KULTUR

North Carolina ophæver transfobisk toiletlov

Toiletloven udløste stærke følelser hos både tilhængere og modstandere. Mange tilhængere af loven så den som en beskyttelse af kvinder og børn mod sexgale mænd.

Den omstridte toiletlov i North Carolina bliver ophævet, kort tid før delstaten ville miste basketballværtskab.

Republikanske politikere i den amerikanske delstat North Carolina siger onsdag aften lokal tid, at de er nået frem til en aftale, der ophæver en kontroversiel toiletlov.

Sidste år var der protester i flere dele af USA mod North Carolina.

Årsagen var, at det var den første delstat, der forbød transkønnede at benytte de toiletter, der matcher det køn, de identificerer sig med. I stedet sagde loven, at alle personer skulle benytte toiletterne, der svarede til det køn, de er født med.

Der er ikke blevet offentliggjort detaljer omkring den nye aftale, som efter planen skal stemmes igennem torsdag morgen lokal tid. Det oplyser senator Phil Berger og formand for delstatens generalforsamling Tim Moore på et pressemøde. Begge er republikanere.

Den nye aftale er kommet i stand med den nyvalgte demokratiske guvernør, Roy Cooper. Han har under hele forløbet været en stor modstander af loven, der bærer navnet HB2. Den annoncerede aftale kom i stand, få timer før at North Carolina ville miste muligheden for at være vært for de største college-basketballkampe.

Det var Det Nationale Collegeatletikforbund, NCAA, der havde truet med at boykotte North Carolina.

Den famøse toiletlov har også tidligere ført til en boykot af delstaten fra musikere som Bruce Springsteen og Bryan Adams. Store selskaber som PayPal har også aflyst deres investeringer i North Carolina.

Desuden medførte loven, at NBA’s All-Star-kamp, som er et opgør mellem USA’s største basketballstjerner, blev flyttet væk fra delstaten.

Daværende præsident Barack Obama gav i maj sidste år skoler landet over besked på at lade transkønnede benytte de toiletter, der matcher det køn, de identificerer sig med. Donald Trump rullede kort efter sin tiltræden Obamas tiltag tilbage.

Kilde: Ritzau/Reuters