Pride-fokus på sex, krop og fordomme
Pridens menneskerettighedsprogram sætter fokus på fordomme og stigmatisering internt i regnbuemiljøet. Men det indeholder også events om krop og seksualitet.
Pride er meget mere end fest og parade: Fra 14.-17. august præsenterer Copenhagen Pride et menneskerettighedsprogram med 63 events fordelt på fem steder i det indre København.
”Pride-bevægelsen blev skabt som et oprør mod nogle normer og et samfund, der undertrykte og stigmatiserede. Vi kan ikke feste og have det sjovt om lørdagen, hvis ikke vi kæmper for noget, oplyser om noget og rykker på nogle dagsordener,” siger Lai Christian Balsig, programchef for Copenhagen Prides menneskerettighedsprogram.
”Det kan vi kun gøre, hvis vi også har fokus på, hvad menneskerettighederne inden for LGBTI-området egentlig er for en størrelse. Der skal både kigges på, hvordan vi LGBTI-personer går og har det i forhold til det omkringliggende samfund, men også hvordan vi går og har det sammen i regnbuemiljøet og hver for sig. Derfor er menneskerettighederne en vigtig del af Copenhagen Pride og pride-bevægelsen.”
Fordomme i miljøet
I år fokuserer en stor del af programmet på fordomme og stigmatisering internt i regnbuemiljøet.
”Stigma i regnbuemiljøet er en paneldebat, som AIDS-Fondet også lavede på Folkemødet på Bornholm. Det handler om, at vi både udefra bliver stigmatiseret, men også i miljøet stigmatiserer hinanden,” siger Lai Christian Balsig.
”Dette tema går igen i mange af programmets events. Hver især oplever vi nogle forskellige problemstillinger, men overordnet set er det nogle af de samme dynamikker, som går igen.”
Lai Christian Balsig nævner forskellige kropsformer og kønsudtryk, seksuelle præferencer og udfarenhed, hiv og andre sygdomme, etnicitet samt funktionsnedsættelse som eksempler på noget, der internt i regnbuemiljøet kan medføre afvisninger, hånlige blikke og nedgørende kommentarer.
Krop og seksualitet
Årets program kommer også ind på krop og seksualitet, hvor alle uanset køn, kønsidentitet eller seksualitet kan deltage.
Det spænder vidt, fra for eksempel tantra, intimitet og nærvær til debat om åbne forhold, SM-workshop og sundhedsoplysning til kvinder, der har sex med kvinder.
”Ved Winter Pride var en af de populære events en workshop om best practises inden for analsex. Derfor tager vi analsex for begyndere på programmet her i august, hvor Michael Flyngborg fra Homoware kommer og fortæller om blandt andet opvarmning, glidecremer og skyllemetoder,” fortæller Lai Christian Balsig.
Et tabuiseret emne i miljøet er, når lysten til sex helt er forsvundet.
”Hvis du har været udsat for kropslige overgreb, har misbrugt stoffer, fået hiv-diagnosen, været ude i prostitution eller har kropslige og seksuelle udfordringer, kan lysten forsvinde helt. Her kommer sexologen Tonny Bønløkke Hertz og misbrugsterapeut Sanne og taler om, hvordan du igen kan få et positivt forhold til din seksualitet.”
Fem gode forslag
Nordisk samarbejde
Ligestillingsminister Eva Kjer Hansen var i juni med til at præsentere den danske regerings LGBTI-handlingsplan, men hvordan ser det ud i de andre nordiske lande? På pridens åbningsdag holder hun åbningstalen for Menneskerettighedsprogrammet klokken 14, men deltager også i en paneldebat om, hvordan vi skaber bedre trivsel for LGBTI-personer.
Tirsdag 14/8 kl. 15.00, Debatteltet på Regnbuepladsen
Drags i priden
Drags kan meget mere end at skabe fest og farver. De kan også være med til at rykke på folks forståelse af køn, seksualitet og normer. Også derfor har drags historisk spillet en vigtig rolle i pride-bevægelsen. Chantal al Arab fører publikum igennem dette debatarrangement, hvor nogle af Københavns mest populære drags deltager.
Onsdag 15/8 kl. 15.00, Debatteltet på Regnbuepladsen
Skam dig!
Skamlebben er titlen på Anne Mette Kærulf Lorentzens debutbog, som udkommer 16/8. Hun debatterer sammen med forfattere som Tomas Lagermand Lundme, Tone Ottilie, René Benjamin Hansen, Jesper Frølund Hansen og Marianne Davidsen Nielsen, hvordan skam virker, hvor den kommer fra, og hvordan vi slipper af med den.
Onsdag 15/8 kl. 19.00, Debatteltet på Regnbuepladsen
Analsex for begyndere
Har du lyst til analsex, men bekymrer dig for, hvordan du kan gøre det godt, sikkert – og rent? Michael Flyngborg fra Homoware fortæller, hvordan du bedst forbereder dig, og hvad du skal være opmærksom på. Workshoppen er for alle uanset køn.
Onsdag 15/8 kl. 19.30, AIDS-Fondet
Regnbuefamilier og rugemødre
Er det kvindeundertrykkende, når bøsser (og andre) betaler en kvinde for at bære og føde et barn? Eller er det umyndiggørende, når Danmark forbyder at give en økonomisk godtgørelse til kvinder, som bærer og føder et barn for andre? Debat om regnbuefamilier skabt gennem surrogacy/rugemødre.
Torsdag 16/8 kl. 16.00, Hovedkassen
Copenhagen Prides program for menneskerettigheder indeholder i år flere events end nogensinde før. De er fordelt på fem steder i det indre København: Debatteltet på Regnbuepladsen, Brasserie Royal, Vartov, Hovedkassen på Københavns Rådhus og AIDS-Fondet i Vestergade 18E.