Nem tilgængelig information om PEP

Modelfoto//Pixabay

De fleste af os kender det. Vi er i byen for at hygge os og have det lidt sjovt. Vi har fået nogle øl, og så møder vi en sød fyr. Vi snakker godt sammen, han ser godt ud, og vi drikker et par øl sammen. Det bliver lidt sent og vi bliver enige om at gå hjem til mig.

Af AIDS-linjen

I soveværelset bliver vi hurtigt nøgne og kysser og kæler … det er dejligt. Tanken om kondom ligger i baghovedet, men det vil godt nok være lidt af en stemningsdræber, at skulle sige ordet kondom nu. Alt er godt og han sagde tidligere på aftenen, at han ikke havde ret mange tilfældige partnere. Han er mest til faste forhold. Og det lyder jo godt … så er han sikkert ikke hiv-positiv. Og det meste andet kan man jo blive helbredt for med nogle piller.

Men næste dag tænker vi lidt mere klart. Vi fik faktisk ikke spurgt om hans hiv-status … og havde vi kunnet stole på svaret!

PEP kan være svaret her. PEP er en fire ugers behandling med hiv-medicin, som ganske betragteligt nedsætter risikoen for at blive smittet med hiv.

En af vores rådgivere på AIDS-linjen har været tester i AIDS-Fondets Checkpoint i mere end 10 år. Når man spørger ham om mænd fra det homoseksuelle miljø kender til PEP siger han: – Ja, ganske mange, langt de fleste har hørt om PEP og ved hvad det kan bruges til. Men jeg har endnu aldrig mødt nogen, som faktisk vidste hvor og hvordan man skulle få det.

Det er et problem. For PEP skal helst tages så hurtigt som muligt og meget gerne indenfor 24 timer. Kun i særlige tilfælde giver det i op til 72 timer efter risiko.

På AIDS-linjen mener vi, at der skal være let og hurtig adgang til information om PEP 24 timer i døgnet. Vi har derfor etableret en telefonsvarer, hvor information om PEP er tilgængeligt og med præcis information om, hvem man skal ringe til, og hvor man kan få PEP udleveret. Vi har også lagt de samme informationer ud på vores hjemmeside.

Det skal også siges, at man skal have haft en reel risiko for at blive smittet for at få udleveret PEP, f.eks. er risikoen ved oralsex så lille, at man ikke vil tilbyde PEP her.

Kontakt AIDS-linjen på tlf. 9191 0707 eller på hjemmesiden aids-linjen.dk

 

Læs også: Nu kommer vaccinen mod abekopper