KULTUR

Tjekkiet efterforsker 30 mænd for at sprede HIV

Zdeňka Jágrová, der er chef for Tjekkiets sundhedsmyndighed, afviser, at efterforskningen af 30 HIV-postive mænd er et angreb på homosamfundet. Billedet er fra en HIV-kampagne i Prag i 2011.
Foto: Facebook

30 tjekkiske HIV-positive mænd er anklaget for at udsætte andre for smitten og skal nu efterforskes af politiet. Europæisk LGBT-organisation kalder sagen for ‘ekstremt bekymrende’.

En menneskejagt og ekstremt bekymrende. Det er nogle af reaktionerne fra LGBT-aktivister og menneskerettighedsforkæmpere på udmeldingen om, at det tjekkiske politi efterforsker 30 HIV-smittede mænd for at dyrke ubeskyttet sex og dermed udsætte andre for smitten.

Det skriver Gay Star News.

Mændene skulle eftersigende have haft ubeskyttet sex velvidende, at de var HIV-positive. Og det er en overtrædelse af loven. I Tjekkiet og flere andre europæiske lande er det nemlig strafbart for hiv-smittede at udsætte andre for risiko for at blive smittet. En lov Danmark selv ophævede i 2011.

Der er hverken klagende parter i sagen eller beviser på, at nogen er blevet smittet af de 30 anklagede mænd. Det eneste bevis er, at mændene har været smittede med andre kønssygdomme, efter at de blev testet positive, hvilket sundhedsmyndighederne ser som et bevis på, at mændene har haft ubeskyttet sex, skriver Gay Star News.

“Der er absolut intet bevis. Der er ingen ofre,” siger advokat fra den tjekkiske AIDS-organisation, Jakub Tomšej og fremhæver, at den eneste konsekvens af efterforskningen vil være, at HIV-positive personer med andre kønssygdomme vil undgå at gå til lægen. Advokaten fortæller, at de anklagede mænd, som han har været i kontakt med, mener, at de har fået kønssygdomme fra andre HIV-positive mænd eller efter brug af kondomer, der ikke beskytter 100 procent mod sygdomme som syfilis. Jakub Tomšej påpeger desuden, at sundhedsmyndighederne ikke har undersøgt om mændene er under effektiv behandling, hvorved faren for smitte er minimal.

NGO’er kritiserer tjekkisk efterforskning

Som regel foregår den slags efterforskninger kun, når en seksualpartner anmelder sagen hos politiet. I Amnesty International mener Jaime Todd-Gher, der leder et projekt om seksuelle og reproduktive rettigheder, at de tjekkiske myndigheder går langt over deres beføjelser. Han kalder sagen for en menneskejagt, ifølge BuzzFeed News.

Også LGBT-organisationen ILGA Europe kritiserer sagen, som de i et åbent brev kalder for ‘dybt bekymrende’. Her argumenterer de for, at straf ikke er en effektiv metode til at forebygge smitte, men at det tværtimod kan forværre sundheden og desuden være med til at stigmatisere mennesker med HIV.

“Med dette brev udtrykker vi vores forargelse over disse brud for menneskerettighederne,” skriver organisationen, der i brevet bliver bakket af flere HIV og AIDS-organisationer.

I en offentlig udtalelse afviser Tjekkiets øverste chef for landets sundhedsmyndig, at efterforskningen er ‘et angreb på det homoseksuelle samfund’.

“En offentlig sundhedsmyndighed er forpligtet til at beskytte folkesundheden og må handle på samme vis som, hvis det drejede sig om andre smitsomme sygdomme,’ skriver hun og anklager den tjekkiske HIV-organisation for at bruge situationen til at opnå forsikringsdækning på et præparat, der forhindrer HIV-transmission.

 

Læs også: Du er hiv-positiv! Hvad gør man så

Se også: Hiv & Aids i verden