ANMELDELSER

Østre Gasværk dyppes i chokolade

Charlie & Chokoladefabrikken er en forestillingen til hele regnbuefamilien.
Foto: Miklos Szabo

Endnu en familiemusical baseret på Roald Dahls bøger har netop haft premiere i København. Charlie & Chokoladefabrikken har indtaget Østre Gasværk, hvor ikke mindst barnestjernen Bertram Hasforth Klem lyser op. Og så er der skønt gensyn med Kurt Ravn.

 

Lyden er fantastisk og Bertram Hasforth Klem spiller i titelrollen som drengen Charlie i Charlie & Chokoladefabrikken, som er det en garvet skuespiller værdig. Hvad han måske rent faktisk også er, da han til trods for sine kun 13-14 år nu er i gang med sin anden store titelrolle i en musical. Således spillede han for et par år siden Oliver i musicalen af samme navn, da den blev opført på Det Ny Teater. Desuden har han spillet med i filmen Fugleflugten.

Det er Østre Gasværk, der i samarbejde med Aarhus Teater, sætter forestillingen op. Forestillingen bygger på indholdet af børnebogen Charlie & Chokoladefabrikken, som norsk-engelske Roald Dahl fik udgivet tilbage i 1964. I 1987 blev den filmatiseret med Johnny Depp i hovedrollen. Siden sat op som musical i London blandt andet.

Og lad det bare være skrevet endnu mere direkte: Dansk teater har i øjeblikket et væld af fantastiske barnestjerner. For to uger siden brillerede 10-årige Clara Schelling som Matilda i Matilda the Musical på Det Kongelige Teater og nu præsenteres publikum så igen for en særdeles dygtig og talentfuld barnestjerne i Bertram Hasforth Klem. Det er en sand fornøjelse at se, hvordan de, sammen med mange andre dygtige børneskuespillere, i den grad indtager og agerer på en scene.

Ikke mindre imponerende er det, at såvel Clara som Bertram, og deres respektive alternera, de begge er på scenen næsten uafbrudt i de små tre timer, hver af forestillingerne spiller på en aften/eftermiddag. Imponerende godt gået.

Imponerende godt gået er også, at de synes totalt upåvirkede af at spille sammen med store allerede godt etablerede voksne musicalnavne. Ros skal i den sammenhæng også gives til de castere. De der medvirker ved auditions til at finde de rigtige stjerner blandt det væld af børn og unge, der som oftest er at vælge iblandt.

Drengen, der er vild med chokolade

Charlie & Chokoladefabrikken handler om drengen Charlie, der vokser op med en enlig mor, og sine to hold bedsteforældre. De lever meget fattigt, og dagligt sendes Charlie afsted for at finde kål og andet som de kan lave lidt mad af.

På en tur møder han sliksælgeren Candyman spillet af Mathias Flint. Han har også oversat forestillingen til dansk. Sliksælgeren har en bod, hvorfra der sælges chokolade, og det fra den excentriske slikkonge Willy Wonkas chokoladefabrik.

Candyman foreslår Willy Wonka, spillet af Carsten Svendsen, en konkurrence, hvor man kan vinde en guided rundtur på Wonkas fabrik og et års forbrug af slik. Der er kun fem guldbilletter. De giver alle adgang til rundvisningen, og naturligvis er det Charlies største ønske at vinde og se fabrikken.

Gennem det meste af første akt handler det om, hvem der er så heldig at købe præcis de plader med chokolade, hvori ligger en af de eftertragtede guldbilletter. Og rigtig gættet: Den allersidste guldbillet ligger i den pakke, som Charlie, måske ved held, måske med lidt hjælp fra Candyman, får fingrene i.

Og så kan anden akt tage sin begyndelse: Den store dag oprinder, og de fem heldige børn med hver en ledsager indtager fabrikken, hvor Willy Wonka viser rundt. Og så sker der ting og sager, for som det lyder: – Historien skal først og fremmest ses som en hyldest til fantasien, magien og forestillingsevnen.

