SAMFUND

Regeringen vil vaccinere drenge mod HPV

Foto: Modelfoto

Snart skal drenge i 12-årsalderen også tilbydes gratis vaccine mod HPV-virus. Det foreslår regeringen nu som en del af finanslovforslaget for næste år.

I Danmark er unge piger fra 12-årsalderen siden 2009 blevet tilbudt gratis vaccine mod HPV-virus (Humant Papillovirus). Vaccinen, der hos kvinder blandt andet kan virke forebyggende mod livmoderhalskræft, har samtidig også en række sundhedsfordele for drenge.

Derfor skal HPV-vaccinen fra næste år også tilbydes til drenge i 12-årsalderen, hvis det står til regeringen. Vedtages forslaget er det planlagt, at den skal gælde for drenge, der fylder 12 år den 1. juli 2019 eller derefter at blive vaccineret mod HPV.

”Vi ved, at HPV-vaccinen også hos drenge kan mindske risikoen for nogle kræftformer og en række sygdomme. Vaccinen kan virke forebyggende mod analkræft, og meget tyder på, at den også kan mindske risikoen for kræft i mund og svælg – noget, der desværre rammer stadig flere unge mennesker. Derfor vil vi nu prioritere, at unge drenge også skal tilbydes vaccinen. Det handler selvfølgelig også om ligestilling, og om at drenge og piger skal have de samme sundhedstilbud,” siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby.

Indtil nu har tilbuddet om HPV-vaccine til drenge kun været et tilbud til bi – eller homoseksuelle drenge, som en del af en forsøgsordning, der trådte i kraft i starten af 2018.

Sundhedspolitisk talsperson for LGBT Danmark, Thomas Kinch Volstrup, er glad for forslaget:

“Det er vigtigt, at alle – uanset seksuel orientering – bliver vaccineret mod HPV. Det har vi arbejdet for længe, og i LGBT Danmark ser vi det derfor også også som et kæmpe fremskridt. Det er dog vigtigt, at vaccinen også bliver tilbudt til dem, der er over 12, så man ikke lader ældre generationer i stikken.”

Flertal med DF

Regeringen har allerede politisk flertal for sit forslag, da Dansk Folkeparti bakker op.

”Det kan være svært i en ung alder at kende sin egen seksualitet. En del drenge har sex med både piger og drenge uden at opfatte sig selv om homoseksuelle, og de har ikke kunnet få tilbudt vaccinen. Samtidig gør vi op med den sociale ulighed, hvor forældre, som har råd til selv at betale, køber vaccinen til deres drengebørn, mens andre forældre uden nok penge ikke har købt vaccinen, selv om de gerne ville”, siger hun onsdag til Politiken.

Sundhedsordfører: »Der er gået valgkamp i hpv-vaccinen«

I samme artikel udtrykker Socialdemokratiets sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S) kritik af regeringen: ”Der er gået valgkamp i hpv-vaccinen, og det er sagen ærligt talt for alvorlig til.”

 

Læs også: AIDS-Fondet udvider HPV-vaccinationspogram