SAMFUND

Regnbuekravlenisser bliver dansk kulturarv

Sebastian Soelberg var desværre forhindret, da hans regnbuekravlenisser torsdag blev ophøjet til dansk kulturarv på Nationalmuseet. Projektets praktiske nisse Brian Kjær Capkan overrækker her to eksemplarer af hele regnbuekravlenisseserien til museumsinspektør Anne-Mette Marcher Andersen fra Nationalmuseet.
Foto: Privat.

Sebastian Soelbergs regnbuekravlenisser har vundet mange hjerter i regnbuemiljøet, og nu ophøjes de officielt til dansk kulturarv. Det skete torsdag eftermiddag på Nationalmuseet i København.

Af Peter Ravn

Der var hverken truttende lurer eller kongelige til stede, ej heller Nationalmuseets farverige og allerstedværende direktør Rane Willerslev. Nej ikke en gang Sebastian Soelberg var at finde grundet arbejde, da Danmarks Nationalmuseum i dag optog hans regnbuekravlenisser i sine samlinger.

Det blev projektets ”praktiske nisse” Brian Kjær Capkan, som drog til Nationalmuseet med en stak regnbuekravlenisser under armen.

Men hvad skal de dog der?

Det gav museumsinspektør Anne-Mette Marchen Andersen svaret på, da hun i november kontaktede Sebastian Soelberg.

”På Nationalmuseet har vi en stor samling af julepynt. Jeg har set dine nisser og hørt om det fine velgørenhedsarbejde som du laver i kraft af dine nisser, og vil høre dig om det vil være muligt for Nationalmuseet at få et ark eller to af nisserne til vores samling?”, begrundede hun interessen.

Museumsinspektør Anne-Mette Marchen Andersen har desuden bedt Sebastian Soelberg beskrive baggrunden for nisserne, og den velgørenhed, som salget af dem gør muligt, så denne viden er sikret kommende generationer.

”På baggrund af det jeg har kunne ”snuse” op om dine nisser og projektet, taler dine nisser og projektet som hele ind i en meget relevante og også tidstypiske tendenser… hvilket vi meget, meget gerne vil kunne dokumentere”, skriver hun i henvendelsen.

Stolte over anerkendelsen

Henvendelsen fra Nationalmuseet blev modtaget med stolthed af både Sebastian Soelberg og Brian Kjær Capkan.

”Det er en ære og en barndomsdrøm der går i opfyldelse, når nu regnbuekravlenisserne indgår i Nationalmuseets samling af julepynt – det, at indgå i nationalskatten med noget så skævt som queer julenisser gør mig ikke bare stolt men også forhåbningsfuld på fremtiden”, fortæller Sebastian Soelberg.

”Al credit til Sebastian, jeg kan knap tegne en tændstikmand, men sikke en ære at blive ophøjet til kulturarv, og i al evighed være en lille brik i Danmarks samlede hukommelse. Det er sgu stort”, siger Brian Kjær Capkan, som er meget historieinteresseret.

Museumsinspektør Anne-Mette Marchen Andersen fortalte ved overrækkelsen, at kravlenisserne i første omgang kategoriseres – hvilket hun med et smil anerkender, ofte ikke er velset i regnbuemiljøet – og at de derefter kommer på magasin sammen med resten af museets omfattende samling af julepynt. Hun kunne dog løfte en lille flig af en kommende rolle til nisserne, som i en – måske – kommende udstilling med temaet ”debat” kunne indgå som et eksempel på debatskabende samtidskunst.

Du kan også selv få fingre i Danmarks nyeste kulturarv på hjemmesiden www.prideposters.com, hvor de sælgers. Halvdelen af salgsprisen doneres til FSTB – Foreningen for Støtte til Transkønnede Børn.

Læs også: Vind årets regnbuekravlenisser