Sommeraktivitet: Se mor, en tissemand!

Udstillingen “Kære krop, svære krop” på Steno Museet udvides med 38 bare kroppe.
Foto: Jesper Rais, AU Foto og Science Museerne

Steno Museet i Aarhus inviterer besøgende, ikke mindst familier, til en vigtig snak om krop, tabuer og kropsidealer. Så måske familiens sommeraktivitet skal være at se på nøgne kroppe.

I installationen med navnet ”Bare kroppe” viser 38 mennesker deres nøgne, naturlige krop frem. Børn, unge og voksne kan ’bladre’ i kroppene og se den nøgne krop, som den ser ud i virkeligheden helt uden filter. Med deller, strækmærker, tyk, tynd og i forskellige former og farver.

Sex & Samfunds Aarhus-afdeling står bag installationen og er del af museets udstilling ”Kære krop, svære krop” fra lørdag 4. juli.

I en pressemeddelelse udtaler museumsinspektør på Science Museerne, Morten Arnika Skydsgaard, der står bag udstillingen ”Kære krop, svære krop”:

”Vi ved, at mange børn, unge og voksne føler, at deres krop ser forkert ud eller skal leve op til et bestemt ideal. Det er desværre noget, som vi har til fælles på tværs af generationer,” siger han.

”Men jo mere vi taler om det og oplever forskelligheden frem for de retoucherede billeder i reklamer og på sociale medier, jo mere kan vi slå hul på den forestilling og acceptere vores krop i al sin skønne uperfekthed. Udstillingen er netop tænkt som en platform for at tage den snak.”

Han uddyber:

”Det, at vi ser naturlige, nøgne kroppe, er med til at flytte vores forestillinger om den perfekte krop et andet og mere realistisk sted hen,” siger Morten Arnika Skydsgaard.

”Kropsidealer har altid eksisteret, men de har også altid været udtryk for en bestemt tidsånd og historisk periode. Der er intet eviggyldigt over kropsidealer. Der er netop tale om et ideal – ikke en autentisk krop. Det er installationen ”Bare kroppe” med til at understrege og give anledning til en vigtig snak om. Så vi er meget glade for at kunne inkludere de 38 bare kroppe og kropsfortællinger i vores eksisterende udstilling.”

 

Om udstillingen ”Kære krop, svære krop”:

Ud over installationen ”Bare Kroppe” kan du opleve: Et baderum med 1:1 fotos af nøgne mænd og kvinder i bad. En oversize barbiedukke ved siden af en buttet og barmfager Venus fra Willendorf. Et privat Hånden-på-hjertet-rum, hvor man kan skrive sine tanker om kroppen og dele dem med andre. Forskellige skønhedsidealer gennem tiden. En langstrakt himmel af hverdagsteknologi, som viser, hvordan muskelarbejde er blevet erstattet af mekanik og motorer gennem de seneste 200 år. Og meget mere.

 

Om Steno Museet:

På Steno Museet kan børn og voksne gå på opdagelse i naturvidenskabernes og lægevidenskabens fascinerende udvikling. Science Museerne er en del af Faculty of Natural Sciences ved Aarhus Universitet. Science Museerne omfatter Steno Museet og Herbariet i Universitetsparken, Væksthusene i Botanisk Have samt Ole Rømer-Observatoriet i Højbjerg.

Er du i Aarhus og søger ekstra inspiration, så kunne en anbefaling være at tage på Kvindemuseet.

Et af verdens få kvindemuseer ligger lige midt i Aarhus’ centrum. Kvindemuseet i Danmark sætter fokus på kønskultur og debatterer kønsproblematikker, ligestilling, krop og seksualitet. Museets vision er at skabe nysgerrighed, dialog, refleksion og viden om kønnets betydning; historisk, aktuelt og i fremtiden. Derfor beskæftiger Kvindemuseet sig med kønnenes kulturhistorie i et bredere perspektiv og involverer alle på tværs af køn. Her kan du blandt andet se en udstilling om seksualundervisning gennem tiden eller for eksempel udstillingen ”KØN REDELIGHED // GENDER BLENDER”. Kvindemuseet er en del af regeringens sommerpakke, så der er halv pris på entreen. Ved Steno Museet slipper du med 30 kroner.

I udstillingens “omklædningsrum” kan man opleve kroppe, som de ser ud i virkeligheden.
Foto: Roar Paaske, AU Foto og Science Museerne

 

Læs også: Er vi ikke af samme stof som de kropsnormative?