KULTUR

Tema: Hvad er panseksualitet/gender?

Det panseksuelle flag. Den lyserøde del repræsenterer dem der identificerer sig som kvindelig uanset deres biologiske køn. Den blå del repræsenterer dem der identificerer sig som mandlige uanset deres biologiske køn. Imellem dem er den gule del, som repræsenterer dem der identificerer sig som begge køn, intetkøn eller et tredje køn, som for eksempel genderqueer eller intetkøn. Den gule repræsenterer også den nonbinær tiltrækning mellem det kvindelige og mandlige køn. Flaget er her beskåret. De tre farver fylder lige meget i virkeligheden.

Panseksualitet – hvad er det? I en artikelserie ser vi nærmere på forskellige seksualiteter. Vi har bedt sexolog Bjorn Dotzauer give et fagligt bud.

Artikelserien er skrevet med udgangspunkt i Bjorn Dotzauers speciale i mænds seksualitet. Da artikelserien skal favne bredt, kan indholdet i nogle tilfælde måske virke generaliserende for den enkelte.

Hvad er forskellen på at være panseksuel og biseksuel?

Panseksualitet er den mere romantiske og æstetiske udgave af biseksualitet.

At være panseksuel, betyder at man (uanset køn) tænder på kærligheden mellem to mennesker uanset, hvilket køn man kaster sin kærlighed på.

Panseksuelle opfatter sig mere som værende et køn (gender), der uanset seksualitet kan have et forhold med både mænd og kvinder.

Panseksuelle ser ikke sig selv som biseksuelle, da de ikke er så fokuseret på kønnet men på kærligheden, og det der ligger på mennesket de er sammen med.

Hvem har panseksuelle sex med?

Her i Danmark er begrebet ikke så udbredt som i eksempel USA, Frankrig og visse kredse i England og Tyskland. At bruge begrebet panseksuel, vinder mere og mere ind, når vi diskuterer kønsfremstilling, kærlighed og seksualitet.

Hvem har panseksuelle så sex med og hvordan kan man have et sexliv, når man kun går op i kærlighed og ikke tænder på kønnet?

Det er nok spørgsmålet mange stiller sig selv, når de først har slugt begrebet panseksuel.

Her må man tænke på, at sex er det sekundære, men om end lige så vigtigt som hos andre seksualiteter.

Idealet om kærlighed uanset køn har altid eksisteret blandt mennesker. Panseksualitet slog sig for alvor fast som begreb i 1917, da Sigmund Freud omtalte det.

Hvad vil det sige at være gender?

At være ’gender’ vil kort og godt sige, at være et køn som de fleste andre, men hvor vedkommende tænder på både det samme og det modsatte køn. Den panseksuelle (gender), opfatter ikke sig selv som værende hverken hetero-, bi- eller homoseksuel, men derimod blot som en seksuel person, der tænder på kærligheden.

Hvad er forskellen på at være gender og transkønnet/transvestit?

Den panseksuelle føler sig ikke fanget i en fremmed krop. Han/hun føler sig ikke tilhørende en bestemt seksualitet, og i modsætning til andre seksualiteter kan den panseksuelle ikke forudse, hvilket køn kærligheden kastes på.

Den panseksuelle bliver simpelthen forelsket i personligheden, væremåden og/eller den udstråling den anden person har.

Bjorn Dotzauer (39) er uddannet sexolog ved Sexologiskolen på Islands Brygge med speciale i mænds seksualitet og sexvaner. Han har egen praksis på Østerbro, og er frivillig rådgiver på AIDS-linjen under AIDS-Fondet. Derudover er han lige startet på sygeplejerskeuddannelsen på Professionshøjskolen Metropol.