SAMFUND

Præsts nej til homovielser skaber atter engang debat

Den nye præst ved Hedensted Kirke vil ikke vie homoseksuelle.
Foto: Arkiv

Tro har alle dage været et ømtålig emne. Mange har måttet sande, at man skal veje sine ord. I Hedensted, syd for Horsens, er striden om homovielser igen blusset op.

I det midtjyske er der igen heftig debat omkring homovielser. Det sker efter at den nye præst ved Hedensted Kirke, i et interview med Horsens Folkeblad meldte ud at han på ingen måde ønskede at vie homoseksuelle. Debatten er på ingen måde ny i folkekirken, men med interviewet er der ringet ind til endnu en omgang.

Den nye sognepræst i Hedensted, Michael Olesen Høj, fortæller i interviewet, at han ikke føler, at han med Bibelen i hånden kan vie homoseksuelle eller fraskilte personer.

”Jeg ville gerne kunne det, men Bibelen siger noget andet. Det føler jeg, at jeg er nødt til at forholde mig til, selv om det er med blødende hjerte. Det er vigtigt for mig, at alle mennesker føler sig velkomne i kirken. Derfor er det også meget ambivalent for mig at måtte sige nej til at vie homoseksuelle eller fraskilte for den sags skyld. Min kollega Helene Hay ser anderledes på det. Det er jo rigtig fint, at der er plads til den forskellighed i holdninger”, udtaler præsten.

Med sine udtalelser har den 30-årige midtjyde Michael Olesen Høj, der som nyuddannet præst tiltræder sit første præsteembede i Hedensted den 1. februar fået en lidt anden start end havde tænkt sig.

Et ømtålig emne

På Facebook har artiklen da også skabt heftig debat. De mange kommentarer dækker hele følelsesregistret fra de meget følelsesladede til de mere livlige. Da debatten nærmede sig en direkte shitstorm mod den nye præst kom også formanden for Hedensted Sogn, Kjell Palmelund Laursen på banen.

”Vi er bevidste om, at hans holdninger på det her område af mange sikkert ville kunne opfattes som kontroversielle. Jeg synes bare, at forskellige holdninger er fint, og vi behøver ikke alle sammen være enige om alting”, udtaler han til avisen.

Flere præster i det provsti Hedensted tilhører har også været ude og tage stilling og det viser tydeligt at vandene er delt.

Et kirkeområde med klare holdninger

Det er ikke første gang at det midtjyske er centrum for denne debat. I nabosognet Løsning meldte præsten Henrik Højlund i 2012 ud, at det var en sort dag for kirken, at homoseksuelle i 2012 ved lov fik ret til at blive gift i kirken.

“Det er vanvid at homoseksuelle skal have deres eget vielsesritual”, udtalte Højlund ved den lejlighed.

“For mig betyder det, at kirken lodret lyver om virkeligheden og Gud. Det vil være fuldstændigt tåbeligt og helt latterligt”, udtalte Højlund på landsdækkende TV.

Den gang endte det med grove trusler mod Henrik Højlund. Så voldsomt er det dog ikke kommet i denne omgang, men med Michael Olsen Højs udtalelser, kan vi dog godt konstaterer at emnet stadigt er både brandfarligt og giftigt

Læs også: Fortællinger fra bøssernes danmarkshistorie