Fleur (stedsøster)/Model #2: Maja Glenber

Samt stort ensemble og liveorkester

Spilleperiode

København: 7. marts – 24. marts, 2024. Tivolis Koncertsal. Billetbestilling: www.ticketmaster.dk

Aarhus: 17. – 21. april 2024. Musikhuset Aarhus. Billetbestilling: www.musikhusetaarhus.dk

Odense: 24. – 27. april 2024. Odeon. Billetbestilling: www.odeonodense.dk

Esbjerg: 1. – 5. maj 2024. Musikhuset Esbjerg. Billetbestilling: www.mhe.dk

Aalborg: 8. – 12. maj 2024. Aalborg Kongres & Kultur Center. Billetbestillling: www.akkc.dk eller på tlf. 99 35 55 66

Viborg: 22. – 26. maj 2024. Tinghallen. Billetbestilling: www.tinghallen.dkf

Vejle: 29. maj – 2. juni 2024. Vejle Musikteater. Billetbestilling: www.vejlemusikteater.dk

Randers: 5. – 10. juni 2024. Værket. Billetbestilling: www.vaerket.dk.

Foto af Morten Rygaard.