Undervejs udsættes de fem vindere for prøvelser og magi, men de skal også anvende deres fantasi, for at se, for at opleve. Og rigtig gættet: Charlie….nå ja resten skal være en hemmelighed….

Charlie & Chokoladefabrikken er en familiemusical

Charlie og Chokoladefabrikken er en familiemusical, hvilket også sammensætning af publikum på premiereaftenen tydeligt afspejlede. I den forbindelse, jeg ved godt det ikke er pænt at lytte, men det var uundgåeligt, kunne vi voksne glædes over de mange spontane ytringer fra de omkring os siddende børn. De kunne næsten ikke vente med at anden akt kom i gang, og havde mange bud på, hvad der nu skulle ske, og om Charlie mon vandt et års forbrug af chokolade.

Speget persongalleri

Skønt var det for os alle at opleve det meget spegede persongalleri som Roald Dahl i sin tid udtænkte.

Her tænker jeg blandt andet på Willy Wonka, der i Carsten Svendsens version både er excentrisk og mystisk, til tider også temmelig skræmmende, og konstant ret upædagogisk. Og som alle de øvrige medvirkende i Charlie og Chokoladefabrikken, så kan han synge.

Skønt med en velspillet musical, hvor sangene og deres ord kan høres, når de kommer ud af de medvirkendes mund.

Skønt gensyn var der med Kurt Ravn, her i rollen som Charlies grandpa Joe.

Den ”gamle” Matador stjerne med meget mere, har rundet de 74 år, men springer stadig rundt som en vårhare. Hans stemme har alderens patina, men den går så fint igennem, klar og tydelig. Sidstnævnte skal måske også teknikken og ikke mindst den altid fantastiske akustik i Østre Gasværk også takkes for. Østre Gasværk er et af de teatre med klart den bedste, hvis ikke bedste lyd, uanset hvilken række man befinder på.

Vellyd er der fra hver og en af de medvirkende i de i alt 20 sange, der understøttet af et 11 mands stort velspillende orkester.

Det skal her også nævnes at ikke mindst scenerne med Charlies bedsteforældre, placeret i store skraldecontainere, var morsomt. Det var et herligt persongalleri med det mest grå hår og mægtigste øjenbryn nord for alperne.

Det var sjovt og underholdende med persongalleriet, herunder ikke mindst de mange Oompa Loompaer, der var med at give ekstra stemning.

Scenografi og kostumer

Scenografi og videodesign står Palle Steen Christensen for, mens det er Karin Gille, der har designet de flere end 60 forskellige kostumer. Flot, iderigt, og ja fantasifuldt, er det. Det hele er med til at gøre Charlie og Chokoladefabrikken til en fin oplevelse.

De fire regnbuestjerner

Charlie og Chokoladefabrikken er velproduceret og ikke mindst en fornøjelse at overvære på lydsiden.

Out & About takker for en god familiemusical, hvor ikke mindst Bertram Hasforth Klem, der spillede titelrollen på premiereaftenen, skal fremhæves, og vi kvitterer med fire regnbuestjerner.

 

Kort om forestillingen

Spiller til 3. april 2022

Manuskript – David Greig

Musik – Mark Shaiman

Sange – Scott Wittmann, Marc Shaiman, Leslie Bricusse og Anthony Newley

Instruktør – Rune David Grue

Scenograf – Palle Steen Christensen

Kostumer – Karin Gille

Kapelmester – Henrik Svenning, Susanne Vibæk Svanekier

Koreografi – Roine Söderlundh

Oversættelse – Mathias Flint

Musikalsk arrangør – Niels Søren Hansen

Udvalgte medvirkende på premiereaftenen

Carsten Svendsen – Willy Wonka

Kurt Ravn – Grandpa Joe

Bertram Hasforth Klem – Charlie Bucket

 

Billetter og spilletider finder du her.

Læs også: KINKY BOOTS ER en FEST i høje hæle