Navnetæpper og Bodymapping
I anledning af World Aids Day den 1. december kan du se udstillingen “Navnetæpper og Bodymapping” i Copenhagen 2021’s lokaler på H. C. Andersens Boulevard 27. Udstillingen er åben hele december.
Der er reception på åbningsdagen den 1. december fra kl. 13.30-15.30. Her fortæller Anne Marie Helger om navnetæpperne, og Jens Peder Høeberg fortæller om Bodymapping og afslører de nyeste Bodymaps. Receptionen er åben for alle.
Det begyndte i USA
Navneprojektet startede oprindelig i USA i midten af 1980’erne. Her var man rystede over, at så mange mennesker pludselig begyndte at dø af helt ny sygdom – hiv og aids.
I Danmark besluttede man at gøre noget af det samme. Så i 1989 startede projektet op i Danmark, hvor Steve Rotherforth åbnede sit hjem. Der kunne man som mødre og fædre, kærester, venner, sønner, døtre, brødre og søstre komme og holde symøder og sy navnetæpper til dem, man holdt af.
Heldigvis kommer der ikke flere navnetæpper i dag, fordi hiv ikke længere er en dødelig sygdom. Men de eksisterende mindetæpper er stadigvæk et værdifuldt minde: Mange savner de mennesker, som de ikke blev gamle med, og som de regnede med, de skulle have et langt liv sammen med.
Så når arrangørerne udstiller her i 2019, så er det for at mindes de mennesker, som har været iblandt os, og som ikke længere er her.
Et navnetæppe måler 380 x 380 cm og er syet sammen af otte forskellige tæpper.
Bodymapping samler hiv-smittede
I maj 2008 deltog Jens Peder Høeberg i en konference organiseret af Ibis og Danida, hvor en gruppe hiv-smittede mænd og kvinder fra Namibia fortalte om Bodymapping.
De havde lavet en udstilling, der viste hiv-smittede namibieres liv i tegninger og ord.
Konferencen åbnede Jens Peder Høebergs øjne for, at der var vigtige ting for os i Danmark at lære. Han begyndte derfor at arbejde for en dansk indgang til Bodymapping, og han ser Bodymapping som en afløser for Navnetæpperne.
Navnetæpperne gav de efterladte en mulighed for at bearbejde sorgen over en nærtstående, der var død af aids og samtidig fortælle omverdenen, hvem den døde var. Men Bodymapping giver hiv-smittede mulighed for at mødes med andre hiv-smittede og skabe et rum for refleksioner omkring deres livs fortid, nutid og fremtid.
Produktet ”Bodymapping” er et “værk” på et stort lærred, hvor hiv-smittede selv fortæller om sit liv. Bodymappere er bredt repræsenteret med hensyn til køn, seksualitet, alder, etnicitet og smittemåde.
Se mere på hjemmeside: bodymapping.dk