Vi skal trives godt på vores arbejdsplads
Rikke Voergård-Olesen hjælper virksomheder og organisationer med at skabe større inklusion, så der er plads til alle.
Rikke Voergård-Olesen er 51 år og bor i Humlebæk. Hun arbejder til dagligt som diversitets- og kønsfaglig konsulent og er direktør i virksomheden Normværk. Hun har i mange år arbejdet med at hjælpe virksomheder med at inkludere LGBT+ personer bedre på arbejdspladsen Hendes hjertesag er nemlig at skabe et rummeligt arbejdsmarked, hvor alle føler, at de kan trives godt der.
Hun fortæller, at der på arbejdspladser kan være nogle normer og kulturer, der ekskluderer blandt andet LGBT+ personer.
”Der er normalt ikke tale om mennesker, der er onde. Men der er ofte onde mønstre, normer og vaner og ’sådan plejer vi at gøre’-holdninger,” der er med til at ekskludere nogen på en arbejdsplads, så de ikke føler, at de kan være sig selv,” forklarer Rikke Voergård-Olesen.
Ifølge hende er vi her i Danmark et af de lande i verden, hvor vi taler mest om vores privatliv på arbejdspladsen.
”Vi ved ofte meget om vores kollegers privatliv; hvem de er gift med, om børn og fritidsinteresser. Men det er sjældent noget, der bliver lagt mærke til. For det er de heteroseksuelles normer og måde at leve på. Uden at de selv lægger mærke til det, så springer heteroseksuelle ud hele tiden. Det er en normaliseret del på en arbejdsplads, og de tænker: ’Vi sidder jo bare hygger os.’ De lægger først mærke til, når nogen bryder med den heteronormative måde at være på. Hvis der for eksempel er en biseksuel kvinde, og kollegerne ikke ved det, så kan hun nogle gange blive tvunget til at skulle springe ud. Og det lægger folk mærke til. Der behøver ikke at være nogen negative reaktioner. Men nogle kolleger kan føle, at hun seksualiserer samtalen. De tænker ikke over, at de selv ofte springer ud og fortæller om deres privatliv,” fortæller Rikke Voergård-Olesen.
Der er stor rift om gode og dygtige medarbejdere, og det gør ifølge Rikke Voergård-Olesen, at de virksomheder er mere åbne over for at arbejde med inklusion. Ikke kun i forhold til LGBT+ personer, men også i forhold til køn, etnicitet og så videre. Så alle føler, at de kan trives godt på arbejdspladsen.
”Jeg oplever, at der hos virksomheder og i det hele taget i samfundet er en større åbenhed for at arbejde med inklusion. Der sker også mange ting, men der er stadig lang vej tilbage,” som hun bemærker det og uddyber:
”Man er nødt til at arbejde med kulturen og normen på arbejdspladsen hver dag – og det tager tid. Det er ledelsens ansvar at gøre det at skabe en inkluderende kultur på arbejdspladsen til en strategisk del af deres arbejde,” understreger Rikke Voergård-Olesen.
Hun forklarer, at når man arbejder med inklusion på arbejdspladsen for alle – og ikke kun LGBT+ personer, så kan det være, at man får øje på, at der er andre medarbejdere på arbejdspladsen, som føler sig ekskluderet.
”Den brede tilgang til inklusion og det, at man arbejder i dybden med det, gør, at alle kan få mulighed for at være hele mennesker med alle de facetter, som de nu har,” lyder det fra Rikke Voergård-Olesen.
Hun understreger, at det at arbejde med inklusion på arbejdspladsen i høj grad kræver noget af den enkelt medarbejder.
”Når man arbejder med sine normer og vaner, så kan det godt være, at man bliver konfronteret med, at den verdensopfattelse man selv har, ikke kun er den eneste rigtige. At der er andre måder at se og opfatte tingene på. Det kan godt være chokerende for nogle at erfare, og de skal måske igennem en krise. På den anden side, så lærer vi selv også noget ved det,” fortæller Rikke Voergård-Olesen, direktør i virksomheden Normvæk i podcastserien Regnbueland.
Se også: Vi mangler den fælles samtale