KULTUR

Verdens bedste Pernille

Theresa Nielsen (8), Sanne Troelsgaard (7), Nadia Nadim (9), og Pernille Harder (10), jubler efter målet til 1-1 i VM-kvalifikationskampen Danmark-Kroatien.
Foto: Anders Kjærbye

Kvindefodboldlandsholdets anfører Pernille Harder kan kalde sig Danmarks bedste fodboldspiller gennem tiderne på både kvinde- og herresiden.

Det er svært at sammenligne fodboldspillere direkte på tværs af kønnene, så vi springer elegant over fysikken, og glemmer alt om tekniske færdigheder, og fokuserer udelukkende på de personlige titler, når vi – måske kontroversielt i fodboldkredse – kårer landsholdsanfører Pernille Harder til Danmarks bedste fodboldspiller gennem tiderne.

 

Simonsen eller Laudrup?

På herresiden hersker der uenighed om, hvorvidt Allan Simonsen eller Michael Laudrup er Danmarks bedste fodboldspiller gennem tiderne. Vi afgør dog dysten til Allan Simonsens fordel, da han som den eneste skandinav nogensinde er kåret som Europas bedste fodboldspiller. Det skete i 1977.

 

Titler på stribe

Men på kvindesiden fejer landsholdets 26-årige anfører Pernille Harder store triumfer i disse år. Hun blev svensk mester med Linköping i 2016, og svensk pokalvinder i 2014 og 2015. Efter skiftet til tyske Wolfsburg fortsatte medaljehøsten med mesterskaber i 2016/17 og 2017/18 og pokalvinder begge sæsoner. To gange The Double i rap hvilket er en præstation.

Med landsholdet har Pernille Harder vundet EM-bronze i 2013 og EM-sølv i 2017. Sølvmedaljerne var en skuffelse, da Danmark i hele turneringen havde spillet opsigtsvækkende flot fodbold. Men i finalen ventede Holland, som vandt 4-2. Pernille Harder scorede det danske mål til 2-2.

Med sine 105 kampe på landsholdet er Pernille Harder stadig kun præcis halvvejs mod toppen som den danske spiller med fleste landskampe. Den titel sidder Katrine S. Pedersen tungt på med 210 kampe.

Pernille Harder kan dog allerede nu øjne topscorertitlen på landsholdet. Med sine foreløbige 53 mål er hun kun 12 mål fra at tangere Merete Pedersens rekord på 65 mål.

International hæder

Én ting er titler og hæder vundet i fællesskab med klubber og landshold, men de helt store individuelle titler har Pernille Harder også vundet i det forløbne år. Tidligere på vinteren blev hun kåret som Europas bedste fodboldspiller i 2018. Det sidestiller hende med Allan Simonsen, der vandt titlen i 1977.

Men da Pernille Harder i starten af december var blot seks stemmer fra at vinde Ballon d’Or som verdens bedste fodboldspiller, strøg hun forbi Simonsen. Den hæder har han aldrig været tæt på, da Ballon d’Or dengang kun gjaldt Europas bedste spillere.

Titlen gik i øvrigt til norske Ada Hegerberg, men få dage senere fik Pernille Harder en slags revanche, da hun blev kåret til verdens bedste kvindelige fodboldspiller af den engelske avis The Guardian, hvor over halvdelen af en international dommerjury på 72 fodboldseksperter havde hende som favorit. Den titel tillægges stor vægt i fodboldkredse, og lægger endnu en tungt lod i hendes vægtskål.

Det skal også nævnes, at Pernille Harder blev kåret som Danmarks bedste kvindelige spiller i 2012, 2015, 2016, 2017 og 2018. Denne titel tildeles efter afstemning blandt trænere og fodboldspillere i Danmark.

Pernille Harders største scoring er måske den svenske landsholdsspiller Magdalena Eriksson, som hun har været kæreste med i fire et halvt år.