KULTUR

Teaterpremiere midt i en corona-tid: Den Retfærdige Kriger

Den retfærdige kriger. Ny politisk satire fra projekt Glemmebogen.       Foto: Grob – pressefoto

Selvom det meste af landet er sat i lock-down tilstand, så sker der stadig ting og sager på kultursiden. Og til marts, premieredatoen er sat til den 1. marts, stiller instruktør, skuespiller, producent med meget mere Ina-Miriam Rosenbaum og Teater Grob skarpt på Irakkrigen og Danmarks medvirken i denne. Samtidig stilles der skarpt på tilliden til det danske demokrati.

Den Retfærdige Kriger er ifølge det udsendte pressemateriale en forestilling, der i et musikalsk rap-univers med en blanding af skarpvinklet satire, dokumentarisme og politisk kammerspil åbner vores kollektive glemmebog. Med med Irakkrigen som eksempel  sættes tilliden til det danske demokrati under lup, i en tid, hvor netop tillid er vigtigere end nogensinde før.

Lige nu bliver vores samfundssind, vores moral og vores fællesskab konstant sat på prøve. Fælles for de begreber er den tillid, der hersker imellem os og til vores folkevalgte politikere. En tillid, der historisk set har været både god og dårlig lyder det videre.

Den Retfærdige Kriger beskrives som et drama af Shakespearianske dimensioner. Tre døtre af Danmark undersøger hændelserne omkring den danske krigsdeltagelse: Det er frihedsskud og fredsbombardementer. Det er gode venner mod stride fjender. Det er Anders og George mod Saddam.

På et fundament af fakta, der er behandlet af dybdeborende journalister, historikere og scenekunstnere i samarbejde med Ina-Miriam Rosenbaum, har sidstnævnte skabt en forestilling, der bruger satire for at generere nysgerrighed, tvivl og spørgsmål i publikum. Spørgsmål, der skal danne baggrund for en samtale som journalist og historiker Christoffer Emil Bruun moderer mellem publikum, særligt inviterede gæster og kunstnere i forestillingens 2.akt.

Projekt Glemmebogen

Den Retfærdige Kriger er den tredje af i alt fire forestillinger i serien Projekt Glemmebogen, der er en platform, der skaber forestillinger med udgangspunkt i møgsager fra Christiansborg.

Bag Projekt Glemmebogen, der fint kan betegnes som politisk teater, står skuespiller, instruktør og producent Ina-Miriam Rosenbaum.

Projekt Glemmebogen har tidligere stillet skarpt på skattesagen mod Helle Thorning Schmidt med forestillingen Skattesagens Helte, på salget af DONG med forestillingen Corydong. I februar 2021, er det så Irakkrigen, der kommer under behandling med forestillingen Den Retfærdige Kriger.

I 2022 runder forestillingen Det Fortrolige Rum projektet af for nu med et fokus på Offentlighedsloven.

Den Retfærdige Kriger spiller, som det ser ud lige nu, fra den 20. februar til den 20. marts 2021 på Teater Grop på Nørrebrogade, København N.

Medvirkende på scenen er Karin Bang Heinemeier, Anna ur Konoy, Sofia Mehlum og Ina-Miriam Rosenbaum, der også er forestillingens instruktør.

Læs også: You Are Included – også i podcasts

Billetter her.